en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Vacker bukett med tulpaner och hyacinter
Publicerat: 2017-09-19

Höstlök i bukett – plocka in våren i vas

Visst är det fantastiskt att få njuta av blommande rabatter redan på vårkanten? Det är dock minst lika härligt att kunna plocka in blommande höstlök i bukett och ställa på köksbordet. Här bjuder vi på inspirerande buketter med blommande tulpaner och hyacinter. 

Redan i mellandagarna brukar tulpanbuketterna dyka upp i butiken. Det är ett tecken på att det är snittblomman vi helst av allt pryder våra hem med just när vi börjar längta efter våren.

Riktigt så tidigt kommer dina egenodlade tulpaner givetvis inte att blomma, men genom att plantera dina egna höstlökar för att ta in som snittblommor under våren har du ett betydligt större utbud av sorter att välja mellan jämfört med i butik. Du får dem dessutom alldeles nyplockade och kan njuta av hela blomningstiden istället för att de ska stå i en lastbil och därefter i en butik och se vackra ut.

Sätt extra många lökar – njut av fina buketter

Till skillnad från många av våra sommarblommor så kommer det inte nya blommor när vi plockar vårblommande höstlök. Varje bukett blir därför särskilt exklusiv! Sätt extra många lökar för att kunna ta in till bukett utan att behöva tömma rabatten. Sätt även sådana som sprider sig – en riktigt tät matta av pärlhyacinter och du kan plocka mänger av buketter utan att det märks!

Frågan är om det inte är mixen av tulpaner och hyacinter i Lovely Match-mixen ’Pink Perfume’ som blir allra vackrast i en bukett? Det är i alla fall odlingsentusiasten Annika Christensens favorit.

– Pink Perfume är nummer 1 tycker jag. Mixen har tre olika skeden i sin blomning. Det första skedet är när de står i knopp och när hyacinterna precis börjar blomma. I nästa skede blommar hyacinten medan tulpanknopparna börjar titta fram. Slutligen möts tulpanerna och hyacinterna en liten stund när båda blommar samtidigt. Jag har odlat den i tre år och den har inte gjort mig besviken ett enda år, säger Annika.

Det finns givetvis flera andra vårblommande höstlökar som passar alldeles utmärkt att plocka in som snittblommor på köksbordet. Här kommer några inspirerande buketter:

Inspirerande buketter

Det är inte bara mixen ’Pink Perfume’ som blir fantastiskt vacker i bukett. De fina pärlhyacinterna i ’Blueprint’ blir också en vårfin färgklick på köksbordet för att inte tala om ’Hero in Love’ med den dramatiskt lila ’Black Hero’ och den romantiskt rosa ’Finola’ i fin kombination. Foto: Annika Christensen

För mer höstlöksinspiration:

Video: Kombinera höstlök och perenner i kruka

Höstlök inomhus – locka fram årets första knopp

Höstlök på tre enkla sätt

Skapa finaste vårrabatten av höstlök

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.