en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Asiatiska bladgrönsaker växer fint på hösten. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-08-10

Odla asiatiska bladgrönsaker

De asiatiska bladgrönsakerna erbjuder nya smaker och en lång odlingssäsong. De tillhör kålsläktet och är både lättodlade och köldtåliga – för att inte tala om riktigt goda! Färska i en sallad, förvällda eller i en härlig wok, det är helt upp till dig.
Text: Thérése Larsson

De asiatiska bladgrönsakerna tillhör kålsläktet och odlas i Kina och Japan sedan tusentals år. I dag ser vi dem allt oftare i våra nordiska trädgårdsland, i synnerhet under årets lite kyligare månader. Många kålväxter har nämligen en tendens att gå i blom om de odlas under långa varma försommardagar. Genom att så dem först på sensommaren eller hösten ökar oddsen att du får avnjuta härligt krispiga och nyttiga blad långt in på vinterhalvåret.

Om du odlar de asiatiska bladgrönsakerna i en drivbänk eller i ett växthus är det egentligen bara bristen på ljus som hindrar dem från att växa. För att kunna skörda under vintern gäller det att ha sått sina plantor tidigare på hösten. Missa inte så- och odlingstipsen längst ner på sidan.

Förutom de asiatiska bladgrönsakerna finns det andra typer av kål som också passar bra att odla i kylan. Dessa producerar buketter (tänk broccoli), men går liksom alla kålsorter fint att odla och skörda som småblad.

Här är tips på 10 populära kålsorter som passar att odla när det är kallt.

Så mycket av dina favoritgrönsaker – de växer inte särskilt mycket på senhösten, men står sig fint i kylan. Foto: Anna Lindeqvist

Så mycket av dina favoritgrönsaker – de växer inte särskilt mycket på senhösten, men står sig fint i kylan. Foto: Anna Lindeqvist

Kål som ger blad

Tatsoi växer i en låg, kompakt rosett och tål kyla riktigt bra. Foto: Annika Christensen

Tatsoi växer i en låg, kompakt rosett och tål kyla riktigt bra. Foto: Annika Christensen

Tatsoi

En vacker och extremt köldtålig kål med glänsande mörkgröna blad som skapar dekorativa rosetter. Den växer snabbt och bladen kan ätas färska eller tillagas som spenat.

Mild smak och många blad – komatsuna är definitivt värd att odla! Foto: Anna Lindeqvist

Mild smak och många blad – komatsuna är definitivt värd att odla! Foto: Anna Lindeqvist

Komatsuna ’Malachai’ F1

En god och snabbväxande bladgrönsak som är mild i smaken och levererar många blad. Så den gärna i markbädd eller kruka tidigt på våren eller i växthus tidigt på hösten och klipp, eller nyp av, av små blad successivt och njut.

Enklaste sättet att kunna skörda sin egen mixsallad är att strö ut blandade kålfröer. Ta de du har hemma, eller välj en färdigblandad mix. Foto: Thérése Larsson

Enklaste sättet att kunna skörda sin egen mixsallad är att strö ut blandade kålfröer. Ta de fröer du har hemma, eller välj en färdigblandad mix. Foto: Thérése Larsson

Kål, Asiatisk Mix

En fröblandning som resulterar i en härlig mix av olika kålsorter – alla med fräscha blad som passar i en sallad eller att äta lätt kokta eller wokade. Odlas och skördas som småblad, men visst kan du låta en och annan planta växa sig större!

'Summer Breeze' F1 är en mångsidig och lättodlad sak choi. Skörda småblad, eller låt den växa upp till större plantor. Foto: Lovisa Back

’Summer Breeze’ F1 är en mångsidig och lättodlad sak choi. Skörda småblad, eller låt den växa upp till större plantor. Foto: Lovisa Back

Pak Choi ’Summer Breeze’ F1

En läcker bladgrönsak med kraftiga stjälkar och små späda blad som passar i en sallad. De större bladen är populära att steka. Gärna tillsammans med till exempel vitlök. Trots namnet en utmärkt höstgröda!

'Bonsai' F1 är en av de allra minsta sak choi-sorterna. Miniplantor med kritvita små stammar! Foto: Anna Lindeqvist

’Bonsai’ F1 är en av de allra minsta sak choi-sorterna. Miniplantor med kritvita små stammar! Foto: Anna Lindeqvist

Pak Choi ’Bonsai’ F1

Pak choi är en populär kål som ger krispiga stjälkar och milda blad såväl på våren som på hösten. Just denna sorten ger små, knubbiga plantor! Kålen växer snabbt och utvecklar små kålplantor på ett par veckor.

En färgstark mix med sorterna 'Green Stem', 'White Stem', 'Golden Yellow' and 'Red Leaf Pak Choi' sätter garanterat färg på din sallad! Foto: Thérése Larsson

En färgstark mix med sorterna ’Green Stem’, ’White Stem’, ’Golden Yellow’ and ’Red Leaf Pak Choi’ sätter garanterat färg på din sallad! Foto: Thérése Larsson

Pak Choi, Colour Crunch Blend

Genom att satsa på en frömix får du tillgång till många olika sorter. De färgrika bladen är vackra för ögat och går att skörda såväl tidigt på våren som sent på säsongen. Passar bäst att skörda redan som små blad, men du kan också vänta tills de hunnit bli stora plantor. Just den ljusgröna sorten går lätt i blom.

