en blogg från Nelson Garden
Recept
Basilikasill till påskbordet
Publicerat: 2017-04-11

Recept: Härlig basilikasill till vårbuffén

Funderar du på vilka sillsorter du ska satsa på till påskbordet eller vårbuffén? Vi har svaret! Använd den egenodlade basilikan och bjud på riktigt smarrig basilikasill. Annika Christensen bjuder oss på ett snabbt och oemotståndligt recept.

Basilika är en av kryddorna som är enklast att lyckas med och som går att odla inomhus hela året. Den ger en helt fantastisk doft i köket och kan piffa upp de flesta maträtterna. Satsa på egenodlad basilika som smaksättare till sillen till påskbordet eller till vårbuffén. Ja eller varför inte även till midsommar? Här bjuder trädgårdsentusiasten Annika Christensen på ett snabbt och gott recept på basilikasill.

Recept: Basilikasill

Du behöver:

1 paket 5-minuterssill eller inlagt aubergine*
2 dl grön basilika
2 dl crème fraiche, gräddfil eller mjölkfritt alternativ
Rivet skal från en citron
1 msk valfri majonnäs
Salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:

1. Skölj sillen och låt den rinna av.
2. Skär sillen i lagom stora bitar.
3. Mixa basilikan med crème fraichen.
4. Tillsätt citronskalet, majonnäsen, salt och nymalen vitpeppar.
5. Vänd ner sillen och lägg upp i en vacker glasburk med tättslutande lock.
6. Låt gärna sillen stå ett par timmar innan servering för bästa smak.

*Vill du inte äta sill kan du skiva en aubergine och koka upp med 1 dl ättika, 2 dl strösocker och 3 dl vatten tillsammans med 10 kryddpepparkorn och lök. Låt gärna auberginen ligga i inläggningen ett dygn innan du blandar den med krämen i receptet ovan.

Det lönar sig att odla egen basilika

Det lönar sig att odla egen basilika. Så basilikafrön i flera krukor samtidigt så får du rejäl tillgång på den härliga kryddan under ganska lång tid. Det är aldrig för sent eftersom basilika kan odlas inomhus under hela året och passar i en mängd rätter både under den varma och kalla delen av året. Har du inte odlat basilika tidigare men vill prova? Ta del av våra tips på hur du enkelt odlar egen basilika här.

Foto: Annnika Christensen för Nelson Garden

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.