Lisa Lemkes odlingstips
Förutom att vara en hejare på att baka pizzor så skördar hon även framgång i grönsakslandet. Här delar Lisa Lemke med sig av odlingstips och favoriter i grönsaksandet.
Text: Sandra Troedson Foto: Emelie Otterbeck
Lisa Lemkes odlingstips
- Tänk på jorden. Jordförbättra och skapa en bra kompost. Det ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med din odling.
- Växelodla även i en pallkrage. Odla inte morötter i samma pallkrage år efter år. Det finns bra system att gå efter, så att du inte utarmar jorden.
- Har man ont om tid kan man köpa färdigsådda pluggar. Vissa år hinner man helt enkelt inte få ner allt i jorden.
- Vi har långa säsonger och det glömmer vi ibland. Så till exempel rädisor i omgångar hela säsongen.
4 favoriter i grönsakslandet
Blomsterkrasse är en tacksam växt som ger mycket skörd. Den fyller ut jättefint i rabatten eller krukan och den har vacker färg och form. Både blommor och blad går att äta. Jag brukar lägga in frökapslarna som kapris – jättegott!
Grönkål använder jag precis som vanlig sallad hela sommaren eller drar ner den i en smoothie, sallad eller pasta. Grönkålen är mycket tålig och den står sig länge och fint under hela säsongen. I södra Sverige kan du låta den stå kvar över vintern. Då växer det upp nya kålrosetter på plantan, dessa kallas spirkål.
Tomater finns i så många olika sorter, färger och former. Man kan odla dem på friland, i kruka eller på balkongen. Det är en tacksam planta och man kan variera tomater i matlagningen i oändlighet.
Squash är så härlig – den ger mycket skörd och jag älskar friterade squashblommor, de väller ut på ett härligt organiskt vis.
Läs också:
Från jord till bord med Lisa Lemke