en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Bind upp tomat och skörda gräslök.
Publicerat: 2019-07-01

Att göra i hem och trädgård i juli

Njut, rensa och så nytt – juli är månaden som rymmer allt som hör odling till. Nu finns det en hel del som du kan börja skörda bland blommor, kryddor och grönsaker. Mot slutet av månaden kanske du kan plocka en solmogen tomat?

I juli månad finns det mycket du kan så nytt av, exempelvis rädisor, kryddväxter, sallat, morötter och kålväxter. Passa på att fylla på om du får tomma utrymmen i landet eller rabatten. Det går bra att direktså om du inte har färdiga småplantor att plantera. Glöm inte bort att hålla sådden fuktig.

Det är också bra att rensa en del. Många av dina plantor mår bra av att gallras eller att du rensar bort ogräs runt om kring dem. Då slipper dina plantor dela med sig av vatten och näring. Så här tidigt på säsongen kan det växa riktigt fort om dina plantor får gott om vatten och värme. Nyp av vissna blommor, slingerväxter som sticker iväg och ogräs lite pö om pö när du ändå är ute och njuter av din odling.

Det bästa med juli är nog ändå att det nu finns en hel del att skörda och njuta av. Finns det något godare än solmogna tomater eller nyskördade sockerärtor?

Den rödbladiga basilikan 'Rosie' och den gröna 'Emily' trivs utmärkt i värmen. Foto: Lovisa Back

Den rödbladiga basilikan ’Rosie’ och den gröna ’Emily’ trivs utmärkt i värmen. Foto: Lovisa Back

Skörda kryddor för matlagning och buketter

Kryddväxternas blad kan du skörda ofta eftersom nya blad växer fram hela tiden. Vissa kryddväxter blir dessutom tätare och får finare form om du regelbundet skördar och nyper av plantan på rätt ställe. Så här skördar du din basilika för att få fina och välmående plantor. Strax innan kryddorna börjar blomma är det även en bra tid att skörda och torka en del av dem inför vintern. Resten av kryddorna kan du fortsätta skörda i omgångar hela sommaren. Här kan du läsa om hur du torkar dina kryddor och samtidigt ta del av vårt tips om kryddor som gå-bort-present.

Du behöver inte odla några stora mängder kryddor för att kunna njuta av dem. Färsk oregano eller basilika som du klipper från en kruka och strör över den hemlagade pizzan är underbart att njuta av. Odlar du din kryddor i krukor är de dessutom enkla att ta med till sommarstugan.

Låt även sommaren flytta in i huset eller lägenheten. Kryddväxterna passar minst lika bra i fina sommarbuketter som i matlagningen och ger dessutom en härlig doft inomhus. Några stjälkar mynta står sig fina länge i vas.

Vattna smart

Juli kan bjuda på högsommarvärmen och långa perioder med bara några enstaka droppar regn. De flesta blommor och grönsaker vill ha en jämn vattentillförsel för att må som bäst. Dina grönsaker kan dessutom få tråkig smak och de får växa i alltför torr jord. Beroende på vad och hur du odlar kan du minska behovet av att vattna. Här kan du läsa tipsen för hur du vattnar smart. Missa inte heller vår gästbloggare Théréses första säsong som täckodlare. Ytterligare ett sätt att bespara sig att vattna.

Om du reser bort under semestern finns ger vi flera tips på hur du får både trädgården och plantorna inomhus att överleva. Framförallt handlar juli månad om att njuta och koppla av i grönskan. Slå dig ner i hammocken eller uteplatsen och ta ett djupt andetag – njut av både dofter och smaker.

Så nya omgångar av snabbväxande grönsaker

Sallat, mangold, grönkål och blå bolltistel – försådda grönsaker och blommor redo att planteras ut.
Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

När nätterna börjar bli lite mörkare igen är det dags att så salladskål. Denna kålsort är växer snabbt och har en mild smak som är lätt att tycka om. Läs gärna våra tips om hur du lyckas med din salladskål. 

När du skördat din första omgång av snabbväxande grönsaker som rädisa, rucola eller asiatiska bladgrönsaker som pak choi är det en god idé att så en ny omgång av dessa grönsaker. Andra grönsaker som också kan sås i flera omgångar är plocksallat, rucola, romansallat och dill. Sår du med jämna mellanrum har du späda och krispiga grönsaker hela sommaren och långt in på hösten. Passa på att förså några i små krukor eller odlingsbrätten, så har du plantor att plantera ut nötta gång det blir en lucka i landet eller krukan.

