en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Märgärten är den söta, milda, ärten som vi är vana att stöta på i frysdisken. Foto: Anna Lindeqvist
Publicerat: 2021-05-13

Odla baljväxter – ärtor och bönor

Lättodlade, mättande och goda. Bönor och ärtor hör till de grönsaker som helt enkelt är lite mer mat. En basgröda som sträcker sig från sommarens färska sockerärtor till vinterns nykokta ärtsoppa! 

Med baljväxter menar vi släktet där bönor, ärtor och linser men även jordnötter ingår. I matsammanhang framställs dem som supermat – med all rätt! Baljväxterna är nämligen förhållandevis rika på protein och innehåller gott om andra viktiga näringsämnen. De är dessutom superväxter i trädgården eftersom de binder kväve (ett viktigt näringsämne) i marken.

Läs noga på fröpåsen för att se om du odlar en låg- eller högväxande sort. De höga behöver ett ordentligt stöd. Bönor saknar klangen och håller sig fast genom att snurra sig runt stödet.

Läs noga på fröpåsen för att se om du odlar en låg- eller högväxande sort. De höga störbönorna behöver ett ordentligt stöd. Bönor saknar klangen och håller sig fast genom att snurra sig runt stödet.

Bönor

Bönor är ganska lättodlade och dessutom både mättande och goda. De trivs allra bäst i lucker jord med mycket sol och näring. Bönor behöver värme för att gro, växa och mogna.

Så först när jorden har värmts upp till 15 grader – gärna mer. Vid sådd i alltför kall jord riskerar bönorna att ruttna. Du kan också förså bönorna inomhus, ett par veckor innan utplantering brukar vara lagom. Skölj bönorna innan sådd för att få bort det naturligt grohämmande skyddet.

Baljorna mognar allt eftersom. Bryt-, vax- och skärbönor är bäst att plocka ofta. Växer de sig för stora blir de ofta trådiga. Inom alla sortgrupper finns högväxande klättrande sorter som kallas störbönor, de låga kallas ofta buskbönor.

Späda, nyskördade brytbönor kan ätas färska eller efter ett snabbt uppkok. Foto: Anna Lindeqvist

Späda, nyskördade brytbönor kan ätas färska eller efter ett snabbt uppkok. Den lila störbrytbönan ’Carminat’ blir grön vid kokning. Foto: Anna Lindeqvist

Brytbönor och vaxbönor

Brytbönor är smala och runda bönor av haricot verts-typ. Dessa skördas innan fröerna har hunnit växa sig stora. Även den lila purpurbönan är en brytböna. Störbrytbönor är högväxande brytbönor. Vaxbönor är brytbönor i gul eller gulvit färg och störvaxbönor är högväxande sådana. Bryt- och vaxbönor är relativt snabbväxande – sår du en andra omgång i juni kan du förhoppningsvis få en höstskörd.

’Sunray’ är en tidig brytböna som sällan går någon besviken. Vill du hellre odla en störbrytböna är ’Markant’ ett bra val, då den ger en riklig skörd av trådfria baljor. Ströbrytbönan ’Carminat’ ger vackert lila bönor och störvaxbönan ’Neckargold’ är en favorit hos många. Vill du hellre odla en låg vaxböna, är sorten ’Maxidor’ ett bra val.

Skärbönor är platta i formen och finns i både grönt och gulvitt.

Skärbönor är platta i formen och finns i både grönt och gulvitt.

Skärbönor

Skärbönor har breda, platta baljor. Traditionellt serveras inte hela skidan utan de skärs upp i bitar – därav namnet. ’Admires’ ger långa, gröna baljor medan ’Serpedor’ har ljusgula, något mindre, baljor.

Bönans år 2017

Sprit- eller kokbönor

Brunböna, kidneyböna, spritböna, svart böna – det finns många olika bönor i den här kategorin. Gemensamt är att fröerna odlas för att torkas och därmed kunna lagras över vintern. För att de ska hinna mogna fullt ut behöver de en lång sommar, vilket kan vara svårt att uppnå i norra Sverige. Baljorna går dock att äta i tidigt stadium, innan de har blivit trådiga.

Rosenböna 'Celebration' växer snabbt och blommar med ljuvliga, laxrosa blommor. Ät baljorna när de fortfarande är ganska små. Foto: Anna Lindeqvist

Rosenböna ’Celebration’ växer snabbt och blommar med ljuvliga, laxrosa blommor. Ät baljorna när de fortfarande är ganska små. Foto: Anna Lindeqvist

Rosenböna (Phaseolus coccineus)

Rosenbönan odlas som prydnadsväxt men de långa bönskidorna går utmärkt att äta. Skörda dem då tidigt för att undvika att de blir alltför trådiga. Rosenbönan är mycket lättodlad och växtkraftig – se till att ha ett ordentligt stöd. Flera av sorterna kan bli flera meter höga.

De högväxta sorterna ’Celebration’ och ’Lady Di’ blommar med laxrosa respektive röda blommor. ’Hestia’ är en lågväxande sort – bara 40 cm hög – och har vackra, tvåfärgade blommor.

Ärtor kan vara från några decimeter höga till en och en halv meter. De håller sig fast med klängen och tar sig upp på det mesta.

