en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Micro Leaf bondböna
Publicerat: 2017-02-16

Gott med bondböneskott

Har du provat att odla skott av bondböna? ”Godare än ärtskott!” säger många av dem som provat. Bondböneskotten är milda i smaken och kan dessutom ätas både färska och tillagade. Varsågod – här bjuder vi på två härliga tillagningstips för att du ska kunna njuta riktigt ordentligt av dina bondböneskott. 

Bondbönan har blivit populär att odla igen tack vare sin goda smak och sitt höga näringsinnehåll. Nu kan du även odla bondböneskott eller sk. Micro Leaf inne i köksfönstret. Vill du veta mer om hur du odlar skott och mikroblad berättar vi mer här.

Skott och mikroblad av bondböna ger en riklig skörd. Dessutom är skotten av typen ”cut-and-come-again” vilket innebär att nya blad växer fram på nytt efter att du skördat första omgången.

Stekta bondböneskott med solroskärnor

Stekta bondböneskott är goda tillsammans med rostade solrosfrön och avokado. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Genom att så bönorna i omgångar där hemma har du alltid tillgång till färska och krispiga bondeböneskott till salladen eller som ett fräscht tillbehör. Det finns också flera tips på hur du odlar skott och mikroblad i omgångar.

Stekta bondböneskott med rostade solrosfrön och avokado

Bondböneskotten går alldeles utmärkt att tillaga. Klipp av de skördeklara bondböneskotten och stek dem i en panna en kort stund i lite olivolja. Salta lätt.

Lägg upp bondböneskotten på tallriken och strö över några rostade solrosfrön. Pressa över lite citron om du tycker om det. Servera gärna tillsammans med avokado, en handfull cocktailtomater och ett par färska bondböneskott. Egentligen är det bara din egen fantasi som sätter gränsen.

Stekta bondeböneskott passar perfekt som lättlunch eller som middagstillbehör till kött, fisk eller vegetariskt.

Bondböneskott med vitkål och lime

En jättegod sallad med vitkål, bondböneskott, tomat, lime och jordnötsolja. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Piffa upp vitkålssalladen med bondböneskott

Ett annat gott sätt att använda sig av bondböneskotten är att avnjuta dem helt färska och råa tillsammans med vitkål i en sallad. Det funkar givetvis lika bra med annan kål, som exempelvis rödkål och spetskål.

Börja med att strimla kålen fint och lägg i en skål eller på ett djupt fat. Klipp av en näve bondböneskott och lägg dem över kålen tillsammans med några gourmettomater.

Ringla över lite jordnötsolja och pressad lime och salta för att förhöja smaken ytterligare.

Vad brukar du kombinera dina bondböneskott med? Skicka ett mail till oss på dinodlarvan@nelsongarden.se eller dela med oss via Facebook eller Instagram.

Krispiga bondböneskott

Med bara en förpackning av Microleaf bondbönefrön får du en riklig skörd som dessutom kan skördas ett par gånger. Odla skotten i två eller tre tråg med några dagars mellanrum så har du ständigt tillgång till fräscht och egenodlat på matbordet. På bilden odlar vi skott av bondböna i tre olika tråg av Mirco leaf 1-box från Nelson Garden. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Blir du sugen på att prova? Fråga efter Microleaf bondböna i din närmsta trädgårdsbutik eller kika bland de e-butiker som säljer fröer och tråg för odling av skott och mikroblad.