en blogg från Nelson Garden
DIY - Do it yourself
ätbar-bukett
Publicerat: 2016-07-14

Ätbara buketter till festbordet

Njut av ätbara buketter i sommar. Genom att plocka in egenodlade ätbara blommor, kryddor och grönsaker från trädgården kan du skapa fantastiska bordsdekorationer och buketter som både fungerar som ätbar dekoration på lunchbordet hemma eller som en annorlunda gå-bort-present.

Ätbara buketter - här med ringblomma och dill.

Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Att skapa en härlig ätbar sommarbukett betyder inte att man måste hitta 9–10 olika sorters växter och vara en baddare på färgkombinationer. Det blir ofta väldigt fint att använda få och enkla ätbara växter i buketten och det roliga är ju prova på det ätbara blommorna. En ätbar bukett kan man verkligen njuta av på lunchbordet eller ta med sig som gå-bort-present.

I den första buketten har vi valt att använda enbart ringblommor och dill men den ger ändå en härligt somrig färg, grönska och doft. Den kan både användas som bordsdekoration på sommarfesterna i juli eller vid kräftskivan senare i sommar. Sätta gärna lite lantlig prägel på buketten med ett fint jutesnöre runt buketten och ge bort den när du går på fest. Det är härligt att knipsa ringblommans kronblad direkt från buketten och lägga på en sallad. Du kan förstås också knipsa dill eller en dillkrona från buketten direkt till kräftfatet eller nypotatisen.

Väldigt mycket i trädgården fungerar utmärkt att skapa en ätbar bukett av. En bukett med basilika, kryddkrasse, mangold och sallad går jättebra att ställa i en vas med vatten på lunch- eller middagsbordet och du kan plocka av den när du vill. Buketten är även väldigt praktisk på frukostbordet när du vill knipsa några salladsblad eller lite färsk basilika att lägga på mackan.

Ätbara buketter, här med kryddkrasse, sallad och basilika.

Ätbara buketter - enkelt och vackert med bara timjan.Den allra mest avskalade buketten är den med bara timjan. Den är fantastiskt vacker i sin enkelhet och kan med fördel ges bort när man går på fest. För att göra den extra fin kan man svepa lite tunt grönt, grått eller blått papper runt om buketten eller köpa ett fint band och knyta om den. Vill man kan man hänga buketten på tork för att sedan kunna njuta av kryddan under vintern.

Sparar du den till ditt eget köksbord är det underbart att under måltiderna kunna knipsa av lite färsk timjan och använda som garnering på köttfärssåsen eller något från grillen.

Läs också:

Gör en busenkel bukett

Torka kryddor och ge bort i present

Att göra i hem och trädgård i juli

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.