en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Från frö till skörd med Karoline Jönsson
Publicerat: 2017-06-16

Från frö till skörd med Karoline Jönsson

Med sin passion för trädgårdens kretslopp – från frö till skörd – har Karoline Jönsson inspirerat många odlings- och matintresserade via sin blogg och sitt Instagram-konto ”Gröna Skafferiet”. För Din odlarvän berättar hon om sin första bok ”Det goda gröna”, ger oss odlingstips och bjuder på sina favoriter i köksträdgården. 

Att stå i köket hemma i villan utanför Lund och laga säsongsbetonad mat har blivit vardag för Karoline Jönsson, eller ”Gröna Skafferiet” som hennes följare känner henne som. Karoline började sin bana som grafisk formgivare men när hon flyttade ut på landet för några år sedan väcktes intresse för både matlagning och odling på riktigt.

Det goda gröna med Karoline Jönsson

Karolines bok Det goda gröna innehåller recept på mat lagad från grunden av hela och rena råvaror.

– Det var då jag började odla och blogga om växtbaserad mat. Jag hade egentligen inte tänkt flytta ut på landet men det blev så av en slump. Då insåg jag att jag kunde vara med i hela världens kretslopp, säger Karoline.

Hon flyttade in i familjens hus som för tillfället stod tomt och började sedan följa växtsäsongerna mer och mer noggrant. Från vårens födelse till när allt går i vila på hösten. Karoline föll för samspelet.

– Jag odlade lite grann redan när jag bodde inne i Lund. Men när jag flyttade ut hit fick jag ärva örtagården som redan fanns här. Sen fyllde jag bland annat på med morötter och hade snart ett trädgårdsland. Idag odlar jag nog på en fyra gånger så stor yta som när jag flyttade hit.

I samband med att Karoline flyttade ut på landet och började odla föddes också bloggen ”Gröna Skafferiet” där hon började skriva om växtbaserad mat. Hon blev snart ett namn för de stora trädgårdstidningarna, däribland ”Hus & Hem trädgård” där hon haft ett uppslag i många år. Sex år efter bloggstarten släppte hon drömprojektet och boken ”Det goda gröna”.

– Det här är en bok som jag gått och funderat på i ett par år, idén har legat under ytan ganska länge. Det här är också första gången som jag på allvar kopplar samman odlingen och matlagningen. Det har verkligen varit ett drömprojekt att få ta det från frö till den färdiga måltiden, förklarar Karoline.

Vilka växter passar i din trädgård?

Karolines egen odlingsresa har handlat mycket om att testa nya växter och metoder i sin trädgård. Det har varit en läroprocess med många misslyckanden, men som samtidigt lärt henne vad som går bäst att odla i förhållandena som råder just där hon bor.

– Framförallt har det handlat om att komma fram till vilka växter som passar i min lerjord som jag har här i trädgården och vilka växter som kanske kan trivas bättre någon annanstans.

Från frö till skörd med Karoline Jönsson

Karoline Jönsson använder sina egenodlade grönsaker och kryddor i matlagningen men går gärna ut i närområdet och plockar svamp, bär och annat ätbart grönt som växer fritt.

Målet är en lång skördetid

Eftersom Karoline jobbar minst lika mycket med matlagning och recept som med sin odling så har hon alltid varit noga med att planera odlingen så att hon kan få en lång skördetid och kunna ta tillvara på allt hon odlar.

– För mig handlar planeringen om att ha tillgång till egenodlat under så stor del av året som möjligt. Från de tidiga primörerna som sparris, sockerärtor och rädisor till höstens lökar och pumpor. De har jag ofta kvar långt in i mars nästföljande år. Jag tycker nästan att det smakar som allra bäst när man kan äta egenodlade grödor i mars. Det är häftigt!

På vintern satsar Karoline på mikrogrönt och groddar och har fortfarande grönkål, jordärtskockor och purjolök i trädgårdslandet.

– Jag har ett stort intresse för odling men jag lägger inte så mycket tid på det. Jag tycker att det är kul att vara ute i trädgårdslandet men jag har också en odling som sköter sig ganska mycket själv. Jag är mer där och fixar när jag blir sugen och låter naturen jobba själv. Inte så mycket pekpinne helt enkelt.

Sylta, safta och pickla

Cheesecake med blåbär

Karoline är noga med att alltid ta tillvara på allt hon odlar i sin trädgård. De ätbara kronbladen på blåklinten blir här till en fantastisk dekoration på blåbärstårtan.
Foto: Karoline Jönsson

Karoline odlar huvudsakligen sina grönsaker och örter i köksträdgården men hon har också ett växthus som hon använder flitigt under vårmånaderna. Växthuset är perfekt när förodlingen kommer igång och när utrymmet på fönsterkarmarna sinar. Växthuset är också bra när hon vill experimentera med nya, lite mer krävande sorter som inte trivs lika bra i det svenska klimatet. Karoline har inte som ambition att bli självhushållande på grönsaker och örter men hanteringen av skörden är viktig för att hon ska kunna skörda och njuta länge.

– Jag och min familj hinner inte äta upp allt under sommaren, vilket gör att vi antingen fryser in det eller på annat sätt konserverar råvarorna så att vi kan använda dem längre fram. Jag kokar sylt och marmelader och tar vara på allt som går att skörda. Odlandet i Skandinavien har ju alltid sett ut så, att vi har ett överflöd under sommarhalvåret för att sedan behöva samla ihop och bevara för de kargare årstiderna. Det är ett kulturarv att kunna fylla frysen med massor av godsaker. Dessutom ligger det väldigt mycket i tiden att syra, torka, pickla och lägga in. Allt från gurkor till rödbetor och andra grönsaker. För mig är det en väldigt stor del av odlandet, avslutar Karoline.

Karolines 5 odlingstips:

1. Välj att odla sådant som du kommer att äta eller tillaga.

2. Försök att hitta sorter som ger riklig skörd. En squash-planta kan till exempel ge mat åt hela familjen.

3. Det viktigaste är att våga prova. Sätt ner fröna och se vad som händer.

4. Låt det vara roligt i trädgården eller på balkongen. Jag tycker generellt att odlingsvärlden är ganska mycket pekpinnar och regler. Strunta i dem. Det värsta som kan hända är att sakerna vissnar.

Karolines lättodlade favoriter:

1. Sockerärtor är jätteroligt att odla med barnen. Då kan de bara gå och nypa av en sockerärta och stoppa den i munnen när de vill.

2. Rädisor är enkla och växer väldigt snabbt.

3. Störbönor ger ofta supermycket skörd. Första året jag odlade dem fryste jag in flera kilon och orkade inte äta upp dem.

4. Koriander är en ny favorit som jag inte stod ut med innan. Men sen gjorde jag några korianderrecept och helt plötsligt öppnades en helt ny värld för mig. Nu tycker jag att allt blir godare med lite koriander.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.