en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2016-12-09

4 goda och nyttiga smörgåsar med groddar

Vad sägs om en smarrig smörgås med groddar så här i förkylningstider? Vi ger dig fyra tips på goda smörgåsar med groddar som du enkelt kan fixa själv. Njut av en helt naturlig vitaminkick.

Att grodda själv hemma i köket är superenkelt. Med en groddbox och lite frön kan du på mindre än en vecka ha färdiga groddar med massor av spännande färger och smaker.

Groddar passar jättebra i sallader och till fisk och kött men frågan är om det inte är på smörgåsen de gör sig allra bäst. Med sin krispighet och härliga smak tar de smörgåsen till en ny nivå. Vi har samlat fyra enkla och smarriga tips på smörgåsar med groddar. Testa själv!


Smörgås med rödbetor, lök och groddar av rädisa

Smörgås med rödbeta, lök och groddar av rädisa

Testa de smakrika groddar av rädisa. De ger en härlig kryddighet som i det här fallet passar alldeles utmärkt tillsammans med rödbetor, lök och några krispiga salladsblad på ett knäckebröd.


Smörgås med fyra sorters groddar

Smörgås med fyra olika sorters groddar

Alla groddar har olika karaktär och smak och det går jättebra att kombinera flera sorters groddar på smörgåsen efter eget tycke. Dela exemeplvis in en rund knäcke macka i fyra ”tårtbitar” och lägg en groddsort på varje del. Komplettera med lite ost och tomat eller annat valfritt pålägg. Det blir en knäckemacka som ser riktigt smarrig ut och som samtidigt ger vitaminer och näring så att det räcker och blir över.


Smörgås med tomat och groddmix

Smörgås med tomat och topping av groddar

Det här är den kanske enklaste smörgåsen av dem alla och passar perfekt till helgfrukosten. Börja med att antingen köpa hem ditt favoritbröd eller baka det själv. Sen behöver du bara små smakrika tomatskivor och valfria groddar. Det blir otroligt gott och saftigt med de söta tomaterna tillsammans med krispiga groddar på toppen.


Smörgås med ost och groddar av rättika

Smörgås med ost och groddar av rättika

Groddar av rättika ger en färgstark och spännande smörgås som lockar både barn och vuxna till att smaka. De vackert lilafärgade groddarna passar alldeles utmärkt i all enkelhet på en god frukostfralla med lite ost och några fräscha salladsblad i botten. Groddar av rättika växer jättesnabbt och är klara på mellan fyra och sex dagar.

Mer inspiration med groddar:

Groddar och skott hos två odlarvänner

Groddar, skott och mikrogrönt – intervju med Lina Wallenstinson

Groddar – mycket mer än bara pynt