Ärtor kan vara från några decimeter höga till en och en halv meter. De håller sig fast med klängen och tar sig upp på det mesta.

Ärtor

Du kan kan men ganska liten insats få en stor skörd av ärtor! De har dessutom en smak som många gillar. Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten.

Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj. Det är bra att skölja dina ärtor innan sådd, då får du bort en del av det grohämmande ämne som naturligt omsluter fröet. Det går oftast bra att blötlägga fröerna innan sådd, men om du ska så dem utomhus och jorden fortfarande är kall riskerar de att ruttna.

Ärtor passar bra att så i omgångar. Även om du skördar regelbundet och dina plantor fortsätter att ge ärtor brukar de inte orka hela sommaren. För en höstskörd är det bäst att så i juni.

Tips! Har du ”små slattar” kvar av olika sorters ärtor går det fint att blanda dem och odla ärtskott.

Brytsockerärt / Sugar snap

Brytsockerärten kallas sugar snaps i grönsaksdisken och är en söt och god ärt där hela baljan äts. Skalet är tjockt, saftigt och sött. De vill ha en lite varmare jord vid sådden för att inte ruttna.

’Sugar Lord’ och ’Jessy’ är två otroligt goda sorter. Sorten ’Tom Thumb’ är rolig att odla då plantan bara blir ett par decimeter hög.

Sockerärten har platta baljor och är vanligtvis grön och någon decimeter lång, men finns även lila samt riktigt stora sorter.

Sockerärten har platta baljor och är vanligtvis grön och någon decimeter lång, men det finns även lila samt riktigt stora sorter.

Sockerärt

Hos sockerärten är det främst den mjälla, platta baljan som äts. Det bästa är att skörda ofta för att hinna plocka dem innan de blir förvuxna.

’Norli’ är en favoritsort hos många odlare då den ger en riklig skörd av mycket goda baljor. Sorten finns dessutom som ekofrö. ’Grijze Roodbloeiende’ och ’Oregon Sugar Pod’ är två andra odlingsvärda sorter.

Märgärten är den söta, milda, ärten som vi är vana att stöta på i frysdisken. Foto: Anna Lindeqvist

Märgärten är den söta, milda, ärten som vi är vana att stöta på i frysdisken. Foto: Anna Lindeqvist

Märgärt

Märgärten odlas för de omogna, gröna fröerna som skördas när baljan har svällt upp. Ärtorna behöver inte kokas innan men är godast lätt förvällda.

’Karina’ är en pålitlig sort som dessutom finns om ekofrö. Kelvedon Wonder’ och ’Markana’ är två lite lägre sorter, medan ’Alderman’ blir upp till en och en halv meter hög.

Spritärten är den tåligaste ärtan och passar mycket bra att odla även i norra delar av landet.

Spritärten är den tåligaste ärtan och passar mycket bra att odla även i norra delar av landet.

Spritärt

Spritärten odlas främst för att kunna skörda de omogna, gröna fröerna när baljan svällt upp, men hela baljan går att äta när den är liten. Ärtorna behöver inte kokas innan men är godast lätt förvällda. De är inte lika söta som märgärterna, men betydligt mer köldtåliga. Dessa går fint att torka och koka till en grön ärtsoppa.

’Meteor’ är en fin sort och ett bra alternativ för dig som bor i norra Sverige och vill odla ärtor!

Förutom baljan har varje bondböna ett tunt skal som de flesta väljer att skala bort. Foto: Anna Lindeqvist

Förutom baljan har varje bondböna ett tunt skal som de flesta väljer att skala bort. Foto: Anna Lindeqvist

Bondbönor

Bondbönan hör till en av de tåligaste baljväxterna och överlever lätt frost. Fröerna kan sås tidigt på våren och du behöver inte vänta tills jorden har blivit varm. Bondbönan klättrar inte utan växer upprätt, men de högre sorterna kan behöva stöd.

Baljan används i princip aldrig utan det är det stora fröerna som skördas och äts. Fröerna går att torka och lagra, men det går lika bra att förvälla och frysa fröerna. Bondböneskodd – det vill säga bladverket – går också utmärkt att äta.

’Red Epicure’ har vackert mörkröda fröer. ’Express’ är en mycket tidig sort, även ’Threefold White’ är odlingsvärd.

Bondbönan har ett upprätt växtsätt och det finns sorter med rödlila blommor. Foto: Anna Lindeqvist

Bondbönan har ett upprätt växtsätt och det finns sorter med rödlila blommor. Foto: Anna Lindeqvist

Andra baljväxter att odla

Sojabönan går att odla i Sverige men har lång utvecklingstid och behöver mycket värme för att hinna mogna. Detsamma gäller linser. Även lupin hör till baljväxterna men långt ifrån alla sorter är ätliga. Blomsterlupinen som växer i vägkanten inte är ätbar och konkurrerar dessutom ut inhemska sorter, varför den inte bör planteras i din trädgård och riskera att sprida sig.

Läs också:

Så lyckas du med bönor

Bygg en ätbar koja av sockerärtor

Recept: Bönor med brynt salviasmör och hackade mandlar