'Scarvita' F1 har mörkt lila blad. Ytterbladen har en mörkgrön ton, medan det knutna huvudet därunder bjuder på ännu mer lila. Foto: Lovisa Back

’Scarvita’ F1 har mörkt lila blad. Ytterbladen har en mörkgrön ton, medan det knutna huvudet därunder bjuder på ännu mer lila. Foto: Lovisa Back

Salladskål ’Scarvita’ F1

Salladskål har spröda, lite tjockare blad i fina huvuden som passar perfekt i en sallad eller i en wok. ’Scarvita’ F1 är en färgstark sort med lila och krispiga blad. Bladen bevarar sin vackra färg även om du tillagar dem. Om de får växa i väldränerad och lucker jord, och du väntar ett par månader, kan du få skörda fina salladshuvuden. Går också att skörda som småblad, såklart. Här kan du läsa mer om att odla salladskål.

Den sibiriska bladrapsen 'Red Russian' har ganska mycket bladnerv och inte så mycket "mjuka" blad. Vill du äta den färsk passar den bäst att skördas innan bladen vuxit sig alltför stora. Foto: Lovisa Back

Den sibiriska bladrapsen ’Red Russian’ har ganska mycket bladnerv och inte så mycket ”mjuka” blad. Vill du äta den färsk passar den bäst att skördas innan bladen vuxit sig alltför stora. Foto: Lovisa Back

Sibirisk bladraps ’Red Russian’

En vacker kål med flikiga blad som växer snabbt. Välj själv om du vill skörda dem som småblad eller låta dem växa upp till lite större plantor. Skörda genom att nypa av blad för blad, så växer de vidare. De är goda att äta både färska och tillagade, tillsammans med eller istället för grönkål. Går inte i blom så lätt.

Kål som ger buketter

Sår du brokalin sent på hösten är det inte säkert att den hinner ge några buketter. Bladen går dock fint att använda i matlagningen! Foto: Thérése Larsson

Sår du brokalin sent på hösten är det inte säkert att den hinner ge några buketter. Bladen går dock fint att använda i matlagningen! Foto: Thérése Larsson

Brokali

Små goda buketter och blad som kan odlas under lång tid. Antingen nyper du successivt av blad för blad eller så låter du plantan skapa fina buketter.

Daggkålen går, liksom många andra kålsorter, lätt i blom under försommaren. Hela plantan går dock att äta. Foto: Lovisa Back

Daggkålen går, liksom många andra kålsorter, lätt i blom under försommaren. Hela plantan går dock att äta. Foto: Lovisa Back

Daggkål/Kailaan ’Kichi’

En mild och snabbväxande kål med en smak som liknar broccoli. Du kan med fördel njuta av såväl blomknopparna som bladen och de saftiga stjälkarna. Plocka allt eftersom – det växer snabbt ut nya.

Många snabbväxande kålsorter går utmärkt att förså, men vill du få ett litet försprång tidigt på våren (eller har trångt i landen på sensommaren) går det utmärkt att förså i exempelvis ett pluggbrätte. Foto: Lovisa Back

Många snabbväxande kålsorter går utmärkt att förså, men vill du få ett litet försprång tidigt på våren (eller har trångt i landet på sensommaren) går det utmärkt att förså i exempelvis ett pluggbrätte. Foto: Lovisa Back

Så gärna sent

De asiatiska kålsorterna kan du så direkt i landet eller i växthus, men förodla gärna ett par veckor före utplantering i markbädd, pallkrage eller växthus. Ett pluggbrätte är utmärkt för att driva upp många plantor på liten yta. Odlar du på balkong går det bra att odla i krukor.

Bäst är att så på sensommaren eller hösten, alternativt tidigt på våren. Högsommarens ljus och värme gör att dessa sorter lätt går i blom. Från juli och framåt är det bra att så nytt i flera omgångar. Det går också bra att så kål under vintern i kall jord – då gror fröna på våren.

Kål växer bäst i näringsrik, lucker och väldränerad jord. Vattna regelbundet för en härlig blandning av fräscha bladgrönsaker!

Skydda mot skadeinsekter

Kål är populärt bland skadeinsekter som fjäril, mal och fluga. Så skydda med fiberduk eller nät för att slippa konkurrera om godsakerna. Genom att täcka odlingen på våren kommer sådden igång extra snabbt. På hösten fungerar fiberduken och nätet även som skydd mot minusgrader.

Läs också:

Kålnät – varför och hur?

Så året runt – tips för en oändlig odlingssäsong

Så vintersallat på hösten och skörda i vinter

Flera av sorterna här ovan finns i frökollektionen Så året runt, som dessutom innehåller ännu fler köldtåliga grönsaker. Sorterna är utvalda och provodlade av Sara Bäckmo, som skriver om sin odling i Skillnadens Trädgård.