en blogg från Nelson Garden
Utsikt från terrassen. Foto: Lars Själander
Publicerat: 2020-02-18

Kontrollerat överdåd på hög höjd – hemma hos en odlarvän

På en takterrass mitt i Stockholms innerstad grönskar det från tidig vår till första frost. På fem kvadratmeter, högt ovanför marken, växer ätbart och blommor till glädje för både pollinerare och odlaren själv. Välkommen hem till Lars Själander!

Alla foton: Lars Själander @tropiskterrass

Under de 20 år som Lars odlat på sin terrass har den bytt skepnad när nya färger, former och smaker fått ta plats. Genom Facebookgruppen Balkong i stan, som han har startat, delar Lars med sig av sina erfarenheter och får dessutom ta del av värdefulla insikter från andra odlarvänner. Här berättar han om sina lärdomar från den senaste sommaren!

Rosenskära, slöjsilja och dahlia
Redan på våren värmer solen takterrassen som så småningom ska fyllas av blommor från bland annat rosenskära, slöjsilja och dahlia. 

Vad har du odlat på din terrass under 2019?

Alldeles för mycket blev det förra året, måste jag erkänna. Jag brukar välja växter utifrån olika färgteman, och 2019 var tanken att låta rött och vitt agera grundfärger. Därtill ville jag ha en mängd högväxande ängsväxter, både för att ge mat åt pollinerare (älskar alla humlor som hittar förbi mitt i city) men också för att skapa en liten känsla av sommaräng i stan.

Mycket ätbart är viktigt för mig. Min terrass ligger högst upp i sydväst så det är ett perfekt läge för tomater, vilket jag alltid odlar. Jag gillar att prova olika sorter. Ett annat måste är såklart jordgubbar! 2019 testade jag de ”nya” smakupplevelserna Framberry (smak av hallon) och Pineberry (smak av ananas) som var riktigt goda. Smultron, sallat, persilja och gräslök finns det också alltid plats för!

Spindellilja och fjädervallmo 'Dannebrog'
Den vita spindelliljan och fjädervallmon ’Dannebrog’ går båda i årets färgtema – vitt och rött – och bidrar dessutom till att locka upp pollinerare till terrassen.

2019 provade jag att så ljusa, nästan vita, solrosor och tagetes. Dessa kombinerade jag med en mängd olika röda (och rosa!) dahlior. Vallmo blev det självklart också. 

För mig är dofter mycket viktiga varför rosor varit återkommande i 15 år, och det händer att jag provar nya sorter. 2018 skaffade jag min första pion, som hittills ännu inte har blommat. I år är det tredje året, och jag hoppas att äntligen få se den blomma!

Hur fortsätter ditt odlande under vintern?

Inte alls. Jag lägger mycket tid och kraft under vår, sommar och höst, och är faktiskt riktigt glad när jag får stänga dörren för vintern i oktober och gå i ide. Fast då har jag såklart balkonggruppen Balkong i stan på Facebook. Gruppen är en stor glädje med alla härliga människor som ger många tankar och skratt under årets alla månader.

Vallmo och rosenskära
Årets första vallmo tittar ut över taken. Uppe på terrassen blommar det betydligt mer än nere på gatan.

Hur startar din odlingssäsong?

Redan i december börjar olika växt- och trädgårdsleverantörer skicka ut tips om kommande trender. Sedan ökar ju mängden nyhetsbrev under hela första halvåret, så det råder ingen brist på möjligheter till inspiration och köplust. Även här funkar Facebook-gruppen Balkong i stan som en inspiration och lärokälla.

I mars börjar jag förså tomater och chilipeppar, men även blommande växter som kräver lite längre startsträcka. Det gäller att planera sådderna väl med tanke på plantornas behov av ljus och min begränsade plats inomhus med få fönster i söderläge. 

Några överraskningar i din odling under 2019? 

Ja, insikten att det faktiskt kan bli alldeles för mycket. Inte så roligt just då, men lärorikt, och nu har jag lärt mig inför kommande år. Sommaren 2019 gav även naturen två – för mig – nya överraskningar. Aspmolnen lade ett vitt, snöliknande täcke över hela terrassen och skapade förvirring när de så småningom grodde i varje balkonglåda tillsammans med alla andra sådder. Det kom också en stor mängd tistelfjärilar ­– vilket jag inte sett här tidigare – som ledde till att många hungriga larver så småningom mumsade bland dahliorna.

Bondböna och tomater
Visst blev det några bondbönor, men särskilt stor skörd blev det inte. Bättre funkar det med tomater, chili och kapkrusbär.

Lärdom du tar med till säsongen 2020?

Som sagt, don’t bite more than you can chew. Att ha runt 50 olika växter vet jag nu inte blir bra. Det KAN faktiskt bli för mycket. Jag har även kommit till insikten att luktärter och bondbönor inte funkar hos mig. Tyvärr. Men istället blir det desto mer av chilipeppar, kapkrusbär och pepino!

Jag har även sorterat och inventerat alla (gamla) fröpåsar sedan 00-talet, varför årets odling blir mindre av färgplanering. Istället blir det mer av ett hållbarhetstema med tanke på att jag tar vara på frön som annars riskerar gå ut. Lite spännande att se vad det blir i slutändan. Odling innebär alltid ett spännande element av osäkerhet, avslutar Lars och skrattar.

Följ Lars odlingdagbok på Instagram som @tropiskterrass eller på Facebook Tropisk Terrass. Om du också odlar på balkong eller terrass, och vill dela med dig av erfarenheter med likasinnade, hittar du Facebook-gruppen Balkong i Stan.