en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Suttit Austad i Stenungsund
Publicerat: 2017-05-16

Odla asiatiskt med Sutip Austad

Sutip Austads odlingsfilosofi är enkel. Stressa inte växterna med bekämpningsmedel och konstgödsel. Jord, vatten, naturligt gödsel och lite omsorg är allt som behövs. Det är nog därför de ekologiska grönsakerna som hon odlar utanför Stenungsund blivit så omåttligt populära. Möt författaren till boken ”Den asiatiska köksträdgården”. 

I början av 1970-talet var Sutip Austad på semester i Sverige för första gången. Hon följde med sin kusin som jobbade som pilot på Thai Air till Stockholm. Där träffade hon en svensk pilot, gifte sig och bosatte sig i Solna.

Suttit Austad odlar asiatiska växter i Stenungsund.

Foto: Nicke Johansson

Det blev början på en lång relation med Sverige, en relation som knappast varit helt friktionsfri. Efter att ha skiljt sig och träffat en norrman i Göteborg köpte hon tillsammans med sin nya make en gård utanför Stenungsund som de skulle ha som sommarstuga. De trivdes så bra att de valde gården som permanent boende och sålde huset i Partille.

– När vi flyttade till gården hade jag kontakt med arbetsförmedlingen men när de sa ”som invandrare har du ingen chans just nu” så blev jag förbannad och sa att jag aldrig kommer tillbaka. Jag lämnade A-kassan för gott, säger Sutip.

1990 började Sutip istället att ägna sig åt odling. Hon hade alltid älskat naturen och var också intresserad av medicinalväxter. Målet var först att odla ekologiska grönsaker till det egna hushållet men odlingarna växte snabbt.

– Jag har fått mycket hjälp från länsstyrelsen och hushållningssällskapet men är egentligen helt självlärd när det kommer till odling. Det började med att jag försökte sälja i Stenungsund men de uppskattade inte mina färska grönsaker. Då hittade jag en restaurang i Mölndal. Jag förklarade för dem att jag höll på att lära mig odling och erbjöd ekologiska grönsaker till samma pris som konventionella grönsaker, förklarar Sutip.

Det tog tre år att lära sig marknaden, odlingen och att sälja in varorna ordentligt till kockar och grossister i området.

– Jag har inte annonserat en enda gång utan har alltid sålt grönsakerna själv. Det gäller att vara en duktig säljare och förstå marknaden. Det var svårt de första tre åren.

Sutip Austad plockar grönsaker

Foto: Nicke Johansson

Växter från alla världens hörn

Sutip odlar både svenska grönsaker och växter från alla världens hörn, med ett extra kärt öga till växter med asiatiskt ursprung såklart. Nyfikenheten har alltid fått henne att testa nya sorter med devisen att allt är möjligt.

– Idag odlar jag allt möjligt och växter från alla jordens hörn. Det går jättebra. Har du en låda fylld med jord är det bara att stoppa ner fröna och se vad som händer. Det är inte så märkvärdigt, förklarar Sutip.

Sutip odlar både i stora växthus och utomhus i trädgården. Viljan att försöka anpassa växterna efter det rådande klimatet i Stenungsund har gjort att hon numera har både aubergine och chili som trivs alldeles utmärkt utomhus.

– Jag har drivit fram egna fröer som har anpassat sig till vårt klimat. Fröerna och plantorna har helt enkelt lärt sig att må bra här trots att det är kallare i Sverige än vad de är vana vid. Vissa chilifrön har jag haft med mig i 40 år sedan jag började odla. De har jag tagit egna frön på och de har sakta men säkert lärt sig att trivas här längs husväggen.

odla asiatiskt

Foto: Nicke Johansson

När Sutip först satte sina fötter i Sverige var det få som överhuvudtaget hade en aning om  att det fanns växter med namnen pak choi, tatsoi och koriander. Idag vet betydligt fler hur man snabbt och enkelt slänger ihop en asiatisk soppa eller wok efter jobbet och intresset för asiatiska växter har ökat markant de senaste åren.

