en blogg från Nelson Garden
Recept
Bruschetta med ratatouille av Lisa Lemke Foto: Emelie Otterbeck
Publicerat: 2018-09-18

Bruschetta med ratatouille och god ost

Lisa Lemkes ratatouille är beviset på att ett plus ett kan bli tre – för visst sker det någonting särskilt när smakerna från våra favoritgrönsaker och kryddor förenas.
Foto: Emelie Otterbeck

Inte helt enkelt att stava och ja, det är en lång ingredienslista. Ingredienserna i sig är dock enkla. Förmodligen har du de flesta hemma – kanske till och med i din egen odling.

Hos Lisa Lemke är det inte långt från jord till bord. Foto: Emelie Otterbeck

Hos Lisa Lemke är det inte långt från jord till bord.
Foto: Emelie Otterbeck

4 personer
Du behöver:
squash
aubergin
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 stora, mjuka tomater
1 msk hackad färsk timjan
1 msk hackad färsk rosmarin
2 lagerblad
½ tsk honung
1 msk rödvinsvinäger
olivolja
salt och svartpeppar

Bröd och ost:
skivat levain eller annat ljust surdegsbröd
god ost, t.ex. någon mjukare getost eller tallegio

Gör så här:

Skär grönsakerna i bitar. Strimla löken och hacka vitlöken. Fräs grönsaker och lök i rikligt med olivolja tills de är mjuka. Tillsätt honung, vinäger, örter samt salt och peppar och låt sjuda under lock på svag värme i ca 10 minuter. Om tomaterna är lite för fasta och torra kan du behöva tillsätta lite vatten så det inte kokar torrt.

Tips!
Rosta eller grilla brödet och servera tillsammans med ratatouillen och osten.

Eftermogna gröna tomater

När frosten kommer kan du plocka in de tomater som ännu inte hunnit mogna. Låter du dem ligga i ett fönster i direkt sol mognar de snabbt i värmen och solljuset – ungefär som i ett växthus. Tomaterna torkar dock snabbt ut i solen, så håll lite extra koll. Lägger du dem istället på en mörk och sval plats kommer de att mogna långsammare och mer spritt. Denna metod kan passa dig som har gott om tomater. Då undviker du att alla blir ätmogna på en gång.

Läs också:

Förvara dina tomater

Torka eller frys in tomater

Från jord till bord med Lisa Lemke