en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
Med årets frönyheter vill vi att fler ska leka i sin odling. Foto: Anna Lindeqvist
Publicerat: 2018-01-04

Frönyheter 2019

Med årets nyheter vill vi på Nelson Garden inspirera alla till att med barnets nyfikenhet prova även det som kan verka lite knasigt. Vi vill också hjälpa till att få med barnen i odlingen – de egna, barnbarnen eller grannens ungar.

Färgglada favoriter till buketter

Barn älskar färg och i år ger vi alla möjlighet att plocka färgsprakande buketter! Solrosen ’Double Sunking’, krassenyheterna ’Yellow Troika’ och Crazy Jewel liksom zinniamixen Graffiti har dessutom stora fröer som små barnhänder lätt kan hantera. Ringblomman ’Kinglet Yellow’ har taggiga fröer som nästan liknar mumifierade insekter. Varför inte spela luffarschack med dem innan de petas ner i jorden?

'Tigerette Cherry' ger gulspräckliga tomater i lagom storlek. Foto: Annika Christensen

’Tigerette Cherry’ ger gulspräckliga tomater i lagom storlek. Foto: Annika Christensen

Tacksamma tomater och chockerande chili

Oavsett ålder är det härligt att skörda egen mat direkt från plantan. Tomatnyheterna ’Tigerette Cherry’ och ’Romello’ F1 blir inte högre än att de kan nås av små odlarvänner.

Den lilla chilipepparn ’Biquinho’ blir översållad av pyttesmå, ilsket röda chilifrukter. Min son Herman packade förtjust matlådan full. Klasskamraterna såg sedan storögt på när han slukade dem en efter en utan att röra en min. Trots sitt eldiga utseende är de nämligen milda och goda.

Nakenfröpumpan 'Eso' har fröer helt utan skal – perfekta att rosta och äta som snacks. Foto: Anna Lindeqvist

Nakenfröpumpan ’Eso’ har fröer helt utan skal – perfekta att rosta och äta som snacks. Foto: Anna Lindeqvist

Eko-kul och morotens år

Årets ätbara eko-nyheter är riktiga personligheter. Gyllenbäret, även känt som physalis, är lite exotiskt men betydligt mer lättodlat än man kan tro. Nakenfröpumpan ’Eso’ innehåller frön som helt saknar skal, klara att rostas och ätas direkt. Och av alla grönsaker är palsternackan ’White King’ en av dem som bäst klarar att stå kvar i jorden över vintern för att skördas tidigt nästkommande år.

Inte mer än tre olika sorters morot – ingen den andra lik – hittar vi bland årets frönyheter. Foto: Annika Christensen

Inte mer än tre olika sorters morot – ingen den andra lik – hittar vi bland årets frönyheter. Foto: Annika Christensen

…och vem gillar inte att dra upp en alldeles färsk morot i landet? I år har vi inte mindre än tre nya sorter – ingen den andra lik i vare sig färg eller form. Gör plats åt ’White Satin’ F1, ’Cosmic Purple’ och ’Oxheart’!

Givetvis kommer vi att lyfta fram frönyheterna lite extra under 2019, både här på bloggen och i sociala medier. Under året kommer vi att dela med oss av tips om sådd, odling, och inte hur du tar vara på din skörd av såväl blommor som grönsaker.

Stort lycka till med din odling!

Anna Lindeqvist,
Hortonom och odlarvän
Nelson Garden

Se alla frönyheter för 2019.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.