en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Gurkor är lättodlade men vill ha mycket vatten. Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2018-02-13

Alla kan lyckas med gurkor – tips från experten

Alla kan lyckas med gurka! Det är bland det lättaste att odla om du frågar våra odlarvänner på Nelson Garden. Har du tur med värmen och minne nog att vattna så kommer dina gurkor att frodas – gurkplantor älskar nämligen värme och vatten. 

Gurka en av de populäraste grönsakerna i grönsaksdisken. Precis som med tomat så är det stor skillnad i smak på egenodlad gurka och den du hittar i butik. Enligt Gunilla och Birgitta är det dessutom lätt att odla gurka. De är båda vana odlare som har gett odlarvänner råd via Nelson Gardens konsumentkontakt under många år. Här delar de med sig av sina bästa tips för att komma igång med en gurkodling.

Frilandsgurkor växer allra bäst utomhus.

Frilandsgurkor växer allra bäst utomhus.

Rätt sort på rätt plats

Frilandsgurkor är lätta att lyckas med – om de odlas utomhus i pallkrage eller rabatt. En frilandssort växer sällan bra i växthus utan kan istället få problem med deformerade frukter eller sjukdomar. Det omvända gäller också – en växthusgurka mår sällan bra utomhus då det är alldeles för stora väderomslag och kyla.

Förr var det i princip bara Västeråsgurkan som odlades på friland men idag finns det betydligt fler sorter att välja mellan. De lite mindre gurkorna har desto mer smak. Skörda gärna när de är någon centimeter kortare än du tror att de ska bli – då minskar du risken för att de ska smaka beskt.

Läs noga på fröpåsen

Det står alltid på fröpåsen om sorten är lämplig för friland eller växthus. I odlingsanvisningarna står det även om det är en gurksort som inte ska odlas med gurkor som ger hanblommor. Vissa sorter är nämligen självpollinerande och ger bara honblommor. Dessa kan också beskrivas som helt feminina eller partenokarpa. Om de odlas med gurksorter som sätter hanblommor kan en självpollinerande honblomma ändå bli pollinerad av en hanblomma från en annan planta. Då riskerar frukten att bli osmaklig.

Här kan du läsa om olika gurksorter och få hjälp med att välja.

En slingrande växthusgurka kan hängas upp som ett draperi i växthuset. Foto: Markus Danielsson

En slingrande växthusgurka kan hängas upp som ett draperi i växthuset. Foto: Markus Danielsson

Direktså gurka

Det går att direktså gurka ute i trädgårdslandet. Vänta tills jorden har hunnit bli tillräckligt varm. Omkring 15 grader brukar vara ett bra riktmärke.

En del som har odlat gurkor i många år sår sina fröer direkt i trädgårdslandet. Då slipper du ha småkrukor inomhus. Andra tycker dock att det är lättare att förodla. Då kan du så dem några veckor tidigare.

Om du sår dina gurkfröer i torvbriketter är det enkelt att plantera om dem utan att skada rötterna.
Foto: Annika Christensen

Förså gurka

Gurkor älskar värme och eftersom de dessutom är känsliga för omplantering bör du inte så dem för tidigt. Ungefär en månad innan brukar vara lagom. Även om gurkorna inte bör sås för tidigt så är det bra med växtbelysning i början. Det går bra utan men du får betydligt knubbigare plantor, vilket i odlarvärlden är positivt!

Så gärna dina gurkfröer i Paper Pots, torvbriketter eller andra kärl som kan brytas ner i jorden. Det är utmärkt att kunna plantera om gurkplantorna utan att behöva ta dem ur krukan. Gurkor har nämligen känsliga rötter och vill inte ha för mycket beröring.

Här kan du läsa om hur du förodlar gurka, steg för steg.

Plantera om

Eftersom gurkor har känsliga rötter mår de bäst om de endast planteras om ett fåtal gånger. Utgångspunkten är två omskolningar: Första omplanteringen sker från första såplatsen till en lite större kruka. Andra omplanteringen sker från den lite större krukan till den slutgiltiga växtplatsen på friland eller i en stor kruka.

Om du odlar i nedbrytbara krukor se till att riva av kanten på krukan. Allt papper eller torv ska hamna under ytan. Om kanten är ovanför jordytan fungerar den som en ledning som drar fukten ur jorden och upp i luften.

Jordytan ska alltid vara på samma nivå längs stjälken. När du planterar om gurkan så sätt den aldrig djupare än den växte innan. Gurkplantan är nämligen känslig för rothalsröta, en sjukdom som leder till att stammen ruttnar, går av och rötterna dör.

Risken för rothalsröta ökar också om det är för kallt och blött i jorden. Vänta med att plantera ut dina gurkplantor tills jorden håller 15 grader.

Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

Gurkor i olika former. Foto: Markus Danielsson

Odla gurka i kruka

Växthusgurkor går utmärkt att odla i kruka. Välj en kruka på minst tio liter, gärna större. Krukan behöver få plats med mycket jord men också vatten. Fyll inte jord hela vägen upp till kanten.

Odla gurka inomhus

Det går att odla gurka inomhus. Då är det bäst att välja en växthusgurka. Odla den i en stor kruka och låt gurkan klättra kring ditt ljusaste fönster. Ju mer ljus desto bättre resultat.

Stöd för dina gurkplantor

Medan växthusgurkor klättrar – bind upp dem längs en påle eller som ett draperi – så är det bäst att låta frilandsgurkorna ligga. Deras grenar riskerar att gå av om du hänger upp dem i snören. Det går bra att låta dem ligga på jorden, men är det mycket fuktigt kan du skydda dina gurkor genom att lägga ett lager halm eller gräsklipp under. Det går också att bygga en ramp eller ett stöd av exempelvis kompostgaller som håller dina gurkor en bit ovanför jordytan.

Kanske är du också intresserad av:

Förodla gurka – steg för steg

Odla gurka – vilken sort ska jag välja?

8 lättodlade grönsaker att direktså