en blogg från Nelson Garden
Recept
Publicerat: 2021-07-22

Smarrig sommarrulltårta

En smarrig sommarrulltårta går snabbt att slänga ihop och du kan variera den i mängder efter smak och säsong. När bärsäsongen är igång passar det perfekt att göra med olika bär som trädgården bjuder på. 

Dekorera tårtan med trädgårdens blommor och bär.
Dekorera tårtan med trädgårdens blommor och bär. Foto: Johanna Lindqvist

Rulltårtsbotten
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Bärfyllning
1 liter jordgubbar
2 msk flytande honung
1 lime

Grädd- och färskostfyllning
2 dl grädde
100 g färskost
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk florsocker

Så här gör du:

  1. Skölj och skriva jordgubbarna. Blanda jordgubbar och honung tillsammans med skalet och saften av en lime. Låt dra under tiden du gör kakan.
  2. Sätt ugnen på 250 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. 
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt. 
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i äggblandningen. 
  5. Tillsätt mjölken och rör runt till en jämn smet. 
  6. Häll ut smeten i formen och grädda i ugnen 5–7 minuter. 
  7. Under tiden kan du strössla ett bakplåtspapper med lite strösocker. 
  8. Vänd kakan upp och ner på det strösslade bakplåtspappret och ta bort bakplåtspappret som kakan gräddats på. 
  9. Vispa ihop grädde och färskost med en elvisp tills det är lagom tjockt. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och rör ihop. 
  10. Bred ut grädden över tårtan när den har svalnat.
  11. Sila jordgubbarna och fördela de jämnt på grädden.
  12. Rulla ihop tårtan och garnera efter smak.

Läs också:

Recept: Ugnsrostad müsli med torkad tagetes

15 ätbara blommor att odla

Med smak av blommor – Tirups Örtagård


Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.