en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
Hetta i chili mäts i Scoville
Publicerat: 2017-01-05

Scoville – så mäts hettan i chili

Hettan eller styrkan i en chilifrukt mäts i Scoville. Det kan vara bra att känna till när man ska välja chilisorter att odla. Vi guidar dig rätt från våra mildaste sorter till de riktigt heta!

Chili är en av våra vanligaste och mest populära smaksättare i matlagningen idag och många har börjat odla sin chili själv för att kunna upptäcka fler spännande sorter och smaker.

Chili kan variera väldigt mycket i styrka, smak och utseende beroende på vilken sort man får tag i. Styrkan mäts i Scoville och baseras på hur mycket av ämnet capsaicin som finns i chilifrukten. Det finns flera hundra olika chilisorter att välja på idag, från den riktigt milda paprikan som mäter noll Scoville till extremt heta sorter med uppemot 2 miljoner Scoville.

Att veta hur stark en chili är, kan vara helt avgörande när du lagar mat. Vissa starkare sorter kan det räcka att du doppar i grytan någon minut eller två för att maten ska ta ordentlig smak och styrka av chilifrukten. Andra sorter kan du hacka ner i små bitar och få en ganska lagom hetta på maten.

Chilisorterna varierar mycket i smak

Det är inte bara hettan som variera mellan de olika chilisorterna. Smaken skiljer sig också en hel del. Ta den inbjudande gula Hot Lemon till exempel. Sorten är rejält stark vilket ger tydlig hetta i maten, men den doftar och smakar också citrus vilket ger en riktigt speciell karaktär och smak – inte bara hetta.

Nelson Gardens chilisortiment utifrån Scoville-skalan:  

Scotch Bonnet

Den vackert bruna chilifrukten Chocolate Scotch Bonnet kommer från Jamaica och är en av våra starkaste sorter och mäter mellan 100 000 och 300 000 Scoville.

Lombardo: 500 (mild)

Padron: 500–2 500

Piment d’Espalette: 1 000–1 500

Chiluacle Negro: 3 000

Jaladuro F1: 5 000

Hungarian Hot Wax: 5 000–10 000

Jamaican Bell: 14 000

Hot Lemon: 30 000

Cayenne long slim: 35 000

Chocolate Scoth Bonnet: 100 000–300 000

Trinidad Scorpion: 1 500 000 (superhet)

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...