en blogg från Nelson Garden
Blommor
Eterneller – blommor att torka från Nelson Garden
Publicerat: 2019-02-19

Odla eterneller

Nyplockade buketter från din egen odling är fantastiskt, men svårt att få till under vintern. Med eterneller kan du njuta av dina blommor året om!

Vad är eterneller?

Eterneller är inte en enda sort utan snarare ett samlingsnamn för blommor som går att torka utan att de tappar färg eller form.

Jätteeternell, sideneternell, risp och bolltistel är vanliga. Även brudslöja, lövkoja och blåklint är hållbara snittblommor som passar fint att torka.

Pionvallmo är inte bara enastående vacker när den blommar – precis som andra sorters vallbo har den ljuvliga frökapslar.

Pionvallmo är inte bara enastående vacker när den blommar – precis som andra sorters vallmo har den ljuvliga frökapslar.

Inte bara blommor

En del blommor räknas som eterneller tack vare sina vackra fröställningar. Vallmon är kanske den fröställning som fascinerar flest, men även spanska jungfrun och lin är vackra efter blomning. Dessutom ger många sorters prydnadsgräs vackra ax som är fina att torka.

Både när det gäller gräs och blommors fröställningar, finns det dock sorter som inte lämpar sig riktigt för att ta in och torka eftersom de blir alldeles för sköra och kräpar ner.

Olika sorters gräs är fint att torka.

Olika sorters gräs är fint att torka och ger volym till dina arrangemang.

Hur länge håller de?

Eterneller håller i flera veckor i vas vilket är betydligt längre än många andra sommarblommor. Om du väljer att torka dina eterneller håller de betydligt längre – ända till nästa sommar. Se till att jorden är mullrik och lucker.

Hur odlar jag eterneller?

Eftersom det finns många sorter som kan kallas eterneller, kan bästa sättet att odla dem på skilja sig. Detta är dock en generell vägledning till hur de flesta ettåriga sommarblommor kan odlas!

  1. Förodla blommorna inomhus för tidigare blomning. Bor du i södra Sverige går de flesta sorter bra att så direkt på växtplatsen i maj–juni.
  2. Vänj dina plantor vid utelivet (läs mer om avhärdning) och plantera ut dem på växtplatsen när risken för frost är över.
  3. Nyp bort den första blomknoppen – det kan kännas hårt, men det gör att plantan förgrenar sig och bildar fler blommor.
  4. Vattna vid torka och rensa ogräs som vanligt under säsongen. Läs mer om bevattning.
När du ska torka eterneller vill du inte plocka den för tidigt – de ska ha hunnit slå ut.

När du ska torka eterneller vill du inte plocka blommorna för tidigt eller för sent – de ska ha hunnit slå ut, men inte börjat vissna.

När ska jag plocka mina eterneller?

Blommor som du vill torka bör plockas en torr dag, just när de precis har slagit ut sina kronblad. Ta bort bladen från stjälkarna, samla blommorna i små buketter och häng buketterna upp och ner på en mörk och torr plats tills de har torkat. Pappersblomster ska torkas stående för att blommorna inte ska fällas ihop.

Läs också:

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Så i minipluggbrätte

Odla pelargoner

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.