en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Odla Micro Leaf i omgångar
Publicerat: 2017-02-09

Odla mikroblad i omgångar

Variation förnöjer brukar man säga! Det stämmer också vad gäller grönsaker. Gillar du exempelvis att ha ständig tillgång till nyttiga blad vintertid är det ett tips att odla mikroblad i omgångar. Då kan du skörda färska blad med större variation under en längre tid.

Mikroblad är fenomenalt när du vill äta egenodlade grönsaker vintertid. De är smakrika, fulla av näring och blir skördeklara på mindre än två veckor. Vill du lära dig hur du odlar egna mikroblad så läs om det här.

När du väl vet hur mikroblad ska odlas kan du också börja odla mikroblad i omgångar för att få en jämn tillgång på mikroblad under längre tid. Att odla mikroblad i omgångar innebär helt enkelt att du har två eller tre odlingar på gång samtidigt men du startar varje odling med en veckas mellanrum ungefär. Principen är alltså att så lite i taget för att sedan också kunna skörda lite i taget under flera veckors tid. Det är dessutom ett bra tillfälle då att passa på att prova fler sorter.

Det är en särskild känsla att ha lagom tillgång på gröna små mikroblad inomhus på fönsterbrädan. När som helst kan du då piffa till lunchen eller middagen med några krispiga och vitaminrika blad.

Odla mikroblad i omgångar och skörda lite hela tiden

Testa att odla upp tre olika sorter av mikroblad i fönstret i tre olika omgångar. I bilden ovan har vi odlat i Nelson Gardens Micro Leaf 3-box. Sådd har skett med en veckas mellanrum. Här växer bondböna, pak choi och ärta och som du kan se så såddes bondbönan, till vänster i bild, först. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Tips: testa två favoriter och en nyhet

Odla gärna dina favoritsorter men passa också på att testa en helt ny sort. Kanske har du exempelvis redan provat mikroblad av bladrädisa och tycker de skotten är jättegoda och lättodlade. Då ska du förstås fortsätta att odla dem men passa även på att odla exempelvis mikroblad av bondböna eller salladskrasse. Båda är verkligen värda att testa både för sin smak och sin krispighet.

Så mikroblad i omgångar

Att odla i tre olika tråg gör det möjligt att både odla favoritsorterna och samtidigt prova på en ny sort. Här har vi odlat i Nelson Gardens 3-box igen och det vi har odlat är ett tråg med mikroblad av salladskrasse tillsammans med två tråg av mikroblad av bladrädisa. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Välj ”cut-and-come-again” för dubbel skörd

Om du vill kunna skörda ännu mer är det också ett tips att välja så kallade de mikroblad som är ”cut-and-come-again”-sorter. När du har skördat din första omgång av mikrobladen, så växer snart nya blad fram på skotten. Exempel på sådana sorter är: ärta, bondböna, koriander, pak choi och salladskrasse. När du skördar de här sorterna så klipper du av skotten precis ovanför nedersta bladparet. Då bildas nya blad på skotten och ganska snart har du ännu en extra skörd av krispiga mikroblad.