en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Det är enkelt att bli självförsörjande på chili! Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-12-04

Chili – het eller mild?

Chili är roligt att odla och dessutom gott att äta. Det är dock stor skillnad på milda- och heta sorter när det kommer till hur de bäst kommer till sin rätt i köket. Vi hjälper dig att hitta vilka sorter som är milda eller heta och hur du kan använda dem i din matlagning.

När vi säger chili tänker vi oftast på de lite mindre och starkare pepparfrukter, medan vi brukar kalla de lite större och mildare för paprika. Gränsen är inte alltid självklar och bland våra chilis finns det milda sorter som är precis lika goda att äta färska som en paprika.

Styrkan i pepparfrukter mäts i Scoville, ett mått du kan läsa mer om här. Styrkan sitter främst i fruktens fröfäste och mellanväggar – det är därför en chili som kan upplevas som hyfsat mild när du smakar en bit av spetsen men ger din gryta mer sting än planerat när du använder resten av frukten.

Chili finns i all möjliga färger, former och inte minst styrkor. Foto: Annika Christensen

Chili finns i all möjliga färger, former och inte minst styrkor. Foto: Annika Christensen

Milda chilisorter

På Nelson Garden räknar vi alla chilis med en Scoville under 1 000 Scoville som mycket milda. Bland de milda chilisorterna hittar vi ’Lombardo’ (500 Scoville), ’Biquinho’ (500–1 000 Scoville) och ’Hungarian Hot Wax’. Även sorten ’Padron’ är generellt mild, men se upp – ungefär var tionde frukt är riktigt stark!

'Padron' är en tapaschili som höjer spänningen. Sorten skördas traditionellt när den är ljusgrön, men du kan också vänta tills frukten har blivit röd. Foto: Annika Christensen

’Padron’ är en tapaschili som höjer spänningen. Sorten skördas traditionellt när den är ljusgrön, men du kan också vänta tills frukten har blivit röd. Foto: Annika Christensen

Så använder du de milda chilisorterna i köket

En mild chili går att äta färsk eller tillagad, likt en paprika.

Milda chilisorter går att torka, använda till chilisalt eller frysa in. De kommer att kunna ge smak till dina rätter men inte särskilt mycket styrka. Om du vill göra ett eget chilipulver kan det passa bra att blanda med några lite starkare sorter, exempelvis ’Hot Lemon’ (30 000 Scoville) eller ’Jamaican Bell’ (14 000 Scoville) för lite mer hetta.

De milda chilifrukterna passar utmärkt att grilla eller lägga in. Du kan också använda dem likt en paprika i grytor, pajer och gratänger.

Heta chilisorter

På Nelson Garden räknar vi alla chilis med en Scoville över 100 000 Scoville som mycket heta. ’Trinidad Scorpion’ (1 500 000 Scoville) och ’Chocolate Scotch Bonnet’ (300 000 Scoville)

Så använder du de heta chilisorterna i köket

En riktigt stark chili är inte särskilt god att äta rakt av. Den bränner så pass mycket att du blir bedövad från alla andra smaker. Bättre är att använda de starka sorterna i lite minde doser. På så vis kommer både smak och hetta fram. Genom att torka din chili och mala till flingor eller ett lite finare pulver, går den lättare att dosera i matlagningen.

Använd gärna handskar när du tillagar starka chilisorter. Styrkan sätter sig ofta kvar i fingertopparna och blir en obehaglig överraskning när du kliar dig kring öga, näsa eller mun. Foto: Annika Christensen

Använd gärna handskar när du tillagar starka chilisorter. Styrkan sätter sig ofta kvar i fingertopparna och blir en obehaglig överraskning när du kliar dig kring öga, näsa eller mun. Foto: Annika Christensen

Varning! Tänk på att vara försiktig när du hanterar de starkaste chilisorterna! Säkrast är att ha tunna plasthandskar och kanske till och med skydd för ögon, näsa och mun om du väljer att mixa din chili (exempelvis till pulver eller en chilisås). Var också försiktig med hur du använder exempelvis matberedare eller mortel, eftersom det kan sitta kvar rester som ger hetta till kommande matlagning. Tillagar du mycket starka chilisorter kanske du till och med vill ha särskilt utrustning enbart för chili?

Läs också:

Förodla chili i december

Gör ditt eget chilisalt

Torka chili – njutning året om

Recept: Annas chilifudge