en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Fiberduk skyddar mot kyla och skadedjur. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-04-13

Guide för duk och väv

Förbättra odlingsklimatet, skugga en spirande planta eller förbered inför stensättning genom att välja just den duk eller väv som passar dina behov.

Skydd ovanifrån

Bubbelplast

Ett lätt och värmeisolerande material som kan användas till såväl isolering som emballering. Passar utmärkt till vinterisolering av krukor med ömtåliga perenner eller växter.

Skydd mot: kyla

Fiberduk

Släpper igenom ljus, luft och vatten vilket gör klimatet jämnare, varmare och mer växtvänligt. Duken skyddar även mot ovälkomna skadeinsekter samt fåglar och andra djur.

Skydd mot: sol, kyla, vind, skadedjur

Skydd för pallkragen
Fiberduk skyddar mot skadedjur men bidrar också till ett gynnsammare klimat på växtplatsen när du precis har sått dina fröer. Foto: Markus Danielsson

Juteväv

Skyddar rabattrosor, klätterrosor och vintergröna växter mot brännande sol, kyla och vind. Väven är även lämplig till skuggning och isolering av drivbänkar och växthus.

Skydd mot: sol, kyla, vind

Kålnät

Lätt och följsamt nät som, utan att värma eller hindra vatten och vind från att tränga in, skyddar kål och andra grödor mot ovälkomna insekter.

Skydd mot: skadedjur

Grönkålen växer sig stor och det är lätt att stöden du använde i början av säsongen inte räcker till för att hålla kålnätet svävande en bit från bladen. Foto: Lovisa Back
Grönkålen växer sig stor och det är lätt att stöden du använde i början av säsongen inte räcker till för att hålla kålnätet svävande en bit från bladen. Foto: Lovisa Back

Skuggnät

Skyddar vinterväxter mot stark vårvintersol och därmed minskar risken för tjältorka, vilket uppstår när växten vaknar till liv och försöker ta upp vatten när det fortfarande är fruset i marken kring rötterna. Nätet harmoniserar väl med de gröna växterna.

Skydd mot: sol, vind

Skydd underifrån

Barkduk

Håller ogräset borta och passar utmärkt i exempelvis rabatter. Duken släpper igenom luft, vatten och näring men stänger ute ljus, vilket gör att jorden kan andas och bevara värme och fuktighet.

Skydd mot: ogräs

Det finns olika sätt att använda barkduk för pallkrage. Låt duken löpa upp längsmed sidorna för att förhindra att jorden trillar ut eller – som på bilden – låt den ligga under hela odlingen för att hålla gångarna ogräsfria. Foto: Annika Christensen
Marktäckväven är extra kraftig för att hålla tillbaka envist ogräs.

Markduk

Ökar stabiliteten och motverkar ojämnheter vid markbeläggning, t.ex. vid platt- eller stensättning. Genom att använda markduk erhålls en jämn, hållbar och vacker yta

Skydd mot: ogräs, instabil mark

Marktäckväv

Håller ogräset borta och passar utmärkt till jordgubbsland, perenn- och buskplanteringar. Duken är mycket slitstark och även lämplig till att svälta ut besvärligt rotogräs. Täck duken med bark, sten eller jord.

Skydd mot: ogräs

Läs också:

Lilla redskapsskolan – handredskap och beskärningsverktyg

Kålnät – varför och hur?

Bli av med bladlöss och andra skadedjur

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.