en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Direktsådd friland. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-06-14

Så grönsaker på sommaren

På sommaren är jorden uppvärmd och utmärkt för direktsådder. Genom att så grönsaker på sommaren bäddar du för en lång skördesäsong!

Sallaten 'Little Gem' är en populär sort som ger små, avlånga salladshuvuden. Foto: Markus Danielsson

Sallaten ’Little Gem’ är en populär sort som ger små, avlånga salladshuvuden. Foto: Markus Danielsson

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som olika typer av sallatrucola, mangoldbladrödbetaträgårdsmålla kan du så som du vill – direkt på växtplatsen, i pluggbrätte eller små tråg under sommaren. De är relativt snabbvuxna och även en senare sommarsådd brukar ge en god skörd av småblad.

Sallat kan ha svårt att gro om jorden är för varm. Prova att så i skuggan, inomhus eller pausa sallatssådden under sommarens varmaste period. Spenat går lätt i blom av ljusa midsommartider, men från senare delen av juli är den utmärkt att odla.

Glöm inte att så vinterportlak och vintersallat – dessa är långsamma i starten men kommer att glädja dig med gröna blad i vinter.

'Summer Breeze' F1 är en mångsidig och lättodlad sak choi. Skörda småblad, eller låt den växa upp till större plantor. Foto: Lovisa Back

’Summer Breeze’ F1 är en mångsidig och lättodlad sak choi. Skörda småblad, eller låt den växa upp till större plantor. Foto: Lovisa Back

Kål

Från och med juli passar det bra att du sår snabbväxande kålsorter som komatsuna, pak choi, tatsoi, sibirisk bladraps och salladskål. Dessa går lätt i blom om du delar dem under de långa dagarna kring midsommar och behöver mörka nätter för att bilda ordentliga bladrosetter.

Missa inte heller att så kålrabbi – den är snabbare än du kan tro.

Vitkål, rödkål, spetskål och savojkål kommer troligtvis inte hinna bilda huvuden om du sår under sommaren, men du kan skörda bladen under sensommar och höst. Detsamma gäller blomkål, blomsterkål, broccoli och brokali – de hinner sällan utveckla växa full storlek, men du kan alltid skörda bladen. Daggkålen ’Kailaan’ är däremot mycket snabbare. Även en sommarsådd brukar ge stjälkar, blomknoppar och blad att skörda. Passa också på att så mer grönkål och palmkål/svartkål!

Kål är för övrigt ett utmärkt alternativ till sallatodlingen sommartid. Gör en fröblandning och fyll pallkragen i trädgården, den stora krukan på balkongen eller ett litet tråg i köket med din egen kålfröblandning! Välj gärna sorter i olika färger. Blad i lila toner får du av exempelvis av blomsterkålen ’Autumn Star’ F1spetskålen ’Kalibos’rödkålen ’Langedijker Bewaar 2’grönkålen ’Scarlet’, och den sibiriska bladrapsen ’Red Russian’. Det blir en fin kålsallad till sensommarens grillfester.

Den lila salladslöken 'Apache' växer snabbt och kan sås under hela sommaren. Foto: Lovisa Back

Den lila salladslöken ’Apache’ växer snabbt. Ett utmärkt val när du vill så grönsaker på sommaren. Foto: Lovisa Back

Lök

Salladslök går fint att så i omgångar och de växer relativt fort. Purjolök går också att så på sommaren men hinner inte bli fullstor och blir då inte heller särskilt vinterhärdig. Du kommer däremot att kunna skörda en oerhört mjäll och god mini-lök!

Foto: Anna Lindeqvist

Persilja är en mångsidig krydda som är enkel att odla själv. Foto: Anna Lindeqvist

Kryddor

Kryddor som dill och persilja kan du så under sommaren, liksom oregano och citronmeliss. Basilika som du sår på sommaren och håller utomhus i kruka kan skördas som aromatiska småblad.

Nyskördade morötter och betor.

Sommarsådda rödbetor och morötter kanske inte hinner bli så stora, men de är precis lika goda. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Rötter

Både majrova och rädisa kan sås i omgångar under hela sommaren. De blir godast om de får god tillgång på vatten. Gör eventuellt ett uppehåll med sådden under den varmaste delen av sommaren om det är väldigt torrt ute.

Även sommarmorötter kan sås i omgångar för skörd under sensommar och höst. Vintermorötter som sås under sommaren blir inte så stora, men otroligt goda. De kan ofta övervintra i jorden och du kan därmed skörda dem under vintern och till våren. Läs mer om skillnaden mellan sommar- och vintermorötter.

Palsternacka växer långsammare än morot. På en varm, väldränerad växtplats kan du lyckas väl med en sommarsådd och skörda späda rötter under hösten. Rödbetor är lite snabbare och sommarsådden ger späda betor att skörda under hösten.

Sockerärter är som allra godast nyskördade.

Sockerärter är som allra godast nyskördade. Sår du i omgångar har du skörd under en lång tid!

Baljväxter

Sockerärt och brytsockerärt går att så åtminstone ett par omgångar under sommaren. Mot slutet av sommaren, eller om du bor i norr, kan sorten ’Tom Thumb’ vara ett alternativ. Plantan blir bara några decimeter och ger en snabb, om än lite mindre, skörd.

Passa även på att så ärtskott och skott av bondbönor utomhus, i kruka eller på friland.

Läs också:

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Så i minipluggbrätte

När ska jag börja ge näring?