Så grönsaker på sommaren
På sommaren är jorden uppvärmd och utmärkt för direktsådder. Genom att så grönsaker på sommaren bäddar du för en lång skördesäsong!
Bladgrönsaker
Bladgrönsaker som olika typer av sallat, rucola, mangold, bladrödbeta, trägårdsmålla kan du så som du vill – direkt på växtplatsen, i pluggbrätte eller små tråg under sommaren. De är relativt snabbvuxna och även en senare sommarsådd brukar ge en god skörd av småblad.
Sallat kan ha svårt att gro om jorden är för varm. Prova att så i skuggan, inomhus eller pausa sallatssådden under sommarens varmaste period. Spenat går lätt i blom av ljusa midsommartider, men från senare delen av juli är den utmärkt att odla.
Glöm inte att så vinterportlak och vintersallat – dessa är långsamma i starten men kommer att glädja dig med gröna blad i vinter.
Kål
Från och med juli passar det bra att du sår snabbväxande kålsorter som komatsuna, pak choi, tatsoi, sibirisk bladraps och salladskål. Dessa går lätt i blom om du delar dem under de långa dagarna kring midsommar och behöver mörka nätter för att bilda ordentliga bladrosetter.
Missa inte heller att så kålrabbi – den är snabbare än du kan tro.
Vitkål, rödkål, spetskål och savojkål kommer troligtvis inte hinna bilda huvuden om du sår under sommaren, men du kan skörda bladen under sensommar och höst. Detsamma gäller blomkål, blomsterkål, broccoli och brokali – de hinner sällan utveckla växa full storlek, men du kan alltid skörda bladen. Daggkålen ’Kailaan’ är däremot mycket snabbare. Även en sommarsådd brukar ge stjälkar, blomknoppar och blad att skörda. Passa också på att så mer grönkål och palmkål/svartkål!
Kål är för övrigt ett utmärkt alternativ till sallatodlingen sommartid. Gör en fröblandning och fyll pallkragen i trädgården, den stora krukan på balkongen eller ett litet tråg i köket med din egen kålfröblandning! Välj gärna sorter i olika färger. Blad i lila toner får du av exempelvis av blomsterkålen ’Autumn Star’ F1, spetskålen ’Kalibos’, rödkålen ’Langedijker Bewaar 2’, grönkålen ’Scarlet’, och den sibiriska bladrapsen ’Red Russian’. Det blir en fin kålsallad till sensommarens grillfester.
Lök
Salladslök går fint att så i omgångar och de växer relativt fort. Purjolök går också att så på sommaren men hinner inte bli fullstor och blir då inte heller särskilt vinterhärdig. Du kommer däremot att kunna skörda en oerhört mjäll och god mini-lök!
Kryddor
Kryddor som dill och persilja kan du så under sommaren, liksom oregano och citronmeliss. Basilika som du sår på sommaren och håller utomhus i kruka kan skördas som aromatiska småblad.
Rötter
Både majrova och rädisa kan sås i omgångar under hela sommaren. De blir godast om de får god tillgång på vatten. Gör eventuellt ett uppehåll med sådden under den varmaste delen av sommaren om det är väldigt torrt ute.
Även sommarmorötter kan sås i omgångar för skörd under sensommar och höst. Vintermorötter som sås under sommaren blir inte så stora, men otroligt goda. De kan ofta övervintra i jorden och du kan därmed skörda dem under vintern och till våren. Läs mer om skillnaden mellan sommar- och vintermorötter.
Palsternacka växer långsammare än morot. På en varm, väldränerad växtplats kan du lyckas väl med en sommarsådd och skörda späda rötter under hösten. Rödbetor är lite snabbare och sommarsådden ger späda betor att skörda under hösten.
Baljväxter
Sockerärt och brytsockerärt går att så åtminstone ett par omgångar under sommaren. Mot slutet av sommaren, eller om du bor i norr, kan sorten ’Tom Thumb’ vara ett alternativ. Plantan blir bara några decimeter och ger en snabb, om än lite mindre, skörd.
Passa även på att så ärtskott och skott av bondbönor utomhus, i kruka eller på friland.