en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Expertpanelen från vänster; Malte, Olivia, Algot, Tyra och Ellen. Foto: Sofie Persson
Publicerat: 2019-10-01

Morotstest – Godaste moroten är gul, söt och krispig

Morötter finns i alla möjliga färger och former. Men vilken är godast? Thérése Larsson sådde orange, gula, vita och lila och samlade barnen för ett smaktest.
Huvudbild: Expertpanelen från vänster; Malte, Olivia, Algot, Tyra och Ellen. Foto: Sofie Persson Text: Thérése Larsson

Om jag ber dig tänka på en morot ser du antagligen något orange framför ögonen. Men de lättodlade grönsakerna finns även i andra färger och former. Jag sådde ett gäng frön i juni och nu, i augusti,finns massor av olika färger, storlekar och smaker att jämföra. De har vuxit i en pallkrage där jag fyllde på med lerjord som jag blandat upp med lite sand från barnens bortglömda sandlåda. Jag strödde även över maskgödsel på toppen.

Blasten är minst lika värdefull som rötterna. Foto: Sofie Persson

Blasten är minst lika värdefull som rötterna. Foto: Sofie Persson

Värdefull gallring

I juli började jag gallra och blandade de små krispiga morötterna i sallader. Blasten använde jag till pesto. Så gott! Då var blastengrön och frodig men i augusti blev den blek och tråkig vilket säkerligen har att göra med att vi var bortresta, och att jorden i pallkragen blev rätt torr. Även morötterna som jag gallrade bort vid hemkomsten smakade lite träigt och torrt. Men därefter har de fått vatten. När jag samlade barnen i slutet av augusti hade de flesta sorter vuxit rejält.

Säkert kort

Morötter är ett säkert kort på tallriken. Barnen har alltid gillat dem. De är dessutom väldigt hälsosamma men vilken sort är godast? Är det så att de klassiska orange smakar bäst? Eller är den lila uppstickaren Cosmic Purple bättre? Innan smaktestet körde i gång var barnen överens; en god morot ska vara söt och krispig.

Färgglada 'Cosmic Purple' drog blickarna till sig men det var faktiskt de mer klassiska morötterna som vann flest pluspoäng i smaktestet. Foto: Sofie Persson

Färgglada ’Cosmic Purple’ drog blickarna till sig men det var faktiskt de mer klassiska morötterna som vann flest pluspoäng i smaktestet för den godaste moroten. Foto: Sofie Persson

Intressant smaktest

Jag dukade upp små smakprov av sex olika morötter. Färgglada ’Cosmic Purple’ drog blickarna till sig men det var faktiskt de mer klassiska morötterna som vann flest pluspoäng. ’Cosmic Purple’ med sitt lila skal och orange kött var helt enkelt häftigare för ögat än för smaklökarna. Ett par av barnen tyckte dessutom att den hade en lite besk eftersmak men var eniga om att den självklart skulle liva upp en sallad med sin färg. Den gula moroten ’Jaune de Doubs’ hade krispigt fruktkött och var jättegod men var lite urvattnad och tråkig i färgen. Den lilla helrunda sommarmoroten ’Pariser Markt 5’ gick hem, både till utseendet och smaken.

– Den luktade gott, smakade mycket morot och hade en rolig och lite annorlunda form, säger Malte Hellgren.

Men bland alla roliga färger och former var det en traditionellt orange och långsmal klassiker som vann smaktestet.

– Vi tyckte Flyaway var bäst! Den var söt, god och krispig, säger Olivia Blohm.

Smaktest

’Flyaway’ F1, sommarmorot
”Smakar som en klassisk morot, god och krispig.”

’Cosmic Purple’, sommarmorot
”Häftig färg, lite beskare smak, inte supergod.”

’Pariser Markt 5’, sommarmorot
”Luktar gott, krispig, smakar mycket.”

Använd en potatisskalare för att göra tunna band av dina morötter.

’Harlequin Mix’ F1, sommarmorot
”Knaprig och fin men lite smaklösare än övriga.”

’Jaune du Doubs’, sommar-/höstmorot
”Krispig och söt, smakar som en traditionell morot.”

’Chantenay Red Cored 3’, höst-/vintermorot
”Vissa smakar gott, några har en besk eftersmak.”

Läs också:

Odla morötter

Sommar eller vintermorötter?

Recept: Morotsblastpesto

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.