– Det är stor skillnad från när jag kom. När jag kom fanns ingenting. De senaste 8–10 åren har det kommit in mycket asiatiska växter i våra svenska hem. Många förstår också att det går att odla själv och att det smakar riktigt gott. Just nu håller svenskarna på att lära sig att tillaga växterna.

Det ökade intresset för asiatiska växter och odling i stort har fått Sutips affärer att blomstra. Hon säljer sedan länge stora partier ekologiskt odlade grönsaker till grossister och restauranger på västkusten och hennes odlingar och passion för ekologi och natur har attraherat många besökare. 2016 släppte hon boken ”Den asiatiska köksträdgården” där hon delar med sig av sin odlingsfilosofi och inspirerande recept.

Sutip Austad vattnar sina växter

Foto: Nicke Johansson

Kalk och grundgödsling

Sutip kalkar jorden hon använder i växthuset på hösten och vintern. Sen använder hon hönsgödsel som hon löser upp i vatten och vattnar med. Efter grundgödslingen är hon sparsam med gödsling under säsongen och vill hellre att plantorna växer i den takt de vill. Ibland, om det verkligen behövs, gödslar hon med Biobact.

– Jag brukar tänka att alla växter klarade sig alldeles utmärkt även på dinosauriernas tid när människor inte fanns. Därför gör jag inte mer än nödvändigt med växterna. Jag använder inget konstgödsel och inga bekämpningsmedel. Det enda grönsakerna behöver från mig är jord, vatten och omsorg. Jag är försiktig så att plantorna inte växer för fort, då tappar de i smaken, säger Sutip.

Sutip Austads bok Den asiatiska köksträdgården

Foto: Nicke Johansson

Sutips odlingstips:

1. En bra grundgödsling ger växter en riktigt bra start.

2. Läs på påsen hur djupt du ska sätta fröna.

3. Tryck till jorden efter att du sått så att fröna ligger stadigt.

4. Våga testa!

Med så mycket grönsaker i växthusen och trädgården är det inte konstigt att även matlagningen ligger Sutip varmt om hjärtat. Odlingarna blir hennes naturliga skafferi.

– Jag lagar mycket mat och använder det jag odlar. När jag har mycket att göra på jobbet kanske jag tar ett kilo spenat som jag steker och äter. En annan dag kanske det blir ett halvt kilo kinesisk broccoli. Använder man kroppen så hårt som jag gör så ska man inte äta kött till lunch. Istället täcker grönsaker det energibehovet som jag har under arbetstimmarna, säger Sutip och fortsätter:

– Kinesisk broccoli är en riktigt favorit och jag tycker om när recepten är enkla och har få ingredienser. Ibland räcker det att bara steka lite broccoli eller spenat i soja och salt. Svenskar har en tendens att göra det så svårt och blanda in massor med speciella kryddor och smaker. Skippa pepparn och grillkryddan!

I Sutip Austads inspirerande bok  Den asiatiska köksträdgården blandar hon sin odlingsfilosofi med handfasta tips kring hur man odlar asiatiska växter och hur man tillagar dem. Hon odlar allt från tomater, gurkor, kryddor och salladssorter som vi i Sverige är relativt vana att odla till bittergurka, ingefära, pak choi, och miniaubergine som är något ovanligare i våra trädgårdsland.

Asiatisk kål - Tatsoi

Asiatisk kål av sorten Tatsoi. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Vill du testa att odla mer asiatiskt i år? Då finns de en hel del fröer av asiatiska grönsaker du själv kan så. Testa exempelvis pak choi, den ekologiska nyheten tatsoi och den härliga asiatiska kålsorten ’Mizuna’. 

Läs också Sara Bäckmos tips på hur du lyckas med kål.

Foto: Nicke Johansson Text: Andreas Björkman

 

 

 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.