en blogg från Nelson Garden
Tomater
'Tigerette Cherry' från Nelson Garden Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2021-02-18

Odla gula tomater

Även en regnig sommar kan lysa av solskensgula tomater! De är minst lika goda som de röda och frukterna ger ett gyllene inslag på tallriken. Det är värt att kika lite extra på de gula tomatsorterna som finns att välja på!

Långt ifrån alla tomater är röda. Det finns sorter som är gröna, svarta, vita, rosa och – såklart – gula! De gula tomater vi hittar i frukt- och grönsaksdisken är ofta små körsbärstomaterna med lite tjockare skal, men odlar du själv har du ännu fler varianter att välja mellan.

Skillnad mellan röda och gula tomater?

Huruvida det är någon skillnad mellan röda och gula tomater är omdiskuterat. De gula upplevs ofta som något mildare och lite sötare i smaken än de röda, men utseendet påverkar såklart vår smakupplevelse. Det sägs också att en del som är allergiska mot röda tomater kan äta de gula utan att få problem. En obestridd skillnad är dock färgen på skalet och det faktum att de gula tomaterna är ett gyllene inslag i din måltid!

På fröpåsen står det hur hög tomatsorten brukar bli samt om den passar bäst att odla utomhus eller i växthus. Foto: Annika Christensen

På fröpåsen står det hur hög tomatsorten brukar bli samt om den passar bäst att odla utomhus eller i växthus. Foto: Annika Christensen

Odla gula tomater

Bland de gula tomatsorterna finns såväl körsbärstomater (små frukter) som bifftomater (stora frukter). Det finns även högväxande tomatsorter liksom lägre kruktomater som ger gyllene frukter. För att hinna få skörd är det en god idé att så dina fröer i mars–april, här kan du läsa mer om att så tomater.

Gula tomater

Även bland ekologiskt odlade tomatfröer finns det spännande sorter som är värda att prova, här är två av våra favoriter!

’Tigerette Cherry’

'Tigerette Cherry' har spräckligt skal som får den att glittra. Foto: Annika Christensen

’Tigerette Cherry’ har spräckligt skal som får den att glittra. Foto: Annika Christensen

Plantan blir bara 50–60 cm hög och passar utmärkt på balkongen. Plantan ger lite mindre tomater med gyllene spräckligt skal. Sorten har limegröna blad och det är enkelt att se skillnad på ’Tigerette Cherry’ och andra tomater redan som småplantor. Tomaten uppstod som en gul mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Sorten är registrerad som ’Tigerette Cherry’, men frågar du Åke så skulle den snarare heta just ’Tigerette Cherry Yellow’!

’Golden Currant’

'Golden Currant' är en högväxande tomat som ger många, vindruvsstora, tomater. Foto: Annika Christensen

’Golden Currant’ är en högväxande tomat som ger många, vindruvsstora, tomater. Foto: Annika Christensen

Vinbärstomaten ’Golden Currant’ kan bli upp till två meter och behöver bindas upp. Frukterna är dock storlekens motsats – de gulorange frukterna är små som vindruvor! Ett par plantor räcker för att bli alldeles översållad av tomater och detta är en sort som passar allra bäst att äta färsk som smågodis.

Läs också:

Så tomater – odla tomater från frö

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Vilka tomater är godast?

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.