en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
tips mot sniglar
Publicerat: 2021-06-29

Våra bästa tips mot mördarsniglar

Har du problem med sniglar som förstör dina blommor och grönsaker? Här ger vi dig våra bästa tips på hur du kan motverka att mördarsniglar tar över bland dina grönsaker och blommor. 

Sniglar i grönsakslandet! Och framförallt den spanska skogssnigeln, som vi känner som mördarsnigeln, är ett återkommande problem och ett hett diskussionsämne år efter år. Det finns en mängd olika tips mot sniglar och framförallt hur du bäst går tillväga för att göra dig av med mördarsniglarna. Samtidigt finns det troligen inga medel som ger full garanti mot mördarsniglar. Men här har vi valt att samla de tips som vi tycker fungerar bäst.

Bra metoder mot mördarsniglar

Förodlade plantor

  • Förodlade plantor klarar sig nästan alltid bättre mot angrepp, både från sniglar och andra skadedjur, än direktsådda plantor. Sallat, kål, mangold och andra grönsaker kan alltså med fördel odlas i små krukor eller mindrivhus innan de får växa färdigt ute. På så vis får du fram fina plantor att sätta ut på tillväxt i grönsaksland och pallkragar. Plantorna klarar snigelangreppen betydligt bättre än en liten grodd som precis börjat växa fram ur ett frö. Samma sak gäller solrosor. Ringblommor däremot brukar klara sig undan angrepp och går oftast bra att så direkt utomhus tillsammans med grönsakerna.

Så i kruka med kant

  • Om du vill så fröer direkt i jorden så kan du välja att så direkt i en stor kruka med en liten kant på, då får sniglarna svårt att ta sig upp. Lättodlade grönsaker som mangold och rucola trivs bra i en stor kruka. Du kan så i flera omgångar för att få mycket snigelfri skörd hela sommaren i krukans begränsade yta.

Välj grönsakssorter som sniglarna är mindre intresserade av

  • Sockerärtor och bönor är också en bra grönsak att odla om du vill ha dina grönsaker i fred från sniglarna. Sniglarna låter oftast sockerärterna vara i fred – även när den sås direkt i grönsakslandet. Har du lite sallad eller mangold växande bredvid som sniglarna helt enkelt får knapra på så är chansen väldigt stor att du få ha sockerärtorna helt i fred (vi har provat!). Även ringblommor brukar få vara i fred från sniglarna. Sockerärtor och ringblommor är även enkelt att odla i kruka och pallkrage – bara sockerärtorna får stöd (välj ett bra växtstöd eller en spaljé för pallkrage). Då är chansen ännu större att du lyckas hålla sniglarna borta.

sockerartor_barnOdla i pallkrage med snigelskydd

  • Pallkrage är också ett bra alternativ att odla i över lag då det finns olika sorters snigelskydd som kan sättas utmed pallkragens kant. Hör i närmsta trädgårdsbutik om du vill ha ett snigelskydd att sätt på din pallkrage.

Tillverka ett eget snigelskydd

  • Ett tips är också att tillverka ett eget snigelskydd till pallkragen i form av en lätt utstickande kant som du spikar fast överst på pallkragens alla sidor- kanten kan exempelvis bestå av en list av aluminium eller plåt som du hittar i järnhandeln. Var för siktig bara så att det inte blir för vassa kanter som du eller något lekande barn kan skära sig på. Kanten, i sig, behöver alltså inte vara vass, utan snarare utstickande. Det är en utstickande kant, gärna lite böjd nedåt, som gör det svårt för sniglarna att ta sig upp.

Ge dem de dem gillar

  • Prova att sätta en hel ram med tagetes runt dina bladgrönsaker i trädgårdslandet eller pallkragen. Sniglarna frossar då oftast hellre i tagetes än i bladgrönsaker. Har du turen att få ha kvar dina tagetes så är de jättefina i ett grönsaksland.Tagetes för att skydda grönsakerna mot sniglar

Sätt upp en enkel snigelfälla

  • Odlar du bladgrönsaker i ett vanligt grönsaksland så kan du förutom tagetes gräva ner ett glas med öl i marknivå. Ölens doft lockar sniglar, vilket gör att de kryper ner i glaset och drunknar. Sätt dit ett nytt ölglas var eller varannan dag. Har du andra sorters sniglar i din trädgård som du är rädd om (alltså inte är mördarsniglar), då är detta inte en metod att föredra eftersom det är fler än mördarsniglarna som lockas av ölen.

Håll ordning

  • Håll rabatt och grönsaksland städat och undvik skräphögar vid dina odlingar eftersom sniglarna trivs där.

Vattna alltid på morgonen

  • Vattna på morgonen istället för på kvällen så torkar jordytan fortare och sniglarna trivs mindre bra. Det är också bättre att punktbevattna ordentligt än att använda vattenspridaren. Sniglarna är inte lika lockade av att ta sig över de torra partierna i trädgården.

Gå på snigeljakt

  • Den viktigaste grundregeln är att plocka sniglarna när man ser dem – det gäller att vara ihärdig. Även om det inte är roligt är det tyvärr oftast nödvändigt att döda de mördarsniglar man hittar för att de inte ska föröka sig i snabb takt.

Ta gärna en liten runda varje kväll i trädgården. Sniglarna vaknar ofta till på kvällen när luften är sval och fuktig. På så vis kan du upptäcka angreppen i tid och rädda grönsaker och blommor från skadedjuren.

Du kanske också är intresserad av:

Sara Bäckmo tipsar: Så lyckas du med kål

Att göra i hem och trädgård i juni

Mangold – lättodlad och supernyttig

Ordlista för trädgård och odling

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.