Lilla redskapsskolan – handredskap och beskärningsverktyg
Likt andra intressen finns det ingen gräns för hur mycket trädgårdsprylar du skulle kunna samla på dig. Bäst är såklart att begränsa sig till de som verkligen gör nytta för dig i din odling. Vilka redskap du behöver beror på hur, var och vad du odlar. Här går vi igenom några av våra vanligaste redskap.
Handredskap med kort skaft
Planteringsspade
Planteringsspaden har ett kortare skaft som du håller i med ena handen. Som namnet antyder är det ett praktiskt verktyg när du ska plantera växter. Bladet kan vara lite smalare eller bredare men ska vara tillräckligt vasst för att gräva i hårdare jord.
Kultivator
Kultivatorn ser ut som en liten kratta som du håller med en hand. Namnet kommer från ordet kultivera som innebär att du bearbetar någonting – i det här fallet jorden. Med sina glesa pinnar kommer du tillräckligt långt för att luckra upp jorden, vilket kan behövas om du ska plantera någonting i jord som har packat ihop sig.
Med en kultivator kan du även lufta gräsmattan. Det innebär att du gör hål i gräsmattan och ”lyfter” den lite lätt för att syre ska nå ner till gräsets rötter.
Hacka
Hackan består av ett blad som är vinklat neråt vilket gör att du får kraft att hacka ner och mot dig. Det är ett bra verktyg för att luckra upp lite tyngre jordar och för att hacka ogräs mellan exempelvis stenplattor.
Renskniv
En renskniv har ett kraftigt men tunt blad så att du kommer åt ogräs mellan plattor och stenar.
Lökjärn
Ett smidigt verktyg för dig som vill plantera vårblommande höstlökar i gräsmattan. Lökjärnet fungerar som en stans där du med hjälp av den rörformade botten skär ut en cirkel i gräsmattan i en diameter som är precis lagom för en tulpanlök. När du drar upp verktyget följer grästuvan med. Lägg löken i hålet och sätt tillbaka tuvan.
Maskrosjärn
Maskrosor har djupa pålrötter som lätt växer till sig på nytt om du inte får med hela roten. Maskrosjärnet når långt ner i jorden så att du vänligt men bestämt kan lirka upp roten ur jorden.
Handredskap med långt skaft
Spade (långt skaft)
Spadar finns i många modeller och här gäller det att hitta en som passar dig och dina behov. Spadar med rakt blad passar bra att skära gräskanter med och att använda som skyffel. Spadar med spetsigt blad är bättre att gräva med, särskilt i hårda lerjordar om du vill nå djupt.
Grep
En grep är ovärderlig för den som har en trädgård. Du kan använda den för att plocka upp grovt trädgårdsmaterial (t.ex. ris- och gräshögar), luckra upp jorden eller plocka upp potatis. Den är dessutom utmärkt i en stenig jord där det är svårt att använda en spade.
Kratta
En kratta har kraftiga och lite kortare pinnar som du kan använda för att jämna till jorden med.
Räfsa
En räfsa har lite längre och tätare pinnar. Den använder du för att samla ihop lättare material som ris, löv och gräs.
Skärverktyg
Gräs-/kantsax
Att hålla gräskanten prydligt trimmad är ett trädgårdsmästarknep för att få en trädgård att se välskött ut. Med en kantsax kan du ställa in vinkeln på bladen så att du lätt kommer åt att klippa gräskanten.
Sekatör
Passar till mindre beskärningsarbeten i din trädgård. Det finns olika modeller sett till både blad och grepp. Den bästa typen av sekatör för tuffare beskärning är en sådan som klipper med två blad. Vissa har dessutom utbytbara skärblad.
Blomstersax
En blomstersax fungerar som en mindre sekatör eller en kraftigare sax och passar bra att ansa krukväxter med.
Häcksax
Häcksaxen har långa skär och långa handtag så att du får lite längre räckvidd och slipper sträcka dig. Liksom alla skärverktyg är det viktigt att bladen är riktigt vassa så att det blir en ren snittyta.
Röjsax
En röjsax har längre handtag så att du når långt. Skären är korta och kraftiga för att du ska kunna klippa av mindre grenar. En röjsax med förlängbart handtag passar dig som behöver beskära grenar som sitter högt upp.
Grensåg
Med en grensåg kapar du grenar i buskar och mindre träd. En såg är mer skonsamt för både grenen och dina händer, det är enklare att få en bra snittyta och det är inte lika tungt som om du hade använt en röjsax.
Läs också:
Snabbguide: Beskära vinbärsbuskar och äppelträd
Ordlista för odling och trädgård