Odla mikroblad – steg för steg
Att odla mikroblad är nog det enklaste och snabbaste sättet att få fräscha egenodlade bladgrönsaker på matbordet under vinterhalvåret. Så här kommer du igång.
Micro Leaf – som alltså även kallas för mikroblad eller microgreens – är krispiga grönsaksskott och små blad som du kan odla hemma i köksfönstret året om. Skotten som är lättodlade blir klara att skörda på bara ett par veckor. De är dessutom väldigt rika på vitaminer. I bilderna ovan ser du härliga skott av Pak Choi ’Red Wizard’ (till vänster) och bladrädisa ’Sangria’ (till höger).
Att odla mikroblad – så här gör du:
1. Börja med att fylla ett bottentråg (den gråa delen av tråget) med blomjord upp till 1 cm från kanten.
2. Vattna igenom jorden och fördela sedan fröerna jämnt över ytan.
3. Täck fröna med ett tunt lager jord och sätt på locket. Då fungerar tråget som ett minidrivhus som hjälper fröna att gro. Lämna gärna de små lufthålen öppna i lockets övre del. Placera tråget ljust, gärna i ett fönster och i rumstemperatur. Vissa frön, som exempelvis bondbönan, vill ha en svalare start för att börja gro. Läs vad det står på påsen.
5. Duscha sedan sådden varje dag fram till skörd med en sprayflaska. När fröna grott och bladen vuxit sig så stora att de inte längre får plats under trågets lock kan du ta av det. Det tar cirka 8–18 dagar från sådd till färdiga salladsskott beroende på vilken Micro Leaf-sort du odlar.
6. Bladen skördas generellt när de är ca 5–10 cm stora. Flera av sorterna är så kallade ”cut-and-come-again” (det står på fröpåsen). Det betyder att du kan skörda dina skott och blad minst två gånger genom att klippa skotten precis ovanför det första bladparet.
Att odla mikroblad är nog det enklaste och snabbaste sättet att få fräscha egenodlade bladgrönsaker på matbordet under vinterhalvåret. Dessutom finns det många olika sorter att välja mellan – från ärta (som i bildserien ovan) och solros till bladrädisa, pak choi, grönkål, gurkört, salladskrasse och bondböna. Fröerna och trågen hittar du i flera trädgårdsbutiker men också i e-butiker.
Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.