en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Självsådd pensé. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-08-02

Vilda och vackra självsådder

Vissa saker vill inte gro alls. Andra gror överallt – vare sig du har planerat för det eller inte. Även om det kan vara enerverande när en blomma envisas med att slå rot mitt i grusgången är det svårt att inte fascineras över dess växtkraft. Självsådder imponerar!

Vad är självsådd?

De flesta blommor och grönsaker sätter frö. En del blommor bildar kapslar fulla med hundratals frön som rasslar omkring. Andra plantor sätter frukt där kärnor eller frön kapslas in i hopp om att så småningom hitta en plats att gro. För att fröerna ska kunna gro måste de hinna mogna, trilla ner i jorden och – åtminstone här uppe i norr – överleva en lång, kall och mörk vinter. När värmen och ljuset återvänder är fröerna redo att börja växa.

Trädgårdsmålla 'Rubra' (t.v.) är knappast kräsen med växtplatsen utan frösår sig villigt över hela trädgården. Den är lätt att känna igen. Även quinoa (t.h.) tillhör mållasläktet. Förutom sina karaktäristiska blad känner du igen dem genom de praktfulla fröställningarna. Foto: Lovisa Back

Trädgårdsmålla ’Rubra’ (t.v.) är knappast kräsen med växtplatsen utan frösår sig villigt över hela trädgården. Den är lätt att känna igen. Även quinoa (t.h.) tillhör mållasläktet. Förutom sina karaktäristiska blad känner du igen dem genom de praktfulla fröställningarna. Foto: Lovisa Back

Vilka sorter självsår sig?

Vissa sorter är mer benägna att självså sig än andra. Bland våra vanliga trädgårdsblommor är exempelvis ringblomma, blåklint och akleja några exempel på blommor vars fröer lätt hittar en plats att gro. Även bland köksträdgårdsväxter och grönsaker finns det sorter som sprider frön omkring sig. Det är inte ovanligt att tomater som fallit ner i jorden året innan ger nya plantor. Om du låter dina kryddväxter gå i blom är det sannolikt att de sprider sig med sina frön.

En riktig fröfabrik är trädgårdsmålla. I släktet av mållor ingår allt ifrån det vanliga ogräset svinmålla till den mer exotiska quinoan. Det är tacksamma och dekorativa plantor där många sorter fungerar fint som bladgrönsak, men har de väl satt frö kan du vara säker på att hitta dem både här och var i din trädgård.

I början av sommaren kan du plocka av de överblommade ringblommorna innan de går i frö. Då får du längre blomning. Mot slutet av sommaren kan du gott låta dem gå i frö. Samla in de torra frökapslarna eller låt fröerna trilla ner i jorden. Då växer de upp nästa år. Foto: Lovisa Back

I början av sommaren kan du plocka av de överblommade ringblommorna innan de går i frö. Då får du längre blomning. Mot slutet av sommaren kan du gott låta dem gå i frö. Samla in de torra frökapslarna eller låt fröerna trilla ner i jorden. Då växer de upp nästa år. Foto: Lovisa Back

Undvik självsådd

Det är svårt att helt undvika självsådder i din trädgård. Fröer kan flyga med vinden, fåglar eller följa med från jorden i din trädgårdskompost. Genom att plocka av blommor innan de går i frö kan du dock minska spridningen.

Aklejan hittar utrymme lite överallt, men tar inte särskilt stor plats och blommar otroligt vackert. Foto: Lovisa Back

Aklejan hittar utrymme lite överallt, men tar inte särskilt stor plats och blommar otroligt vackert. Foto: Lovisa Back

Ta vara på självsådden

Om ett frö gror på ett oväntat ställe i din trädgård är sannolikheten stor att det är en växtplats som passar växten väl. Kanske kan du se charmen i dess placering och njuta av att se en särskilt stark och fin planta växa upp?

De flesta självsådda plantor är också hyfsat enkla att rycka upp ur jorden som småplantor. Istället för att slänga dem på komposten kan du kanske passa på att plantera dem på ett annat ställe som du anser passar bättre? På så sätt har du frösådda plantor till minimal arbetsinsats. Kan inte bli mycket bättre!

Läs också:

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Ogräs – rensa rätt

Fröer att ta med till sommarstugan

 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.