en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Årets trädgård 2017 hittar vi hos Charlotte i Sundsvall.
Publicerat: 2017-08-25

Årets trädgård flödar fram över norrländsk mark

Årets trädgård är en tävling där alla sorters trädgårdar kan vara med, från kolonilotter till stora trädgårdar och innergårdar i staden. Kraven är att trädgården ska vara anlagd och skötas av trädgårdsägaren. Odlingarna ska vara ekologiska utan konstgödsel och giftiga bekämpningsmedel. Det sistnämnda har alltid varit en självklarhet för årets vinnare Charlotte Andersson. Med trädgården i Sundsvall har hon lyckats skapa ett grönt paradis.

Så här lyder juryns motivering:

”I ett kärvt klimat och med en oslagbar känsla för färg, form, växter och odling har Charlotte skapat en underbar trädgårdsdröm. Hennes växtkombinationer är smarta, stilfulla och personliga. Extra plus för de fint inredda trädgårdsrummen.”

Låt bladens form skapa kontrast i dina gröna rabatter. Hasselörtens lågväxande sätt och runda bladverk återkommer på flera platser i trädgården.

Låt bladens form och växternas höjd skapa kontraster i dina gröna rabatter. Hasselörtens lågväxande sätt och runda bladverk återkommer på flera platser i trädgården. Foto: Ulf Fransson, Nelson Garden

Att odla i norr

Sundsvalls trädgårdar har många gånger ett förhållandevist gynnsamt läge, nära kusten och med ett lätt sluttande läge. Säsongen för utomhusodling är kort men intensiv. Våren slår ofta till med full kraft först i slutet på maj – och då går det fort! En förutsättning för att flera av växterna ska klara vinterns stränga kyla är att det kommer ett tjockt, skyddande lager av snö. För normalt sett kommer det snö. Mycket snö. Av den anledningen är det dessutom mer praktiskt att fylla trädgården med perenner. De vissnar ner och klarar alla slags vintrar.

Charlotte påpekar att norrländska trädgårdar måste planera för snöskottning. Planera vilka områden som ska skottas för att du ska kunna ta sig in till hus och uthus liksom var du ska göra av all snö. När trädgården fortfarande ligger gömd under ett 1½ meter tjockt lager snö, är växthuset det som gör det möjligt för Charlotte att kunna starta sina frösådder tidigt och driva fram höstlök i krukor. De senaste vintrarna har dock varit relativt snöfattiga. Detta har resulterat i att flera av Charlottes rosbuskar strukit med. Utan det skyddande snötäcket är det lätt att de känsliga rosorna fryser.

Sommarens långa och ljusa nätter innebär att perenner, när de väl sätter fart, får helt andra dimensioner än om de skulle ha planterats i landets södra delar. Charlotte berättar att de lätt blir en halvmeter högre än vad som anges. För henne är detta en fördel och växternas höjd matchar det stora boningshuset och de ståtliga träden som växer i trädgården.

Dahlior i kruka och rabatt med blodtopp och kransveronika.

En enhetlig färgskala i trädgården skapar harmoni. I trätunnor växer praktfulla, mörkröda dahlior. I rabatten är blodtopp och kransveronika en lyckad kombination. Foto: Ulf Fransson, Nelson Garden

Odlingstips från årets vinnare

Att lyckas med högsommarens växtprakt är inte svårt, menar Charlotte. Att förlänga säsongen och hålla en levande trädgård så länge det bara går, är däremot en utmaning. Årets vinnare har ansträngt sig för att plantera tidig- respektive senblommande sorter för att det hela tiden ska finnas någonting som spirar. Här är det kylan som tar de sista blommorna på hösten.

När Charlotte säger att hon längtar efter etablerade planteringar, är det framförallt känslan av att växterna har ’satt sig’ och börjat välja sin egen plats i trädgården. Frodiga rabatter går att få redan från början, menar Charlotte. Knepet för att redan i nyanlagda planteringar skapa en frodig känsla är att plantera tätt. Hon sätter perennerna betydligt tätare än vad som rekommendera. På så sätt får hon en relativt tät rabatt på en gång. Under år två och tre, när plantorna vuxit till sig ännu mer och börjar trängas, delar hon dem och gallrar ur. Hon får då nya små perennplantor att plantera ut och fortsätta bygga vidare med i sin trädgård. Att växtsorter återkommer på flera platser i trädgården bidrar dessutom till att skapa harmoni.

Charlotte skapar djup och en känsla av att trädgården aldrig tar slut, genom alla gångar och stigar.

Charlotte skapar djup och en känsla av att trädgården aldrig tar slut med hjälp av gångar och stigar.
Foto: Ulf Fransson, Nelson Garden

Odla för livet

Charlottes trädgårdsintresse har funnits med länge, men till skillnad från många andra storodlare så har tanken om att vara självförsörjande på grönsaker aldrig varit en drivkraft. Sundsvallsträdgårdens soliga ytor – som är optimala för grönsaksodling – är upptagna av andra sorters planteringar. Hon drömmer dock om ett stort grönsaksland.  Intresset för att odla upp plantor från frö var det som blev starten på Charlottes trädgårdsliv. Intresset för färg och form är ytterligare en kraft som fick henne att fortsätta bygga på trädgården när hon väl satte spaden i marken.

Arbetet – eller kanske snarare tiden som spenderas i och med sin trädgård – sammanfattar Charlotte med fem ord: ’livslust, kreativitet, energi, vila och friskvård’. Orden är knappast unika men inte desto mindre sanna, säger hon. Trädgården och odlandets frisvårdande aspekt är någonting som ligger henne varmt om hjärtat. Charlotte berättar om besökare som kommer varje gång hon har öppen trädgård, enkom för att de mår så bra av att vistas där. Hon berättar också om en del äldre besökare, som normalt sett har svårt att minnas sin ungdom, plötsligt känner igen och minns alla växter de själva odlade en gång i tiden.

Liksom vinnarträdgården avslöjar att det ligger stor omtanke bakom den, avslöjar Charlottes röst att trädgården och odlingens välgörande egenskaper är någonting som hon bryr sig om. ’Tänk att inte fler har upptäckt vilken potential det finns i alla villakvarter – friskvård runt knuten!’ utbrister hon. Charlotte är övertygad om att det inte enbart är den omgivande trädgårdsmiljön som gör gott. Det är kanske framförallt de praktiska momenten och upplevelsen av att skapa och se någonting växa fram, som hjälper oss att må bra. Att odla någonting litet hemma på fönsterbrädan eller att grodda och se de små fröerna väckas till liv, väcker också liv inom oss.

Läs mer

Läs om förra årets vinnare Peter och Anita Bryngelsson i Kuppramåla

Läs mer om Charlotte och hennes trädgård

Följ hur Charlottes trädgård förändras med årstiden på hennes Instagramkonto

Se vinnarträdgårdar från tidigare år