en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
När gror vintersådden? Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2019-02-05

När gror vintersådden?

Att så på kall jord under årets mörkaste månader fordrar både minne och tålamod. Så snart vårsolen kikar fram och det vita snötäcket drar sig tillbaka är det dags att spana efter livstecken – om du minns var du strödde ut fröerna, vill säga.

När du har sått under senhöst eller vintern är det betydligt längre sträcka från sådd till skörd än du är van vid för vår- och sommarsådd. Har du inte ett superhjälteminne är det viktigt att markera eller anteckna sådden väl. Givetvis är det aldrig fel med en överraskning, men risken är snarare att du rensar bort sådden i tron om att det är ogräs som kikar upp.

Sibirisk bladraps 'Red Russian' är lätt att känna igen när den väl har börjat växa, men det är inte alltid lika enkelt. Etiketter i trä är fina men texten håller sällan en hel vinter. En bra idé kan vara att fotografera dina såplatser och anteckna på en separat plats. Foto: Lovisa Back

Sibirisk bladraps ’Red Russian’ är lätt att känna igen när den väl har börjat växa, men det är inte alltid lika enkelt. Etiketter i trä är fina men texten håller sällan en hel vinter. En bra idé kan vara att fotografera dina såplatser och anteckna på en separat plats.
Foto: Lovisa Back

Då gror din vintersådd

Så länge temperaturen är under nollsträcket händer det inte mycket med fröet. Så fort det blir lite varmare, och förutsatt att jorden är tillräckligt fuktig, börjar det hända saker! Fröerna vaknar till liv och börjar skjuta skott. Ju längre dagarna blir, desto mer kommer dina småplantor att orka växa. Har du sått i en kallbänk, ett växthus eller i någon annan form av drivbänk kommer de sannolikt att gro långt innan snön har smält bort i resten av trädgården.

Oftast är det stora variationer i din trädgård. Var brukar snön smälta först hemma hos dig? Just den platsen kan vara rätt ställe för att odla din tidigaste skörd!

Drakmyntan är en av många växter som gärna självsår sig – naturens egen vintersådd! Foto: Lovisa Back

Drakmyntan är en av många växter som gärna självsår sig – naturens egen vintersådd! Foto: Lovisa Back

Gror vintersådden tidigare?

Eftersom vintersådda fröer redan är på plats när våren kommer kan de själva avgöra när det är dags att spira. Under den långsamma upptiningen får de dessutom chansen att suga åt sig fukt och förbereda sig på att gro. Det kan innebära att de sådder du gör på våren, när du själv tycker att det känns lagom varmt för att vara ute och pilla ner fröer i jorden, kommer igång lite senare.

Bara de starkaste fröerna – och de som har bäst timing – överlever. I gengäld ger dina vintersådder ofta starka och friska plantor. Foto: Lovisa Back

Bara de starkaste fröerna – och de som har bäst timing – överlever. I gengäld ger dina vintersådder ofta starka och friska plantor. Foto: Lovisa Back

Om ingenting händer?

Ja – risken att det ska slå fel är många gånger högre vid just vintersådd. En mildare period (då fröerna börjar gro) följt av en köldknäpp (då småplantorna ger vika för kylan) kan innebära uteblivet resultat. En mild och alltför våt vinter kan dessutom innebära att fröerna ruttnar bort. Av dessa orsaker är just vintersådd någonting som oftast fungerar bättre i norr än i söder. Det är också en god idé att välja en skyddad plats i trädgården, där vädret inte tar lika hårt på dina sådder.

Hitta fröer till vintersådd

Många sommarblommor liksom de flesta rotfrukter och kålsorter lämpar sig väl för vintersådd. I kollektionen Så året runt har odlaren Sara Bäckmo valt ut grönsakssorter som är särskilt lämpliga för att så på vintern.

Läs mer om vintersådd

Så lyckas du med din höstsådd och vintersådd

Odla asiatiska bladgrönsaker

Allt om vinterodling