en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
En tjuv. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2016-06-18

Tjuva dina tomater

Det är viktigt att tjuva tomaterna när sidoskotten börjat växa till sig. Genom att nypa bort sidoskotten sparas all energi och näring till tomaterna. På så vis får du fler och större tomater att njuta av.

För att få så många tomater som möjligt på varje tomatplanta under nordens korta säsong är det viktigt att ge plantan bästa förutsättningar. Det gör du bland annat genom att tjuva tomatplantan. Det betyder att du tar bort sidoskotten som växer i 45 graders vinkel mellan stam och bladgren. Tomatplantan får då större kraft till att utveckla tomater, istället för att kraften går åt till att utveckla fler grenar och blad.

Det är inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande. Dessa behöver dessutom bindas upp. Busktomater, dvärgtomater och ampeltomater behöver oftast inte tjuvas eftersom även sidoskotten kommer att hinna utveckla frukt.

När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater. Foto: Lovisa Back

När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater. Foto: Lovisa Back

Nyp bort de nya sidoskotten

När sidoskotten på de högväxande tomatplantorna har blivit mellan fem och sju centimeter är det hög tid att nypa bort dem. Anledningen till att du väntar så länge är för att du ska se att de nya skotten inte utvecklar en blomklase. Ser du en blomklase så låter du det nya skottet sitta kvar, förutsatt att planta inte redan är översållad med tomater. Då kan det vara smart att begränsa även antalet tomatklasar, om du vill att alla ska hinna mogna på plantan.

På potatisbladiga sorter är avståndet mellan bladparen större vilket gör att du kan vänta tills sidoskotten hunnit bli upp till en dryg decimeter innan du avlägsnar dem. Du kan också hjälpa tomatplantan på traven genom att ta bort en del av bladmassan när tomatplantan har vuxit färdigt. På så sätt hindrar inte bladen solen från att komma åt de mognande tomaterna. Även gulnande blad längre ner på stammen kan tas bort.

Dessutom är tomaterna i stort behov av solljus, vatten och mycket näring under hela sommaren.

Läs också: 

Odla tomater – 4 sätt att lyckas

Så väljer vi tomatsorter på Nelson Garden

Förvara dina tomater

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.