en blogg från Nelson Garden
Publicerat: 2020-05-05

Förverkliga din odlingsdröm i Grow Here

Med Grow Here kan vi tillsammans kartlägga odlingsrörelsen över hela landet! Kartan gör det enkelt att hitta din närmaste stadsodling, lokala lantbruk eller odlingsbar mark.

Sedan 2017 har Göteborgare kunnat använda matchningstjänsten för att hitta mark att odla på. Också den som har en trädgård men inte vill odla själv, kan via kartan hitta någon med intresse för odling som mer än gärna vill ta hand om den outnyttjade odlingsytan. För många innebär odlingen också en nyfunnen vänskap. Nu växer initiativet för att kunna underlätta trädgårdsdelning på fler orter i hela landet, med nya namnet Grow Here och grow-here.com.

Odling på gator i Göteborg.
Grow Here ska få fler att odla och göra odling tillgängligt oavsett var du bor.

Men Grow Here handlar om så mycket mer än trädgårdsdelning. Grow Here ska få fler att odla och göra odling tillgängligt oavsett var en bor. Allt fler upptäcker glädjen i att odla, men långt ifrån alla som har möjlighet eller vågar ta steget att förverkliga sin odlingsdröm. Att kunna odla sin egen mat har dessutom blivit viktigare än någonsin.

Planarkitekten Victoria Bengtsson och arkitekten/matsystem designern Jonathan Naraine är två av de tre grundarna bakom Grow Here.

Grundaren Jonathan Naraine har medverkat vid flera sociala aktiviteter inom Grow-rörelsen.
Jonathan Naraine är en av grundarna av Grow-here.com, som förutom att vara en interaktiv karta för trädgårdsdelning, också är en kunskapshub och samordnar odlingens gräsrotsrörelse.

Varför är det värdefullt att odla tillsammans?

– Tillsammans kan vi mer och odlingsglädjen blir fördubblad! Det blir också lättare att komma ut och göra det ibland lite tyngre och omotiverande arbetet när man har en tid bokad med någon annan eller odlar i någon annans trädgård. Oftast är det svårare att göra någon annan besviken. Att pyssla tillsammans ­– utan att behöva utbyta särskilt många ord – kan också skapa livslånga band. Sedan har vi det där med vattningen, bara en sån sak som att kunna hjälpas åt med det en varm sommar är så skönt.

Hur fungerar grow-here.com?

– Det är enkelt och helt gratis att använda delningstjänsten. Plattformen är till för alla, oavsett om du bor på landsbygden eller i stan. Det första steget är att gå in på www.grow-here.com

– Om du har en trädgård som du vill låna ut till en odlarvän, klickar du på ”lägg till mark eller odling” för att skapa ett konto och lägga upp en annons där du berätta kort om platsens förutsättningar. Det finns även guidelines under fliken ”hjälp” på hemsidan samt möjlighet att få personlig hjälp om du är ovan med datorer eller telefoner.

Odling ger en meningsfull sysselsättning.
Odling ger många värden – inte minst som meningsfull sysselsättning.

Varför är det så viktigt att odla på ännu fler platser, såsom i tätorter och städer?

– 50 % av världens befolkning bor i städer/tätorter och oftast bor man då i hyreshus utan tillgång till egen trädgård.. Det finns massor av outnyttjade ytor på tak, parkeringar och liknande. Enligt undersökningar kan 50 % av ytan i en stad användas till någon slags matproduktion. Odlingar är otroligt värdefulla både socialt, ekologisk och ekonomiskt. De kan bidra till bättre gemenskap och tryggare områden, samt en rad ekosystemtjänster. Odling kan också bidra till en större matsäkerhet om import av mat inte är möjligt. Grönska är dessutom viktigt för människors mentala välbefinnande!

Victoria Bengtsson och sonen Adam odlar tillsammans.
Victoria Bengtsson, en av grundarna av Grow Here, kommer att tillsammans med sonen Adam, att dela med sig av odlingstips och utmaningar i Grow Here Challenge 2020.

Utmaningen #dreamsgrowhere

I sommar kommer Jonathan och Victoria att synas i utmaningen Grow Here Challenge 2020. Från maj till augusti, kommer Grow Here att i samarbete med Nelson Garden, dela med sig av handfasta odlingstips och ge dig som antar odlingsutmaningen en chans att vinna trädgårdsprylar som hjälper dig att lyckas med din odling. Med utmaningen vill vi hjälpa dig på din odlingsresa från odlingsstart till skörd, från kruka till trädgård, på din eller på någon annans mark!

Behöver jag kunna någonting om odling för att vara med i utmaningen?

– Absolut inte! Vi vill kunna inspirera och hjälpa även dig som ännu inte upptäckt tjusningen med odling. Även du som har odlat i några år kan få nya tips och knep om bland annat permakultur. På Grow Academy kan du dessutom hitta ännu mer material som hjälper dig med din odling. Filmerna är mest till för inspiration och för att stötta dig på vägen.

 Läs mer om och delta i Grow Here Challenge.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.