en blogg från Nelson Garden
Recept
Basilikasill till påskbordet
Publicerat: 2017-04-11

Recept: Härlig basilikasill till vårbuffén

Funderar du på vilka sillsorter du ska satsa på till påskbordet eller vårbuffén? Vi har svaret! Använd den egenodlade basilikan och bjud på riktigt smarrig basilikasill. Annika Christensen bjuder oss på ett snabbt och oemotståndligt recept.

Basilika är en av kryddorna som är enklast att lyckas med och som går att odla inomhus hela året. Den ger en helt fantastisk doft i köket och kan piffa upp de flesta maträtterna. Satsa på egenodlad basilika som smaksättare till sillen till påskbordet eller till vårbuffén. Ja eller varför inte även till midsommar? Här bjuder trädgårdsentusiasten Annika Christensen på ett snabbt och gott recept på basilikasill.

Recept: Basilikasill

Du behöver: 
1 paket 5-minuterssill
2 dl grön basilika
2 dl crème fraiche eller gräddfil
Rivet skal från en citron
1 msk vanlig majonnäs
Salt
1 krm vitpeppar

Gör så här: 
1. Skölj sillen och låt den rinna av.
2. Skär sillen i lagom stora bitar.
3. Mixa basilikan med crème fraichen.
4. Tillsätt citronskalet, majonnäsen, salt och nymalen vitpeppar.
5. Vänd ner sillen och lägg upp i en vacker glasburk med tättslutande lock.
6. Låt gärna sillen stå ett par timmar innan servering för bästa smak.

Det lönar sig att odla egen basilika

Det lönar sig att odla egen basilika. Så basilikafrön i flera krukor samtidigt så får du rejäl tillgång på den härliga kryddan under ganska lång tid. Det är aldrig för sent eftersom basilika kan odlas inomhus under hela året och passar i en mängd rätter både under den varma och kalla delen av året. Har du inte odlat basilika tidigare men vill prova? Ta del av våra tips på hur du enkelt odlar egen basilika här.

Fler basilikatips hittar du i årets magasin- och frökatalog

Passa även på att skaffa årets frökatalog Din odlarvän med tillhörande magasin. Då får du en fröpåse med Basilika Mix på köpet – den innehåller en blandning av den gröna basilikan ‘Emily’ och den röda ‘Rosie’. Kombinationen av gröna och röda basilikablad ger en härlig färgkombination som ger ett smakrikt, spännande och vackert inslag i dina maträtter. Beställ hem frökatalogen direkt!

Foto: Annnika Christensen för Nelson Garden

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken fjärilsblomma är din favorit?

Loading ... Loading ...