en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Publicerat: 2021-09-02

Fröer att så på hösten

Odlingssäsongen behöver inte vara slut för att det blir höst. Det finns växter som sås under sensommaren för skörd på senhösten och växter som sås på hösten för att ge en tidigare skörd eller blomning nästa vår.

Härma naturen genom att så på hösten! Under sensommar och höst släpper trädgårdmållan ifrån sig sina frön (om du inte hinner klippa av ställningarna, vill säga). Året därpå dyker du upp lite var stans. Fröerna har helt enkelt vilat under vintern.

Härma naturen genom att så på hösten! Under sensommar och höst släpper trädgårdmållan ifrån sig sina frön (om du inte hinner klippa av ställningarna, vill säga). Året därpå dyker du upp lite var stans. Fröerna har helt enkelt vilat under vintern!

Grönsaker och kryddor

Grönsaker som växer snabbt och är köldtåliga passar bra att så tidigt på hösten, när jorden fortfarande är varm efter sommaren. Hit passar de flesta kålsorter och kryddor samt många bladgrönsaker som spenat, målla och sallat. Större kålsorter som vitkål och grönkål hinner sällan bli fullstora innan mörkret och kylan får dem att sluta växa, men de passar utmärkt att skörda som småblad.

Grönsaker som i regel kan sås tidigt på våren och som tål kyla, exempelvis morot, persilja och dill, kan sås på hösten för att börja växa på våren. Fröna gror inte på hösten utan ligger i jorden och väntar på våren. Persiljan är dessutom tvåårig och går att skörda tidigt nästkommande vår.

Blommor

Blåklint är ytterligare en växt som självsår sig lätt och som passar utmärkt att så på hösten.

Blåklint är ytterligare en växt som självsår sig lätt och som passar utmärkt att så på hösten.

Ettåriga blommor

Växter som normalt är ettåriga i Sverige, exempelvis blåklint och sömntuta, kan du så på hösten för att få en tidigare blomning nästa år. Fröna gror inte på hösten utan ligger i jorden och väntar på våren.
Andra ettåringar att så på hösten är atlasblommaringblomma och vallmo.

Penséernas pyttesmå fröer behöver sås i tid om du vill ha blommor tidigt i vår.

Penséernas pyttesmå fröer behöver sås i tid om du vill ha blommor tidigt i vår.

Tvååriga blommor

Borstnejlika, förgätmigej, prästkrage och mariaklocka är exempel på tvååriga växter som går bra att så under sommarens senare del. De sås lite tidigare, i augusti-september, för att fröna ska hinna gro och komma upp under hösten. Plantan övervintrar sedan för att ge blomning nästa år.

En vanlig grupp tvååriga prydnadsväxter är de som blommar tidigt under våren, exempelvis penséer. Dessa bör du så i augusti för att få upp en planta innan kylan kommer. Låt plantan växa i en skyddad bänk – till exempel en pallkrage med ett lock – eller i växthus. I mellersta och södra Sverige kan de överleva på friland om de täcks med löv eller fiberduk.

Den blå bolltisteln är en dekorativ perenn i dina rabatter som dessutom älskas av pollinerare.

Den blå bolltisteln är en dekorativ perenn i dina rabatter som dessutom älskas av pollinerare.

Fleråriga blommor – perenner

Många fleråriga växter som blå bolltistel, riddarsporre och jättevallmo samt ängsblommor som prästkrage och blåklocka kan med fördel sås på hösten för att hinna utvecklas bättre och blomma kommande sommar. Lavendel ska också sås på hösten eller vintern eftersom fröerna behöver en period av kyla för att gro riktigt bra.

Fröer att så tidigt på hösten

Fröet gror på hösten och blir en liten planta. Plantan övervintrar och tar ny fart på våren. Täck gärna med löv eller fiberduk.

Lök
Gräslök
Borstnejlika
Mariaklocka
Prästkrage
Vallmo, sibirisk
Viol
Pensé
Blåklint
Blåklocka
Johannesört
Myskmalva
Prästkrage
Smörboll
Tjärblomster

Fröer att så sent på hösten

Fröet gror inte på hösten utan ligger i jorden och väntar in vårens ljus och värme. Så strax innan jorden fryser eller på frusen jord och täck med tinad såjord.

Morot
Palsternacka
Vintersallat
Gräslök
Dill
Persilja
Blåklint
Klint
Riddarsporre
Ringblomma

Basilika älskar värme och växer bra när du odlar den inomhus – förutsatt att den får tillräckligt med ljus. Foto: Annika Christensen

Basilika älskar värme och växer bra när du odlar den inomhus – förutsatt att den får tillräckligt med ljus. Foto: Annika Christensen

Fröer att så inomhus på hösten

Kryddor kan förodlas inomhus för senare utplantering. Du kan också driva upp plantor under vintern för att skörda efter hand till matlagningen. Smaken blir inte lika aromatisk som de som odlas under sommaren, men de ger ändå mer smak än torkade kryddor.

Så många gånger och skörda de små plantorna innan de blir för stora och gängliga. Odla i ett svalt och ljust rum, gärna med extra belysning.

Basilika
Smörgåskrasse
Mejram
Oregano
Timjan

Läs också:

Så året runt – tips för en oändlig odlingssäsong

Förvara dina grönsaker – så gör Farbror Grön

Plantera på hösten