en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Publicerat: 2017-03-31

Förodla gurka

Om du förodlar gurkor kan du inom några månader låta hela familjen gå och plocka krispiga gurkor. Vi hjälper dig att lyckas med din gurka.

Finns det något härligare än att kunna gå och plocka en spänstig och krispig gurka från växthuset, pallkrageodlingen eller från krukan på balkongen? Möjligen att skära ner den nyskördade gurkan i en somrig sallad? Eller äta som den är för den delen?

Det är särskilt roligt att lyckas med sin egen gurkodling. Vill du ha riktigt starka och fina plantor är det en bra idé att förodla gurkorna i små krukor i april och maj. Utplantering sker när risken för frost är över och värmen i jorden stigit.

Förodla gurka: steg för steg

1. Läs på fröpåsen innan du sätter igång. Där står det när, var och hur fröna ska sås. Det kan variera beroende på sort samt var i Sverige du bor. Ett par veckor tidigare i söder, några veckor senare längst upp i norr.

2. Så i små krukor eller minidrivhus. Så ett frö per kruka i såjord och håll jorden fuktig. Gurkfröer gror allra bäst om de får stå varmt, runt 25 grader. Täck gärna krukan med plast eller plastfilm. Se till att det finns några lufthål i plasten. Om det ändå bildas kondens kan du lufta genom att lyfta på locket eller plasten.

3. När fröet grott ställer du krukan ljust och i normal rumstemperatur. Det är viktigt att det finns tillräckligt med ljus, annars blir plantorna rangliga. Välj ett riktigt ljust fönster. Har du extra växtbelysning så använd gärna den också så blir plantorna ännu starkare och mer robusta.

4. När plantorna går att hantera ska de planteras om i större krukor. Var försiktig med rötterna när du planterar om eftersom de är känsliga och lätt kan komma till skada.

5. Gurka är mottaglig för något som kallas rothalsröta. För att undvika det ska gurkplantan planteras så att stammen inte hamnar under jord utan hellre på en liten jordkulle. Ett tunt lager vermiculite eller sand ovanpå jorden är också bra liksom att undvika att blöta ner rothalsen när du vattnar.

6. När risken för nattfrost är över och jorden blivit varm, ca 15 grader, är det dags att plantera ut gurkplantorna om de ska växa utomhus. Innan utplantering måste plantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid sin nya växtplats. Det gör du genom att sätta ut plantorna i sina krukor några timmar mitt på dagen, gärna i halvskugga, så att de gradvis vänjer sig vid solljus och varierande temperaturer i luften. Efter två–tre dar kan du plantera plantorna i pallkrage, trädgårdsland eller i stora krukor på balkongen. Men det är inte alla gurkor som trivs utomhus. En del sorter behöver få vara i ett växthus för att trivas. Mer tips om det hittar du längre ner i texten.

Ett par förodlade frilandsgurkor står ute några timmar tillsammans med andra förodlade plantor och vänjer sig sakta vid livet ute. Efter två till tre dagar kan de planteras på sin slutliga växtplats eller i en stor, djup kruka på uteplatsen. Odlar du en växthusgurka trivs den bäst i växthus. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Ge dina gurkor gott om utrymme, vatten och näring

Låt ett växtstöd stötta gurkrankan.

En slingrande gurkranka har här fått ett riktigt bra växtstöd i form av ett galvaniserat spiralstöd.

Gurkor gillar gott om utrymme och massor med sol. Plantera gärna gurkplantorna med ett rejält avstånd mellan varje planta så minskar risken för sjukdomar. Ska gurkan stå i kruka på balkongen eller uteplatsen så plantera gärna din förodlade gurkplanta i en djup kruka som rymmer minst 10 liter jord. Säkerställ att det är hål i krukans botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

När gurkan börjar växa till sig ytterligare är det bra att ge gurkans slingrande rankor stöd och även binda upp dem. På så vis undviker du att plantan bryts och det blir lättare att skörda gurkorna så småningom.

Var noga med att näringsvattna ordentligt under hela sommaren. Det finns flytande växtnäring som du kan blanda ned i vattnet lite då och då när du vattnar gurkorna. Gurka behöver massor av vatten för att utvecklas och har ett stort näringsbehov.

Vilken gurksort ska jag välja?

Det finns massor av olika spännande gurksorter att välja mellan. Vissa trivs bäst i växthus men det finns även en mängd sorter som trivs i trädgårdslandet, i pallkragen eller till och med på balkongen i en kruka eller i ampel. Läs våra tips och hitta rätt sorts gurka att odla.