en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Publicerat: 2015-10-01

Så lyckas du med din höstsådd och vintersådd

Så dina fröer redan på hösten och vintern – då kan du få en rekordtidig skörd från ditt trädgårdsland nästa år. Vi förklarar hur du lyckas med din höstsådd! 

Att förbereda och så i grönsakslandet redan på hösten går alldeles utmärkt. Höstsådd gör nämligen att grödorna kan börja spira tidigare på våren. På så vis får du så småningom också en tidigare skörd. Flera väldigt härdiga frön passar bra att så redan på hösten.

Höstsådd ger tidigare skörd följande år.

Höstsådden håller odlingslågan uppe om hösten och en bidrar till en tidigare skörd följande år.

Vilka fröer lämpar sig för höstsådd?

Olika frön gror olika bra i kalla- och varma jordar. På fröpåsen anges ofta om frösorten lämpar sig för höstsådd eller inte. Fråga annars i din trädgårdsbutik! Här kan du läsa om vilka grönsaker som passar att så på hösten. Vi har också tips på vilka blommor som passar bra att så på hösten.

Se till att få ner frön till delikatesser som till exempel salladslök, sallat, morot, palsternacka, rädisa, rättika och svartrot. Även olika kryddor såsom dill, gräslök och persilja kan du så på hösten för en riktigt tidig skörd följande år. Dessa frön ska du så under olika tider på hösten, så kontrollera vilken sort just dina frön tillhör innan du sätter igång. Vi berättar mer om rätt tidpunkt längre ner i denna artikel.

Så vid rätt tidpunkt.

Väljer du rätt fröer till din höstsådd är chanserna goda för ett bra resultat.

Checklista för en lyckad höstsådd

 1. Så vid rätt tidpunkt. Kontrollera vilka frösorter som ska i jorden tidigt (omkring september–oktober) respektive sent på hösten (omkring oktober–november eller senare).
 2. Rensa jorden. Ta bort småsten och ogräs så att du ser vad som är vad när dina små grönsaksplantor börjar gro.
 3. Tillsätt näring. Blanda ner till exempel kompost i jorden och blanda ordentligt med en kultivator eller grep.
 4. Börja på en slät yta. Kratta ut och släta till jorden.
 5. Så i fuktig jord. Vattna gärna jorden så att den är fuktig innan du sår.
 6. Dra upp rader (om du är osäker på vad som är ogräs). Använd en planteringspinne eller penna och dra upp rader för din sådd. Alternativt, använd två pinnar med ett snöre emellan. Fördelen med rader är att du enklare kan se vilka plantor som hör till din odling, i synnerhet om du glömmer att märka ut vad och var du har sått. Till våren kan det vara svårt att urskilja din bredsådd från ogräset, om du inte har markerat den väl.
 7. Så på rätt djup. Rekommenderat djup för det frö du sår anges på fröpåsen – följ detta.
 8. Tänk på avståndet. Sår du fröna för tätt kommer du att behöva gallra vilket kan vara pilligt.
 9. Så jämnt. Få en jämnare sådd genom att hälla i fröna från vecket av fröpåsen och slå med pekfingret försiktigt – så att frö för frö hoppar ut och lägger sig på plats. Alternativt, vik ett papper och gör samma sak.
 10. Täck med lagom mycket jord. Ju mindre storlek på fröna – desto tunnare lager med jord. Riktigt små frön kan du täcka med ett tunt lager jord genom att sikta över jorden genom ett finmaskigt durkslag (om du orkar). Lägg i en näve jord i taget i durkslaget och skaka över sådden. Större frön täcks med jord ca 3–5 ggr frönas storlek.
 11. Märk upp. Sätt etiketter vid din odling, så du kommer ihåg vad som kommer upp när det väl börjar spira!
 12. Vattna försiktigt. När du vattnar din sådd, använd en stril (munstycke med många små hål) så far inte fröna iväg av vattenkraften. Alternativt, täck först odlingen med en fiberduk.
 13. Skydda odlingen. Lägg på löv eller en fiberduk som skyddar mot kylan och hungriga fåglar.

  Vattna sådden med stril så att fröna ligger kvar på rätt plats i jorden.

  Vattna sådden med stril så att fröna ligger kvar på rätt plats i jorden.

Välj rätt tidpunkt för höstsådden

Frön från morot, palsternacka, rädisa, rättika, svartrot, lök, sallat, dill, gräslök, persilja frön ska du vänta med lite till och alltså så lite senare på hösten. Det är nämligen viktigt att de inte kommer i jorden för tidigt, då kan de av den varma jorden luras att tro att det är dags att komma upp direkt. Därför ska du så dessa frön så sent som möjligt på hösten – men innan frosten slår till. Någon gång i oktober eller november brukar vara lagom beroende på var du bor i landet. När ljuset och värmen återvänder tidigt på våren ligger dina frön redo att börja gro direkt!

Många snabbväxande kålsorter går utmärkt att förså, men vill du få ett litet försprång tidigt på våren (eller har trångt i landen på sensommaren) går det utmärkt att förså i exempelvis ett pluggbrätte. Foto: Lovisa Back

Många snabbväxande kålsorter går utmärkt att förså, men det kan också vara en god idé att förså i pluggbrätte. På så vis kan du börja driva upp plantor när trädgårdslandet fortfarande är upptaget med sensommarens och höstens grödor. Foto: Lovisa Back

Tips!

Riktigt små frön kan vara lättare att fördela jämnt om du blandar dem med lite finkornig sand.

Kul för barnen:

Vill du höstodla med barnen? Då kan det vara bra om det gror snabbt – barn vill gärna ha utdelning direkt! Testa att så krasse eller sätta vitlök i en kruka inomhus. Det dröjer bara några dagar innan det gröna visar sig!

Läs mer:

Så året runt – tips för en oändlig odlingssäsong

Så på hösten för tidigt blommande rabatter

Odla vintersallat för sen höstskörd

När gror vintersådden?