Sallatsfrön gror sämre om temperaturen är över 20°C. Försök hitta en sval och ljus plats så brukar det gå bättre. Spenat går lätt i blom under sommaren då nätterna är korta, så gör ett uppehåll i spenatsådden och satsa på mer säkra kort. Vill du fylla på med bladgrönsaker passar exempelvis mangold bättre. Dessa kan du skörda redan som småblad eller låta sig växa till större plantor att skörda under hösten.

Det går också att så vintermorötter i juli som du sedan kan skörda på hösten för att lagra. Du kan givetvis även så sommarmorötter för att skörda och äta så snart de har blivit stora, vilket de brukar hinna bli till hösten. Se till att morötterna får rikligt med vatten under de varma månaderna så blir de milda och goda i smaken. Här kan du se en film på hur du sår morötter på mindre än en minut.

Njut av dina egenodlade tomater

Nu i juli kan du börja skörda och njuta av dina egenodlade tomater – åtminstone i landets södra hälft eller om du odlar i växthus. Har du höga tomatplantor är det också tid att toppa plantorna om du inte redan har gjort det. Då kan plantan fokusera på att ge de befintliga frukterna så mycket näring och kraft som möjligt. På stora tomatplantor är det också bra att plocka bort tjuvskott som envisas med att dyka upp mellan stam och gren hos tomatplantorna, här kan du läsa mer om hur du tjuvar tomaterna. Tomatplantor vill ha vatten ofta och i ganska stora mängder. Glöm inte heller bort att tillsättat näring– det tar på krafterna att sätta frukt. Se till att dina krukodlade tomater står på ett fat som kan samla upp det vatten som eventuellt rinner igenom krukan när du vattnar. Då kan rötterna fortsätta ta upp detta och det blir inte lika mycket vatten som går till spillo.

Tjuvning av tomater

Tjuva dina högväxande tomater genom att nypa bort skott som kommer vid bladgrenen. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Ge naturlig näring

Många grönsaker och blommor växer betydligt bättre om du tillsätter näring när du vattnar dem. Extra viktigt är det för blommor och grönsaker som växer i kruka. Det är framförallt de ettåriga växterna som behöver extra näring hela sommaren. Tomater och gurka är två växter som behöver ganska så mycket näring för att kunna ge friska och goda grönsaker. Ett tips är att göra eget gödselvatten. Fleråriga växter behöver däremot oftast ingen extra näring under högsommaren och hösten. Odlar du dahlia i kruka mår den dock bra av att du ger den näring hela sommaren eftersom den fortsätter att blomma. Ta för vana att gå igenom alla växter en gång i veckan. Stäm av så att de ser friska ut och se om bladen börjar gulna. Lär känna när dina växter ropar efter mer näring så har du blomning och skörd en bra bit in på hösten.

För dig som har gräsmatta är det en bra idé att spara på gräsklippet. Lägg det färska gräsklippet mellan raderna i landet. Det motar både bort ogräs och tillför välbehövlig näring och håller kvar fukten i jorden. Kommer det sniglar på besök så ta dig en titt på våra bästa tips mot mördarsniglar och läs om vad expertodlarna gör för att hålla undan sniglarna.

Använd gräsklippet – det hjälper till att hålla fukten i jorden, hålla undan ogräs och ge näring till dina växter. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Plocka blommor från trädgården till buketter

Ringblommor

Var inte rädd för att plocka de första ringblommorna som slår ut. Fler kommer ju mer du plockar. Foto: Lovisa Back, Nelson Garden

Pyssla om dina sommarblommor så blommar de längre. Genom att plocka bort överblommat och visset kan blommorna sätta nya knoppar som blommar under sensommaren. På många blommor som exempelvis luktärt och ringblomma kan du plocka stora buketter under själva blomningen. Ju mer du plockar, desto mer kommer de att blomma. Andra blommor som kan blomma i flera omgångar när du plockat av dem är höga blåklockor, dahliafingerborgsblomma och lavendel. Plocka in några sommarblommor eller blommande perenner – då kan du njuta av din trädgård även när det regnar. Luktärt och zinnia ger en långlivad bukett!

Läs även:

Så trivs din basilika utomhus

Serieodla med pluggbrätte

Täckodling – härma naturen

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.