en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Välj ett minidrivhus som passar dig och odla upp fina plantor. Foto: Vibeke Svenningsen
Publicerat: 2021-02-02

Välj ett minidrivhus som passar dina sådder

Odla upp många plantor på liten yta med ett minidrivhus! Att låta fröerna gro och växa upp i en lite mindre mängd jord, med jämn fuktighet och i ett bra ljus bäddar för en lyckad odling.

Dina sådder växer som bäst när de får lagom mycket värme, vatten, ljus och luft. Med ett minidrivhus är det enkelt att ge dina fröer en bra start. 

Vilket minidrivhus som passar dig bäst, beror lite på vad du vill odla, men framförallt på hur mycket du vill odla och vilken tid du vill lägga ner på din odling.

Ventilerande lock och bevattning underifrån

I ett riktigt bra minidrivhus kan bevattningen ske underifrån, exempelvis genom att underdelen fylls med vatten. Små plantor är känsliga och kan störas om vattnet kommer ovanifrån. Det är också en fördel att rötterna behöver söka sig neråt och utåt för att nå vattnet, eftersom de då utvecklar ett större rotsystem. 

Förutom möjligheten att vattna underifrån, bör ett riktigt bra minidrivhus ha ett lock. Ett lock hjälper till att hålla sådden fuktig, men behöver även ge god ventilation och släppa igenom ljus.

Bra frågor att ställa dig själv innan du väljer minidrivhus:

  • Hur många plantor vill jag förodla?
  • Vilka sorter tänker jag så? 
  • Hur mycket tid har jag att lägga ner på min förodling?
  • Krav kring material/hållfasthet/tålighet?
Med odlingspluggar av kokosfiber och torv går det snabbt att komma igång med din förodling. Foto: Lovisa Back
I minipluggbrättet passar odlingspluggar av kokosfiber och torv utmärkt, och det går snabbt att komma igång med din förodling. Foto: Lovisa Back

Minipluggbrätte 

Med ett minipluggbrätte är du aldrig långt från en försådd! Allra enklast blir det om du sår i odlingspluggar som bara är att stoppa ner i cellen. Det går snabbt och blir mindre stök jämfört med såjord, även om också det fungerar alldeles utmärkt. Plantorna brukar dessutom växa särskilt bra i pluggen, som håller sig porös och syresätter rötterna.

I pluggbrättet kan plantorna stå i flera veckor innan de behöver planteras om. Du kan fylla tråget med vatten och behöver därmed inte vattna så ofta.

Ett brätte rymmer 14 plantor och i odlingstrågen med lock får du plats med upp till tre brätten. Vilket gör att du enkelt kan ta ur ett brätte i taget för omplantering, samtidigt som du låter resterande brätten stå kvar. 

Passar dig som…
…vill komma igång snabbt, förodlar på liten yta eller vill så kontinuerligt för att ha småplantor att fylla på med ute. 

Bra val för…
…små till medelstora fröer ­– exempelvis kål, sallat, tomat, tagetes, chili. Även stora ärtor och bönor fungerar fint!

Rootmaster. Foto: Vibeke Svenningsen
Plantor som vuxit upp i Rootmaster® håller en klass för sig, med sina starka rotsystem. Foto: Vibeke Svenningsen

Rootmaster® 

Ett minidrivhus med bevattningsfunktion som ger en jämnare fuktighet för dina sådder. Pluggcellerna är öppningsbara och möjliggör skonsam hantering av plantorna. Att starta upp din Rootmaster® är ett litet pyssel innan du får bevattningssnöret på plats, men i gengäld får du fantastiska, välrotade pluggplantor.

När sådden väl är igångsatt, är odlingen i Rootmaster® mycket lättskött. Du behöver inte vattna särskilt ofta och det dröjer flera veckor innan du behöver skola om plantorna.

Drivhuset rymmer 32 plantor och har ganska djupa celler, vilket passar plantor med djupare rotsystem, som ärt- och bönväxter. 

Passar dig som…
…menar allvar med din odling och gärna lägger lite extra tid på att förbereda dina sådder och ställer högra krav på dina plantor.

Bra val för…
…ärtor, bönor, luktärt, solrosor och andra plantor med djupa eller känsliga rotsystem. Rekommenderas särskilt till de där lite mer värdefulla fröerna som du sår få av.

Många plantor på minimal yta – pluggboxen är ett utmärkt minidrivhus för de där små fröerna vars plantor du vill ha många av! Foto: Annika Christensen
Många plantor på minimal yta – pluggboxen är utmärkt för de där små fröerna vars plantor du vill ha många av! Foto: Annika Christensen

Pluggbox

Med 49 små pluggar får du plats med många plantor på minimal yta. Pluggarna är djupa, men inte särskilt stora i diameter, vilket passar för små fröer som då kan utveckla djupa jordsystem. 

Eftersom pluggen har ganska liten jordvolym, behöver plantorna skolas om ganska snabbt och du behöver vattna hyfsat ofta. 

Passar dig som…
…odlar mycket och startar dina frösådder tidigt på året, samt kan tänka dig att plantera om i flera steg.

Bra val för…
…små fröer som du vill ha många plantor av. Tidiga sådder av pelargon, chili, rotselleri och purjo, samt små snabbväxande fröer som tagetes, zinnia och rosenskära.

Enkelt från start till mål – i minidrivhuset Window mer dina sådder bra under många veckor framåt. Foto: Lovisa Back
Enkelt från start till mål – i minidrivhuset Window mer dina sådder bra under många veckor framåt. Foto: Lovisa Back

Minidrivhus Window

Med 24 celler kommer du långt, och i Minidrivhuset Window är de dessutom så pass stora att plantorna inte behöver planteras om i första taget. Cellerna är uppdelade i fyra sektioner, varför du kan så sorter som växer olika snabbt i de olika sektionerna. Du kan du enkelt plocka upp en sektion för att plantera om, och låta resterande stå kvar.

Tack vare en lite större jordvolym, kan plantorna stå kvar ganska länge innan de behöver planteras om. 

Passar dig som…
…vill ha dina frösådder stående i fönstret, och odlar lite av varje.

Bra val för…
…alla typer av fröer, särskilt bladgrönsaker som sallat och kål, men också större fruktbärande sorter som gurka, pumpa och squash.

Du kanske också är intresserad av:

Förså: 7 enkla sätt

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat.

Direktså på friland

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.