en blogg från Nelson Garden
Odla med barn
Odla kryddor med barnen - krassehjärta
Publicerat: 2015-10-29

Finaste fars dag presenten: Grön kärlek

Låt barnen odla smörgåskrasse i en hjärtform till pappa. Att på fars dag duka upp med ett grönt krassehjärta på frukostbordet blir en härlig överraskning. Smörgåskrasse är desssutom jättegott på både ostsmörgåsen och äggmackan! Eller varför inte göra en härlig räkmacka med smörgåskrasse till lunch? Även det blir en fin överraskning.

En present till fars dag som barnen odlat själva får garanterat pappa att känna sig speciell. Krasse är då särskilt tacksamt att odla med barnen. Du behöver inte tvivla på att smörgåskrassen ska gro – det tar bara något dygn innan fröna börjar visa sina gröna skott. Du kan lätt låta barnen göra odlingen mer fin och lekfull genom att använda till exempel en stor hjärtformad pepparkaksform som ”ram”. Barnen kan då överraska pappa på fars dag med ett hjärta, en gubbe, en stjärna eller en liten gris…

Vill ni göra ett riktigt stort hjärta av smörgåskrasse kan du förstås också använda till exempel en sockerkaksform med löstagbar kant eller en pajform. Då kan du behöva en extra påse med smörgåskrassefrön.

Fundera över hur lång tid det är kvar tills fars dag eller när presenten ska ges bort – så att ni sår fröna på ungefär rätt dag. Det tar ca 4–7 dagar för miniplanteringen att växa sig lagom fin och färdig att ge bort! Fortsätter du vattna krassen håller den sig grön och fin även flera dagar efter det att den vuxit upp. Lycka till!

Ni behöver:

 • 1 pepparkaksform – gärna med en form av t.ex. ett hjärta eller stjärna
 • 1 bit hushållspapper
 • 1 vackert fat
 • 1 bläckpenna
 • 1 sax – helst en barnsax med trubbiga spetsar
 • 1 påse krassefrön (en påse om ca 13 gram räcker till 1–2 pepparkakshjärtan)
 • 1 trubbig matkniv eller liknande
 • 1 sprayflaska med vatten
 • 1 rulle plastfolie
 • 1 st gömställe som är ljust och soligt

Gör så här:

 1. Gör ett krassehjärtaSe till att ni har alla ingredienser hemma. Låt krassefröna ligga i blöt några timmar innan ni sätter igång.
 1. Välj ut en pepparkaksform som ska användas som ”ram”. Tänk på att det är svårare om den är väldigt liten och har skarpa hörn. Ett mellanstort hjärta på ca 10 cm fungerar utmärkt.
 1. Vik en bit hushållspapper dubbelt – två gånger. Placera pepparkaksformen på det vikta hushållspapperet och dra ett streck längs med kanterna, inuti formen.
 1. Klipp ut den ritade figuren ur hushållspapperet. Lägg pappersfiguren på ett vackert fat.
 1. Spreja papperet genomblött med vatten med hjälp av en liten vattensprejflaska.
 1. Placera kakformen över den urklippta pappersfiguren.
 1. Häll försiktigt ut fröna jämnt ner i formen. Om fröna inte hamnar helt jämnt, använd en trubbig matkniv eller baksidan av en sked för att fördela ut dem i hela formen och för att eventuellt peta ut frön längst ut i hörnen.
 1. Blöt igenom frölagret försiktigt med en sprejflaska. Spreja med finfördelad stråle så att inte fröna flyttas runt av alltför hårt vattentryck.
 1. Täck över formen med en bit plastfolie så att sådden håller sig fuktig.
 1. Göm överraskningen – helst på en solig fönsterbräda.
 1. Vattna sådden dagligen – använd gärna en sprayflaska så är det lättare att kontrollera vattenmängden.
 1. Efter 4–5 dagar är presenten färdig! Vill man kan man dekorera hjärtat med några färgglada band som ringlas löst runt hjärtat. Det är en ren smaksak.

Psst! Glöm inte bort att vattna ett par gånger varje dag! Sådden måste hållas konstant fuktig för att gro och växa. Krassen trivs inte så bra om den värms upp för mycket av värmeelement och liknande. Sätt gärna en påminnelse till dig själv så kan ni hjälpas åt att komma ihåg att vattna. Barnen brukar tycka det är kul att vattna med sprejflaskan. Se bara till att strålen inte är för skarp.

Tips!

Låt barnen rita/skriva en liten kokbok som kan medfölja presenten på fars dag. Smörgåskrasse är gott till smörgåsar, räkmackor, soppor, sallader och mycket annat.

Krasse på en härlig räkmacka är gott när som helst på året och kan även bli en härlig överraskning på fars dag.

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.