en blogg från Nelson Garden
Publicerat: 2020-07-03

Ekoforia – Odla din egen mat

Nära Söderåsens Nationalpark i södra Sverige odlar Rikard och Mikaela grönsaker till sig själva, till barnen och till hungriga gäster. I Ekoforias utomhusrestaurang Härligheten serveras det vedugnsbakad pizza på löpande band, garnerad med vad som finns tillgängligt på gården och i dess omgivning. Genom sin odling vill de inspirera alla besökare till ett hälsosamt liv för oss själva och vår planet och – inte minst – bjuda på fantastiskt god mat.

Där det tidigare var kokade växer grönsaker och blommor tätt tillsammans, inramade av knastrande grusgångar.
Där det tidigare var kokade växer grönsaker och blommor tätt tillsammans, inramade av knastrande grusgångar.

Varför odlar ni och hur?

Vi odlar maten vi vill äta, helt naturligt och med stor kärlek och respekt för Moder Jord. Innan vi kom hit till gården hade den stått tom. Där det tidigare var kohage odlar vi nu grönsaker på vad vi själva kallar Ekoforiskt vis. Under de 6 år vi har bott här har odlingen vuxit fram och vi odlar bland annat olika sorters kål, sallat, bönor, majs, squash, rödbetor, morötter, potatis och kryddor. Även de två växthusen har fått växa fram bit för bit och är byggda av återbrukat material. Där odlar vi mest tomater och chili, men även melon och gurka.

På andra sidan vägen finns det utrymme att odla grönsaker i större volymer för att kunna servera i restaurangen Härligheten. De stora landen odlas liksom rabatterna på vad Rikard har valt att kalla ekoforiskt vis, i samarbete med naturen.

Ekoforisk odling – berätta mer!

Vi vill värna om det naturliga kretsloppet och strävar efter att bara använda gårdens egna resurser. En stor del av trädgården täckodlas. Vi tillför organiskt material ovanifrån, vilket bidrar med näring samtidigt som vi låter jorden under vara orörd. På så vis stör vi inte de mikroorganismer som lever där.

Genom att samodla olika sorters växter som skapar goda odlingsförutsättningar åt varandra, blir den enklare att lyckas med sin odling. Här är den klassiska ”Tre systrar”, där bönor växer på majsens stjälk och squash skuggar marken och håller kvar fukten.

För en så liten verksamhet som vår är det inte lönsamt med en ekologisk certifiering. Vi tycket dessutom det är orimligt att vårt sätt att odla – utan bekämpningsmedel och konstgödsel – är det som ska märkas upp. Borde det inte vara det omvända?

Hos Ekoforia växer både grönsaker och blommor.

Odlar ni vintertid?

När hösten – och rådjuren – kommer flyttar vi in en del kålplantor till växthuset som hålls frostfritt tack vare spillvärme från en värmepanna. Eftersom vi odlar vårt eget utsäde övervintrar vi även tvååriga grönsaker som morötter och rödbetor, som sätter frö först år två.

På gården finns två växthus, varav det ena – vid bostadshuset – värms upp av spillvärme, vilket möjliggör odling året runt.
På gården finns två växthus som har byggts av återbrukat material. Det ena – vid bostadshuset – värms upp av spillvärme, vilket möjliggör odling året runt.

I vårt varmväxthus odlar vi mikroblad året runt. Det är små näringsrika skott av olika grönsaker, exempelvis olika sorters kål, amarant och rädisa. Mikroblad är fantastiskt smakrika och passar bra till att laga goda och varierade sallader, alla dagar på året.

Namn: Rikard, Mikaela, Aimo och Rio
Bor: Utanför Perstorp i Skåne.
Gör: Odlar och driver Ekoforia med sommarcafé/restaurang. De arrangerar även aktiviteter såsom skördefester och Valborgsfirande, samt tar emot förbokade sällskap.

Håll utkik efter event och öppettider på…

Ekoforia på Facebook
Ekoforia på Instagram
Ekoforia.se

I Ekoforias utomhusrestaurang Härligheten serveras det vedugnsbakad pizza på löpande band, garnerad med vad som finns tillgängligt på gården och i dess omgivning.
I Ekoforias utomhusrestaurang Härligheten serveras det vedugnsbakad pizza på löpande band, garnerad med vad som finns tillgängligt på gården och i dess omgivning.

Nyfiken på hur matens makar på Ekoforia?

Rikard har delat med sig av ett riktigt pangrecept. Du hittar det via länken nedan.

Recept: Squashrosor med bondbönsröra och picklade kålrabbi

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.