en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Spetskål, grönkål, persilja och brudslöja i Linnéparken, Växjö. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-07-10

Dekorativa grönsaker

Tänk en ståtlig grönkål som välkomnar dig vid entrérabatten, en slingrande vaxböna i urnan på altanen eller varför inte yvig majs som blickfång bakom buskkrassen? Tänk bortom uppdelningen mellan köksträdgård och rabatt och låt dina grönsaker ta plats som dekorativa ettåringar i dina planteringar. 

Vi är allt fler som inser hur viktigt det är att odla blommor i köksträdgården för att locka dit pollinerare och bidra till den biologiska mångfaldens överlevnad. Vi vågar dessutom ta ut svängarna allt mer och omvärdera vilka växter vi tänker på som ätbara. Tänk om vi också kan göra det omvända? Det vill säga se det dekorativa värdet hos våra köksträdgårdsväxter?

Både majs och mangold är vackra i rabatt tillsammans med jätteverbena och brudslöja. Foto: Lovisa Back

Inte i onödan

När vi skrotar skiljelinjen mellan grönsak och prydnadsväxt får vi plötsligt ett ännu större urval av växter att välja på när vi planerar våra rabatter. Om vi redan odlar fullt ätbara växter som exempelvis krasse och viol enbart för dekoration, varför skulle vi inte kunna göra detsamma med chili eller squash?

– Precis som att vi odlar blommor för att de är vackra kan vi odla grönsaker som dekoration, menar Marielle Almqvist, landskapsarkitekt på Växjö kommun och ansvarig för planeringen av de offentliga planteringarna i kommunen.

Grönsakerna håller ställning även i urnorna i Växjö kommun. Foto: Lovisa Back

Grönsakerna håller ställning även i urnorna runt omkring i Växjö. Foto: Lovisa Back

I Växjö växer kålen sida vid sida med sommarblommor som jätteverbena och rosenskära. Det är första gången, åtminstone på flera år, som grönsakerna får så stort utrymme i de offentliga planteringarna. Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Människor får en annan relation till planteringarna och är nyfikna på vad det är som växer. Förhoppningen är att planteringarna också ska vara kul inspiration för medborgarna, berättar Marielle.

I Linnéparken i Växjö har Mariella Almkvist med kollegor komponerad fantastiska rabatter med utrymme för ätbart. Foto: Lovisa Back

I Linnéparken i Växjö har Mariella Almkvist med kollegor komponerad fantastiska rabatter med utrymme för ätbart. Foto: Lovisa Back

Vackra grönsaker

Det är inte bara i Växjö som kålen frodas. Grönkål har liksom svartkål fått ett uppsving inte bara hos hälsomedvetna foodies utan även hos odlarvänner som sysslar med prydnadsplanteringar. Många trädgårdsbutiker erbjuder dessutom fina höstplanteringar med dramatisk purpurkål.

För odling på höjden är blomsterböna och andra klättrande bönor ett utmärkt val. Såväl blommor som bönbaljor är dekorativa och de är dessutom lättodlade. En lite större utmaning är kronärtskocka som kommer till sin rätt först senare på säsongen. Dekorationsvärdet hos denna värmeälskande växt är oslagbart.

Svartkål, mangold och rödbetor går utmärkt att odla i kruka, även om skörden kan blir lite mindre. Foto: Lovisa Back

Svartkål, mangold och rödbetor går utmärkt att odla i kruka, även om skörden kan blir lite mindre. Foto: Lovisa Back

Grönsaker i kruka

Det är inte bara i stora urnor och i rabatter som det går att odla grönsaker. Även i mindre krukor går det utmärkt att ha grönsaker som dekoration. En liten busktomat förtjänar att synas och många av våra chiliplantor är otroligt vackra som krukväxter, i synnerhet när de blommar. Paprikaplantan ’Snacking Purple’ blir särskilt vacker när de lila frukterna mognar.

En trevlig bordsdekoration kan vara en liten kruka med smultronplantor, sallat eller varför inte olikfärgad mangold. ’Red Salad Bowl är en sallat med djupt röda blad som är otroligt fin i en betongkruka.

En variation på växter ger också en variation på nyttodjur där. Foto: Lovisa Back

En variation på växter ger också en variation på nyttodjur. Foto: Lovisa Back

Inte alltid så svårt

Grönsaksplantor behöver inte nödvändigtvis vara svårare att odla. Offentliga planteringar ska vara hanterarbara under säsongen och dessutom hålla sig fina ända till hösten. Vill du ha tåliga växter så kan det vara en god idé att spana in vad som växer i de offentliga planteringarna för att få tips på om vilka sorter som håller sig vackra länge.

Ljusgul lejongap och rosa blomstertobak skapar kontrast mot den lila stammen på kålen. Foto: Lovisa Back

Ljusgul lejongap och rosa blomstertobak skapar kontrast mot den lila stammen på kålen. Foto: Lovisa Back

– Även vanliga sommarblommor måste skötas. En del sommarblommor, exempelvis vissa sorters tagetes, måste du plocka av blommorna på för att de ska fortsätta att blomma, förklarar Marielle. Grönsaker är inte nödvändigtvis mer skötselkrävande.

Hemmaodlaren har trots allt bättre förutsättningar att odla snabbväxta, något mer kortlivade alternativ. Marielle tipsar om sallat i olika färger och former. De kan bilda fina små häckar kring dina rabatter och planteras i vackra mönster.

Odlar du grönsaker som dekoration? Dela gärna med dig via sociala medier eller hör av dig till oss på dinodlarvan@nelsongarden.se. Det vore fantastiskt roligt att se!

Läs också:

Planera din trädgård – förverkliga dina drömmar

15 ätbara blommor att odla

Mangold – lättodlad och supernyttig