en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Så året runt Foto: Anna Lindeqvist
Publicerat: 2018-09-05

Så året runt – tips för en oändlig odlingssäsong

Det finns ingen anledning att stuva undan fröpåsarna i slutet av juni. Det finns någonting att så året runt – det gäller bara att välja rätt sort och såmetod. Här får du tips på hur och vad du kan så, årstid för årstid.

Det finns många fördelar med att så året runt. Förutom att du på ett naturligt sätt fördelar arbetet blir också din skörd utspridd över en längre period. Du kommer också märka att vissa sorter gror och växer bättre när du sår dem på exempelvis hösten.

På hösten passar det utmärkt att så snabbväxande och köldtåliga kålväxter som sareptasenap. Foto: Lovisa Back

På hösten passar det utmärkt att så snabbväxande och köldtåliga kålväxter som sareptasenap. Foto: Lovisa Back

Höst

Hösten bjuder på något svalare temperaturer med en jämn fuktighet i och ovan jord. För ett frö är det toppen eftersom brännande sol och torka stressar fröet. Nu passar det utmärkt att så snabbväxande sorter som tål lite kyla!  De flesta sorters kål passar bra att odla och skörda som småblad. Det är också på hösten du kan passa på att så vintersallat så att den hinner växa till sig innan vinter. Den klarar sig nämligen fint i kylan och går att skörda vintertid.

I början på hösten är jorden fortfarande uppvärmd efter sommaren. Med hjälp av en fiberduk kan du hålla kvar värmen ytterligare samt skydda din odling från frost.

Senare på hösten slutar plantorna att växa. Det är bristen på ljus och värme som håller dem tillbaka. Då är det läge att så de fröer du vill ska börja växa i vår, exempelvis dill, gräslök, persiljasalladslök, sallat, morot, palsternacka, rädisa, rättika och haverrot. Dessa sorter klarar sig nämligen fint i den kalla jorden i väntan på våren. Se bara till att det är tillräckligt kallt – du vill inte att de ska gro ännu. Här kan du läsa om hur du lyckas med din höstsådd.

Vintern ser olika ut beroende på var i landet du odlar. Faktum är att ett skyddande snötäcke i många fall kan vara mer gynnsamt för en plantas överlevnad än blöta och barmark. Foto: Lovisa Back

Vintern ser olika ut beroende på var i landet du odlar. Faktum är att ett skyddande snötäcke i många fall kan vara mer gynnsamt för en plantas överlevnad än blöta och barmark. Foto: Lovisa Back

Vinter

Vintertid är såtid – både inne och ute. Växter som härstammar från varmare breddgrader – exempelvis chili – kan behöva försås inomhus redan på vintern om de ska hinna blomma och bära frukt. Här får du flera tips om fröer som bör försås tidigt på året.

Vissa fröer behöver stratifieras – frysas – för att gro. Foto: Lovisa Back

Vissa fröer behöver stratifieras – frysas – för att gro. Foto: Lovisa Back

Vintersådd innebär att du sår i frusen eller mycket kall jord utomhus. När vårvärmen kommer är fröerna på plats och redo att växa! Vintersådd passar sorter som är tåliga och med fröer som klarar frysgrader. Här får du tips om vilka fröer som passar att så på vintern. Faktum är att vissa fröer, exempelvis lavendel, måste gå igenom en riktig köldperiod för att kunna gro!

Bor du i södra Sverige, med en vinter som bjuder på flera plusgrader under längre perioder, är det inte säkert att just vintersådden blir så lyckad. Risken finns nämligen att fröerna gror för tidigt och fryser ihjäl vid en plötslig köldknäpp.

Redan i december är det läge att börja så vissa chilisorter. Foto: Lovisa Back

Redan i december är det läge att börja så vissa chilisorter. Foto: Lovisa Back

Flera sorter går utmärkt att så i pluggbrättentråg eller mindre krukor för att plantera ut till våren. Ju varmare krukorna står, desto mer ljus behöver plantorna för att de inte ska bli långa och gängliga. I ett svalt växthus behövs ingen extrabelysning, men det kan behövas inne i ett varmt kök. I Lilla belysningsskolan lär du dig hur och när du kan använda växtbelysning.

Vårens starka solstrålar kan var minst lika förödande som plötsliga frostnätter. Täck med fiberduk eller hoppas på det bästa! Foto: Lovisa Back

Vårens starka solstrålar kan var minst lika förödande som plötsliga frostnätter. Täck med fiberduk eller hoppas på det bästa!
Foto: Lovisa Back

Vår

Det är när vårvärmen kommer som många av oss tar sikte på de nyfyllda fröställen i butiken och förbereder årets försådder inomhus. Det mesta går att så på våren och det är lätt att alla småkrukor tar över ditt hem. En god idé kan vara börja med sådant som måste sås nu för att hinna mogna. Tomater behöver sås i god tid, här får du 4 tips för att lyckas. 

Utomhus är det läge att så lite tuffare grönsaker och lättodlade sommarblommor. Men även köldtåliga växter kan behöva skyddas från plötsliga frostnätter. Ha fiberduken nära till hands och skydda dina plantor från frost. Ta gärna del av tipsen på 8 lättodlade grönsaker att direktså och 8 lättodlade blommor att direktså.

Håll i påsen med bönor – de behöver nämligen lite varmare jord för att gro. Här kan du läsa mer om att så bönor.

Driver du upp dina plantor inne i värmen blir kontrasten stor när dina växter planteras ut. Här kan du läsa om hur du vänjer dina plantor vid utomhuslivet.

När de första morötterna, rädisorna och majorovorna är skördade, går det utmärkt att så en ny omgång. Foto: Markus Danielsson

När de första morötterna, rädisorna och majorovorna är skördade, går det utmärkt att så en ny omgång. Foto: Markus Danielsson

Sommar

På sommaren går det mesta att direktså eftersom jorden har värmts upp. Det knepiga kan vara att hålla sådden lagom fuktig eftersom ytan snabbt torkar ut när solen gassar. Enklare kan du vara att förså dina fröer i ett pluggbrätte, kruka eller tråg. Då skyddar du också dina känsliga småplantor från hungriga insekter och sniglar. En annan metod kan vara att plocka fram fiberduken – den skyddar både från avdunstning och mot brännande solstrålar.

Odlar du non-stop året runt – så kallad serieodling – är det dags att så på nytt för att fylla på efter sommarens skörd. Här kan du läsa mer om serieodling och få tips på snabbväxande grönsaker att så på sommaren.

Har du en sommarträdgård, eller vill odla snabbväxande och självgående sorter, kan du ta del av tipsen på fröer att ta med till sommarstugan.

Odla mikroblad och skörda egenodlade grönsaker hela vintern. Foto: Markus Danielsson

Odla mikroblad och skörda egenodlade grönsaker hela året. Foto: Markus Danielsson

Året runt – inomhus

Du kan odla din egen mat inne vid köksfönstret – året runt. Mikroblad är bladgrönsaker du odlar upp och skördar redan när de är små. Här kan du läsa om hur du odlar mikroblad – steg för steg. På vintern innebär bristen på ljus att dina plantor inte växer sig lika starka och allra bäst resultat får du med växtbelysning.

Helt oberoende av ljuset är du om du groddar. Det är dessutom det allra snabbaste sättet att gå från frö till skörd! Så här odlar du groddar.