en blogg från Nelson Garden
Recept
Foto: Karoline Jönsson
Publicerat: 2017-12-05

Grön jul för odlarvänner

För Karoline går matlagning och odling hand i hand. Hon alltid varit noga med att planera sin odling så att hon kan få en lång skördetid och kunna ta tillvara på allt som växer. I boken Den goda gröna julen är basråvarorna i recepten till största delen säsongsvaror för december.

Tidigare i år fick vi chansen att prata med Karoline Jönsson om hennes passion för trädgårdens kretslopp. Tillvaratagandet – matlagningen – spelar huvudrollen i hennes första bok Det goda gröna. Lagom till vintern har hon gett ut boken Den goda gröna julen. I boken delar hon med sig av konsten att ta vara på det egenodlade även under vintermånaderna, oavsett om det är lagrade rotfrukter eller nyskördade groddar.

För Karoline är matlagningen en del av odlandet. Hon alltid varit noga med att planera odlingen så att hon kan få en lång skördetid och kunna ta tillvara på allt hon odlar:
– För mig handlar planeringen om att ha tillgång till egenodlat under så stor del av året som möjligt. Från de tidiga primörerna som sparris, sockerärtor och rädisor till höstens lökar och pumpor. De har jag ofta kvar långt in i mars nästföljande år. Jag tycker nästan att det smakar som allra bäst när man kan äta egenodlade grödor i mars. Det är häftigt!

Karoline vill ha en odling som sköter sig ganska mycket själv. Hon har ett stort odlingsintresse, men lägger inte ner så mycket tid på det. Den lättskötta odlingen återspeglas i det val av grönsaker som får spela huvudrollen i recepten. Många av recepten utgår nämligen från det som Karoline har kunnat skörda under året eller som fortfarande går att plocka i december. Morötter, lök, betor och kål är grönsaker som är lättodlade i vårt klimat och dessutom fungerar bra att lagra för att tillagas under vintern.

Bonustips: I boken ger Karoline även tips på hur vi mättar magar hos våra små, flaxande odlarvänner. Det gillar vi!

Recept för en grön jul

Här bjuder Karoline på tre recept på mat som är lite extra snäll mot djuren, miljön och dig …eller som Karoline själv skriver: för att själv kunna koka ihop en magiskt grönglittrig jul!

I kokboken Den goda gröna julen hittar vi recept på klassiska julrätter i grönare tappning. Recept på kolpuddingen finner du nedan! Foto: Foto: Karoline Jönsson

I kokboken Den goda gröna julen hittar vi recept på klassiska julrätter i grönare tappning. Recept på kålpuddingen bjuder vi på nedan. Foto: Foto: Karoline Jönsson

Kålpudding

6 portioner

Brunkål

1 litet vitkålshuvud (1 ½ kg)
2 msk rapsolja
2 msk tamari
2 msk ljus sirap eller agavesirap
ca 5 dl vatten
salt

Färs

¼ rotselleri
2 gula lökar
5 skogschampinjoner
valfri olja
2 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 ½ dl linser (Karoline valde 1 ½ dl gröna och 1 dl belugalinser)
1 msk tamari
½ tsk malen kryddpeppar
Salt och svartpeppar
2 msk psylliumhusk

Till servering

kokt potatis
brunsås
lingonsylt
ättiksgurka eller pressgurka

Skär kålen tunt, lägg i en kastrull och fräs i lite olja tills kålen börjat mogna och är glansig. Tillsätt tamari, sirap och vatten och koka under lock ca 1 timme. Smaka av med salt. Är det sky kvar i botten är den perfekt att spara och använda till såskoket.

Skala rotselleri och lök och skär i fina bitar. Rensa och finhacka champinjonerna. Frös rotselleri, lök och svamp i lite olja tills de mjuknat och börjat få färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut.

Tillsätt vatten, linser, tamari och kryddor och koka under lock tills linserna mjuknat. Konsistensen på färsen ska vara som en linsfärssås. Tillsätt mer vatten om färsen är torr. Rör ner psylliumhusket lite i taget under omrörning. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.

Häll färsen i en smord ugnsfast form och toppa med kål. Baka i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills kålen fått fin färg.

Servera kålpuddingen med till exempel potatis, brunsås, lingonsylt och ättiksgurka.

Potatissallad med krasse och granatäpple. Krasse går supersnabbt att odla själv, även på vintern! Foto: Karoline Jönsson

Potatissallad med krasse och granatäpple. Krasse går supersnabbt att odla själv, även på vintern!
Foto: Karoline Jönsson

Potatissallad med krasse och granatäpple

4–8 bufféportioner

Potatis

1 kg potatis med skal
1 msk olja till formen
1 msk senapsfrön
3 kvistar dill
½ dl granatäpplekärnor
smörgåskrasse

Majonnäs

2 vitlöksklyftor
¾ dl sojamjölk utan tillsatt kalcium
1½ dl varmpressad rapsolja
1 msk skånsk senap
½ msk citronsaft
3 krm salt
nymalen svartpeppar

Borsta potatisen med rotsaksborste. Skär i munsbitar och lägg i en ugnsfast form med lite olja. Skala vitlöken till majonnäsen och lägg den i formen. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter eller tills potatisen mjuknat och fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.

Mixa samman ingredienserna till majonnäsen. Rosta senapsfröna på medelvärme i en torr stekpanna. Vänd samman potatisen och majonnäsen, smaka av och efterkrydda eventuellt. Lägg upp på fat och toppa med grovhackad dill, granatäpplekärnor, klippt krasse och senapsfrön.

Läs också:

Från frö till skörd med Karoline Jönsson

Expertråd: Förvara din skörd på bästa sätt

Ugnsrostade morötter med dragondressing

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.