en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Spansk skogssnigel, även känd som Mördarsnigel, äter upp det mesta i trädgården. Skydda dig mot mördarsniglarna.
Publicerat: 2017-06-09

Expertodlarnas tips mot mördarsniglarna

Mördarsniglar är varje odlares mardröm när sommaren kommer men det finns massor av knep för att förebygga snigelangrepp eller få bort dem när de kommit in i trädgården. Så här bekämpar några av våra största odlingsprofiler mördarsniglarna. 

Mördarsnigeln, vars artnamn är spansk skogssnigel, äter det mesta och i trädgården är dina plantor sniglarnas favoriter. Förodlade plantor klarar sig i regel bättre än plantorna du direktsår i trädgården. Sår du i kruka är det bra att välja en kruka med kant och på pallkragen kan du montera på en stålkant som gör det svårare för sniglarna att komma upp i dina odlingar. Mer om våra egna bästa snigeltips hittar du i den här artikeln.

Farbror Gröns bästa knep

Men hur gör andra odlingsexperter för att slippa mördarsniglarna? Vi frågade Johannes Wätterbäck från Farbror Grön hur han brukar gå till väga.

– Man måste använda flera olika vapen samtidigt, men det är få saker som slår en riktigt bra pannlampa och att ge sig ut i trädgården på kvällen och plocka bort sniglarna, säger Johannes.

Genom att lägga ut lite öppnade jordsäckar och plankor i trädgården skapar Johannes naturliga snigelfällor som lockar till sig sniglarna så att det blir enklare att hitta dem.

– Sen finns det ju andra sätt att mota sniglarna. Jag vet att Anette Nilsson på Boäng stängslar in sina odlingar med elstängsel som håller undan sniglarna.

Johannes avslutande snigeltips är att titta igenom och rensa ur komposten på hösten.

– Jag har hittat flera hundra snigelägg där.

Mördarsniglar kan göra stor skada i trädgården.

Spansk skogssnigel, den vi kallar mördarsnigel, trivs i våra trädgårdar och kan göra stor skada genom att äta upp våra plantor. Se till att skydda dig mot mördarsniglarna.

Sara Bäckmo tipsar på sin blogg

Ett annat effektivt sätt att bli kvitt mördarsniglarna är att använda den så kallade ”norska metoden” med nematoder, små maskar som dödar mördarsniglarna inifrån och sprider sig bland sniglarna. Sara Bäckmo beskriver metoden på sin blogg Skillnadens trädgård:

”Metoden att mata sniglar med nematoder som sedan sprider sig genom beståndet i trädgården och utanför tycker jag verkar vara en bra metod. Det finns mängder att läsa om du googlar på ”mördarsniglar och norska metoden”. Det går kort ut på att en mängd sniglar samlas in, klipps itu och sedan får ligga och dra i nematoder. Nematoderna letar sig in i sniglarna och infekterar dem. Sedan läggs snigelkadavren ut på strategiska platser och blir föda åt nya sniglar, som i sin tur smittas av nematoderna och dör. Och sen börjar allting om.” skriver Sara Bäckmo.

Annika Christensens snigelfällor

På Annika Christensens blogg, Naturliga ting, ger hon sina bästa tips på hur man kan bli kvitt mördarsniglarna. Hon gör bland annat snigelfällor:

”Jag har många ogräskorgar i nät utplacerade som jag bottnar upp med trädgårdsavfall. Bäst gillar sniglarna överblommade blommor. Sedan strör jag lite snigelpellets uppe på. Hämtar några sniglar och klipper dem och lägger i korgen. Sedan går jag till mina korgar varje gång jag går på snigeltur och klipper de som anlänt till restaurangen och de som är på väg. Strör några pellets igen, lägger dit lite färskt avfall från trädgården och så håller jag på.” skriver Annika på sin blogg.

Läs mer om hur man skyddar sin trädgård:

Våra bästa tips mot mördarsniglar

Bli av med bladlöss och andra skadedjur

Så får du en miljövänlig trädgård

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.