en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
5 fördelar med mikroblad
Publicerat: 2017-02-02

5 fördelar med att odla mikroblad

Tycker du det verkar krångligt med inomhusodling? Då har du kanske inte provat med mikroblad – små smakrika skott och blad som du lätt och snabbt odlar fram på fönsterbrädan. Vi ger dig fem fördelar med att odla egna mikroblad.

Det absolut snabbaste och smidigaste sättet att odla egna bladgrönsaker inomhus under vintern är att satsa på Micro Leaf eller mikroblad som det också heter. Fördelarna är många.

Snabbt och enkelt

Det går snabbt och kräver en liten insats att odla mikroblad hemma. Att förbereda sådden tar inte lång tid alls och kräver bara lite jord, en påse frön och ett litet tråg att odla i. Sedan, på mellan två och fyra veckor, beroende på sort, har du skördeklara mikroblad till salladen, soppan eller pajen.

Stor skörd på liten yta

När du sår mikroblad får du en stor skörd på väldigt liten yta. Mängden skott och blad som växer upp i det lilla tråget räcker till ganska mycket. Micro Leaf går jättebra att odla inomhus på köksbänken eller fönsterbrädan året om men passar kanske extra bra för den som bor i stan och varken har utrymme eller tid för trädgård. Se bara till att odlingen får ljus. Det går även bra att ställa odlingen på balkongen eller uteplatsen så snart det är vår och nätterna inte längre är så kalla.

Mikroblad innehåller mycket vitaminer och näring

Mikrobladen innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och andra näringsämnen och är fullproppade med smak och krispighet. Att du dessutom kan skörda mikrobladen precis innan du ska äta dem ger maximalt näringsinnehåll. Att få tillgång till så här vitaminrika grönsaker vintertid är inte dumt alls.

Många användningsområden

Mikroblad är fräscha och krispiga grönsaker som är supergoda i sallader, på smörgåsen eller som garnering på soppor. Det finns många olika sorters mikroblad som ger maträttarna extra krydda. Bladrädisa, bladsarepta, grönkål, gurkört, koriander, salladskrasse, pak choi, solros, bondböna och ärta är några av dem. Hos flera av sorterna växer det dessutom ut nya blad efter den första skörden. Klipp skotten precis ovanför det nedersta bladparet så växer det snart fram en ny omgång nyttiga blad.

Barnen tycker att det är roligt att odla mikroblad

Om barnen får vara med och odla mikroblad är chansen större att de också vill äta av de vitaminrika mikrobladen. Barn tycker dessutom om att se resultat snabbt och då är det perfekt att odla just mikroblad. Mikroblad blir som sagt skördeklara på bara 2–4 veckor. Barnen kan under tiden som skotten gror och växer få sköta sin egen odling. Den kräver bara lite sprayning med en vattenflaska en eller ett par gånger per dag.