en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Växter som klättrar kan vara bra att vänta lite med. Foto: Annika Crhistensen
Publicerat: 2018-01-09

Håll i de gröna fingrarna – fröer att vänta med att så

När dagarna blir längre och vi längtar efter vårvärmen så gör vi allt för att tjuvstarta våren. Det kliar verkligen i odlarfingrarna! Vissa fröer bör dock få ligga kvar i fröpåsen ett litet slag till. Här förklarar vi varför.

Även om du odlat och skördat mikroblad under vintern, så är det någonting särskilt med att så de där pyttesmå fröerna som under sommaren ska växa till gigantiska plantor. Plantor som blommar och kanske bär frukt.

Vi förodlar fröer inomhus för att de ska hinna växa till sig under vår (relativt) korta sommar eller för att få mogna grönsaker eller blommor tidigare. Har du för avsikt att så fröer för att plantera ut växterna i trädgårdslandet eller ha i en större urna på altanen, så är det en bra idé att se över vilka sorter det rör sig om. Här ger vi tips om vilka fröer du med fördel kan så redan i januari och februari. De flesta fröer är det dock bra att vänta lite med.

I ett odlingsbrätte får du plats med många plantor på en liten yta. När dessa skolas om kommer de att behöva allt större krukor och tar då allt mer plats.

I ett odlingsbrätte får du plats med många plantor på en liten yta. När dessa skolas om kommer de att behöva allt större krukor och tar då allt större plats.

Varför ska jag vänta?

Ju större dina plantor är, desto svårare får de att klara av flytten från en liten kruka inomhus till sin slutliga odlingsplats utomhus. Orsaken är att när en planta växer så anpassar den sig efter sin omgivning. Har den då vuxit sig stor inomhus är det utifrån dessa premisser som den har formats. Att då kastas ut i kylan blir en chock för plantan ­– i synnerhet om det är mitt under en frostig vårperiod.

Dina frösådder kommer dessutom succesivt att ta mer plats i ditt hem. Det är inte helt osannolikt att du, i ren desperation, helt enkelt kastar ut dina plantor när de hotar med att ta över fönsterbrädorna. En frösådd som startade i en liten pluggbox kan nämligen snabbt växa ur huset.

Bönor kan försås men gillar inte att planteras ut för tidigt. Efter några veckor vill de börja klättra, och då är det bra om det slutgiltiga växtplatsen är redo. Foto: Annika Christensen

Bönor kan försås men gillar inte att planteras ut för tidigt. Efter några veckor vill de börja klättra, och då är det bra om det slutgiltiga växtplatsen är redo.
Foto: Annika Christensen

Vilka grönsaker bör jag vänta med att förså?

Bönor och ärtor går att förså, men eftersom de växer sig höga och ska klättra är det inte så praktiskt att plantera ut dem om de är för stora. Vänta därför och så dem ungefär en månad innan utplantering. Fröna gror först när jorden når 12 grader, så direktsådd sker tidigast i maj och ännu senare i norra Sverige.

Tomater behöver försås, men vänta gärna till slutet på mars eller början av april. Odlar du utan växtbelysning är det först i april som tomatplantorna får tillräckligt av dagsljuset. Är det för mörkt, sticker de oftast iväg på höjden och blir rangliga.

Gurka är en annan populär planta som du bör vänta med att så. Ungefär en månad innan utplantering brukar vara lagom, då hinner den inte bli alltför stor. Gurkor är värmeälskare och vill helst inte planteras ut innan temperaturen når över 15 grader, även nattetid. Har du växthus, kan du naturligtvis komma igång med gurkodlingen lite snabbare.

Vill du odla melon så gäller samma sak som för gurkorna. De behöver förodlas för att ha en chans att hinna mogna, de tar plats och är riktiga värmeälskare som inte vill sättas ut för tidigt.

Många grönsaker går bra att så inomhus såväl som direkt på växtplatsen utomhus. Det du vinner på att förodla är tid – tid för tidigare skörd och längre säsong.

Det går utmärkt att klippa av en luktärt, precis ovanför ett bladpar, om den skulle bli lite lång innan utplantering. Foto: Annika Christensen

Det går utmärkt att klippa av en luktärt, precis ovanför ett bladpar, om den skulle bli lite lång innan utplantering.
Foto: Annika Christensen

Vilka blommor bör jag vänta med att förså?

Genom att förså dina sommarblommor får du tidigare blomning och kan njuta av detta redan i början på sommaren. Sår du slingrande växter, som du vill ska täcka en spaljé, så är det opraktiskt att så dem nu då det kan vara svårt att byta växtplats på dem.

TH: Gurkplantor i väntan på att planteras ut. Foto: Anna Forslund TV: Vänj gärna dina plantor vid utelivet redan i krukan, så blir chocken mindre när de planteras ut på friland. Foto: Annika Christensen

TH: Gurkplantor i väntan på att planteras ut. Foto: Anna Forslund TV: Vänj gärna dina plantor vid utelivet redan i krukan, så blir chocken mindre när de planteras ut på friland. Foto: Annika Christensen

Tänk om jag sår alldeles för sent?

För den som vill försäkra sig med både hängsle och livrem, kan det vara smart att sprida ut sin sådd. Prova att så några fröer tidigt inomhus, så ett gäng i början på april och så några direkt på växtplatsen när sommaren knackar på dörren. Då bäddar du dessutom för en längre skörd och längre blomning. Bättre kan det inte bli!

Som sagt så är det tiden för blomning eller skörd som du försöker att påverka genom att förså. Det som till sist avgör är hur deras slutgiltiga växtförhållanden ser ut. För odling på friland är vädret avgörande. Lyckligtvis brukar inte alla växter reagera likadant på sommarens väderlek – en anledning till att så flera olika sorter när du ändå är igång!

Läs också:

Förså gurka

Förodla och tjuvstarta sommaren

Fröer att så tidigt på året

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.