en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2017-05-05

Odla lök med fantastisk smak

Att odla lök är inte särskilt svårt. Färskare lök än den du själv plockar upp ur det egna landet går ju knappast att få tag på – och det märks på smaken. Riktigt färsk lök har en mild smak även som rå.

Lök är lättodlat och kan sättas direkt i jorden utan några större förberedelser.

När ska jag sätta lök?

Vill du prova att odla lök är det dags att sätta löken så fort risken för kalla väderomslag är över. Löken i sig brukar överleva en köldknäpp, däremot går en lök som utsätts för kalla temperaturer lätt i blom. Värmebehandlad lök går inte i blom lika lätt och är ett bra val för dig som bor norrut eller vill satsa på en tidig skörd.

Vilken sorts lök ska jag välja?

Enklaste sättet att lyckas med egen odling av lök är att köpa värmebehandlad sättlök i trädgårdsbutiken och sätta i trädgårdslandet i rader med ungefär 10–15 cm avstånd mellan varje lök. Det finns flera sorter att välja på. Gul lök är den mest klassiska. Röd lök är oftast något mildare i smaken och känsligare för kyla (går i blom lättare). Silverlök är mjäll och snabbväxt. Schalottenlök passar dig som bryr dig mer om antal än storlek – till skillnad från övriga lökar ger varje sättlök ett knippe på upp till åtta nya lökar.

Kan jag odla lök från frö?

Visst går det att så både gul lök, rödlök. schalottenlök och silverlök från frö! Det går att så direkt på friland, men vill du vara säkrare på att de hinner växa till sig är det en god idé att först. Det är lite mer pyssel med frösådd, men inte mycket svårare än vid odling av sättlök.

Bland lökfröerna finns även andra odlingsvärda sorter. Purjolök och salladslök finns endast som frö och är fina grönsaker att ha i sin odling.

Vad kräver löken?

Även om lök är lättodlad så växer den som allra bäst – och blir som godast – om den får växa i ett varmt läge med tillgång till vatten och i lucker och näringsrik jord. Glöm inte att ge näring regelbundet under sommaren. Läs mer om näring i vår gödselskola!

När kan jag skörda?

I slutet av sommaren är löken redo att skördas. Då har du god och färsk lök att skörda direkt ur trädgårdslandet till sensommarens grillkvällar!

Vill du spara löken bör du låta den stå kvar i jorden tills blasten har vikt sig och gulnat. Plocka upp löken, låt den torka på en varm och torr plats och lagra den därefter mörkt, svalt och torrt. Undvik kylskåpet – där är det för kallt och fuktigt för att din lök ska hålla bra.

Färskare och godare lök än den du själv odlar och skördar hemma går knappast att få tag på. Foto. Annika Christensen för
Nelson Garden.

Njut av egenodlad lök i maten

Om du har några grillkvällar i augusti så njut av den färska, milda löken i en god sallad till det du grillar. Prova även på att lägga några halvor av din egenodlade lök direkt på grillen. Känslan och smaken är oslagbar! Likaså att woka egenodlad lök tillsammans med lite färska kryddor är gott. Väl värt att prova är även en toast med avokado och picklad egenodlad lök på toppen –  makalöst gott.

Odla lök och njut av den milda smaken i sommar.

Ställ woken på grillen i sommar och woka din egenodlade, milda lök tillsammans med färska kryddor direkt från grönsakslandet. Underbart gott. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Så här odlar du din egen lök

Den mest populära sorten att odla är gul lök. Så här enkelt odlar du med sättlök:

Läs också:

Gödselskola – så väljer du rätt gödsel

Täckodling – härma naturen

Odla vitlök i pallkrage

 

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.