en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Publicerat: 2021-06-17

Odla rödbetor

Än är det inte för sent att så rödbetor. Vill du dessutom kunna lagra dina rödbetor går det bra att så fröna ända fram i juli. Rödbetor växer snabbt under rätt förutsättningar, de gillar nämligen ett så jämnt klimat som möjligt både i jorden och luften. 

Det finns röda rödbetor som kanske är de som vi oftast stöter på men det finns också gulavita och polkafärgade rödbetor. De kan också vara runda, avlånga och plattrunda. En annan rolig sak är också att rödbetans knottriga små frön innehåller faktiskt inte bara ett frö utan flera frön. Rödbetan är en fantastisk grönsak att så.

När ska jag så?

Ha inte för bråttom att peta ner fröna i jorden på våren, utsätts de för frost kan plantorna gå i blom och då ger de ingen skörd. När jorden väl överstiger 8 grader kan du så fröna ända in i juli om du vill skörda sent för att lagra. Det går även bra att förodla rödbetor för att peta ner färdiga små plantor där det finns plats i grönsakslandet. 

Fröna strösslas ut glest i en vattnad fåra och täcks med jord. Foto: Johanna Lindqvist
Fröna strösslas ut glest i en vattnad fåra och täcks med jord. Foto: Johanna Lindqvist

Hur sår jag?

Direktsår du dina rödbetor kan du strössla ut fröna glest i en 2 cm djup förvattnad fåra och täcka med jord. Vill du förodla dina rödbetor kan du så fröna i ett minipluggbrätte eller större brätte om du vill odla mycket rödbetor. Fyll upp brättet med jord och tryck ner ett frö i varje hål. Plantera sedan ut plantorna på den tilltänkta växtplatsen. Ett tips är att blötlägga fröna några timmar före sådd så gror de snabbare. 

När ska jag gallra? 

Gallra mellan rödbetorna tidigt, det bör vara 5 cm mellan plantorna. Släng inte de bortgallrade plantorna utan blanda ner dem i salladen.

Vilken jord och näring passar bäst?

Rödbetor trivs i näringsrik, mullrik och fuktighetshållande jord. De gillar inte torka så du kan med fördel täckodla dina betor med gräsklipp, det bevarar fukten bättre i jorden. Luckra gärna upp jorden runt plantorna lite lätt. 

Gödsla med kaliumrika gödselmedel till exempel stallgödsel. 

Skörda rödbetorna allt eftersom, som små primör eller senare när de vuxit till sig för att lagra dem. Foto:
Skörda rödbetorna allt eftersom, som små primör eller låt de stå kvar och växa sig rejäla inför höstens stora skörd. Foto:

När kan jag skörda?

Beroende på vad du vill ha plantorna till kan du börja skörda allt från att de är små och späda till stora fina betor som ska läggas in eller lagras. De små späda rödbetorna är delikata att äta tillsammans med lite smör. 

Hur lagrar jag rödbetor?

Rödbetor som ska lagars skördas innan det blir frost, men hinner frosten före gör det inget, rödbetor klarar nämligen av några minusgrader. Lämna kvar 5 cm blast på betorna och borsta bara av dem lite lätt. Förvara betorna på en frostfri plats. 

Kan jag äta blasten?

Blasten kan ätas som mangold. Rödbetan och mangold är nämligen släkt med varandra. Plocka inte bort blasten på de växande plantorna, de behövs för att betorna ska växa. Ett blad på någon planta gör inget men ta hellre till vara på blasten när du skördar betorna.  

Så mycket mer än en grönsak

Rödbetan går inte bara att äta utan du kan även färga textiler och garn med dem. Den funkar även bra att ha som färgsättning i bakning om du vill använda dig av naturliga färgämnen. 

Läs också: 

Favoriter ur årets frönyheter

Förädla grönsaker – det ska du tänka på

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.