en blogg från Nelson Garden
Tips från odlarvänner
Lisa Lemke Foto Emelie Otterbeck
Publicerat: 2018-07-24

Från jord till bord med Lisa Lemke

Ekologiskt och i säsong. På Skrea Backe utanför Falkenberg levererar hon några av Sveriges godaste pizzor toppade med enkla råvaror – ofta från den egna trädgården. Möt matkreatören Lisa Lemke i hennes gröna paradis.
Text: Sandra Troedson Foto: Emelie Otterbeck

Svänger man av från E6:an en bit söder om Falkenberg finner man Prostens Pizza och Lisa Lemkes privata bostad längs en liten grusväg. Här har bruset från bilar bytts ut mot bräkande får, kvittrande fåglar och miljön är grön och alldeles lummig. I ett stort gult hus, som från början varit prästbostad, bor Lisa tillsammans med sin man Marcus Nordgren och barnen Hjalmar och Lilly. När de tog över huset för fem år sedan hade det stått obebott i 25 år. Till huset hör ett halvt hektar mark som Lisa och Marcus har gjort till en stor trädgård. Yviga rabatter, en köksträdgård i pallkragar och ett rejält hallonland dominerar i den soliga trädgården. Lite längre ner mot skogen betar en flock får. Mitt i fårhagen har Lisa hängt upp en hängmatta där hon och Marcus brukar pausa.

– Det är våra sommarfår. Vi hade så mycket kirskål och ogräs så vi har fått låna in en bondes får om somrarna. Nu betar de som tusan och det är så skönt att ha dem här, bräkandes om dagarna.

På Skrea Backe skördas det hela sommaren och en hel del hamnar på Prostens pizzor. Foto: Emelie Otterbeck

På Skrea Backe skördas det hela sommaren och en hel del hamnar på Prostens pizzor. Foto: Emelie Otterbeck

Köksträdgård med lite av varje

Vi tittar runt i köksträdgården. Här trängs grönkål, sockerärtor, svartkål och tomater med kryddor, rödbetor, mangold, sallat och aubergin. Lisa vänder upp ett blad på auberginplantan.
– De har ju fantastiskt vackra blad med små vassa taggar på, säger hon.
Fänkålen som nästan tagit över en hel pallkrage vajar med sin nyduschade dill i vinden. Lisa plockar en bukett av krasseblommor och blad som hon ska dekorera en maträtt med.
– Jag älskar krasse, det är en otroligt användbar växt.
Annars är fänkål en av de grönsaker som oftast hamnar på Prostens pizzor.
– Både jag och Marcus älskar fänkål och använder den såväl i det privata köket som på pizzan. Men fokusera inte bara på själva knölen. Skörda också fänkålsdillen, det är en magisk smaksättare, tipsar Lisa.

I pallkragarna trängs grönsaker, kryddor och blommor. Foto: Emelie Otterbeck

I pallkragarna trängs grönsaker, kryddor och blommor. Foto: Emelie Otterbeck

Lantlig pizzeria i centrum

Längst bort i trädgården framför huset ligger Prostens Pizza som Lisa driver tillsammans med sin man. Ett och ett halvt år efter inflyttningen och en rejäl renovering senare, slog de upp portarna till den röda ladan. Både Lisa och Marcus hade en klar bild av hur det skulle se ut och vad de ville med pizzerian – det skulle vara ett litet hak där kompisarna och grannarna kunde hänga och där barnen kunde leka tillsammans i trädgården medan föräldrarna åt och umgicks. Råvarorna skulle komma från bra lokala producenter och Marcus och Lisa lovade varandra att inte anpassa sig efter någon – det skulle få vara bullrigt, opretentiöst och man skulle träffas över den goda maten. Men ryktet om Lisas och Marcus goda pizzor på lokala råvaror spred sig snabbt i matvärlden och i dag får du vara riktigt snabb för att knipa ett bord.

– Vi släpper borden varannan månad och på tre minuter är alla borden bokade. Varenda gång vi släpper tider tänker vi att nu, nu måste det ha lugnat sig. Men bokningarna fortsätter att strömma in. Världens härligaste ställe att driva! berättar Lisa och tar ut plåten med morötterna ur ugnen.

Säsongens rytm föder kreativitet

Varken Lisa eller Marcus är uppvuxna på landet, men drömmen om ett enkelt liv och nära till jobbet växte fram under åren innan barnen kom. Inspirationen till alla recept och idéer hämtar de från årstiderna och de olika säsongerna i grönsakslandet.

– Vi utgår alltid från vad vi är sugna på – är det matjessill eller är det grönkål? Men jag kan ju erkänna att mot slutet av den kalla säsongen kan man bli lite trött på potatis, kål och lök, potatis, kål och lök. Samtidigt känner både Marcus och jag att det kan vara väldigt inspirerande att vara lite begränsad för en gångs skull. Man blir påhittig och klurar ut hur man kan ta tillvara råvarorna, göra inläggningar och använda olika växtdelar – det är jätteinspirerande.

Varken Lisa eller hennes man Marcus är uppvuxna på landet, men drömmen om ett enkelt liv och nära till jobbet växte fram under åren innan barnen kom. Foto: Emelie Otterbeck

Varken Lisa eller hennes man Marcus är uppvuxna på landet, men drömmen om ett enkelt liv och nära till jobbet växte fram under åren innan barnen kom. Foto: Emelie Otterbeck

Läs hela reportaget om Lisa Lemke och Prostens Pizza i magasinet Din odlarvän.

Läs magasinet online.

Beställ hem magasinet direkt i brevlådan.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.