en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Skörda utomhus och inomhus i november
Publicerat: 2019-10-30

Att göra i hem och trädgård i november

I november gör vi oss redo för vinter i hem och trädgård. Antingen plockar vi fram snöskyffeln för att göra uppfarten snöfri eller så tar vi lökjärnet för att peta ner en tulpanlök vi fyndat på rean. Vinterns framfart varierar något enormt! Vill du njuta av blomsterprakt inomhus är det dags att driva upp amaryllis från lök. Det är lätt och du får fantastiskt fina julblommor. Att ge sig själv en vitaminkick av egenodlade groddar och skott är inte heller så dumt.

Odla groddar och skott

Klart du kan äta färskt och nyskördat året om! Groddar är en god smaksättare och innehåller dessutom massor av vitaminer. Med ett tråg för groddar eller skott samt med fröer från rädisa, smörgåskrasse, fänkål eller broccoliskott är du snart där. Vill du ha mer färg på tallriken, prova att groda de knallila rättika! Efter bara 4–7 dygn är dags att skörda – i mörkaste november.

En inspirationskick som får dig att sätta igång får du av att läsa Annika Christensen gästblogginlägg ”Groddar – mycket mer än bara pynt!”.

Ytterligare ett inspirationstips är boken Groddar skott och mikrogrönt som är skriven av matskribenten Lina Wallentinson. Läs mer om boken här eller ta dig en titt på några av recepten ur boken.

Groddar ger smak i sallad

Härlig bild på groddar från Annika Christensen gästbloggeri: ”Groddar – mycket mer än bara pynt!”.

Plantera vitlök

Du kan enkelt odla din egen vitlök – mellan september och november är bästa tiden. Varje klyfta du sätter ger en hel vitlök. Vitlök passar även bra att odla i pallkrage, här berättar vi hur du går tillväga. Undvik att använda vitlök från mataffären – välj sättlök från trädgårdsbutiken så undviker du sjukdomar i jorden. Det finns många spännande sorters vitlök att välja på, här får du hjälp med att välja vitlökssort.

Vintersådd

Förutsatt att det tjockaste snötäcket håller sig borta, så är det fortfarande möjligt att så frön ute i trädgårdslandet. Faktum är att om det är alltför milt väder som kan sätta stopp för din vintersådd, då fukt och värme kan få fröna att ruttna bort. Är marken frusen kan du nämligen strö ut frön och lägga över lite jord från förrådet. Här läser du mer om att så grönsaker respektive blommor på senhösten.

Höst- och vintern är tiden att så. Vissa fröer bör sås lite tidigare, så de hinner gro innan vintern, medan andra ska ligga i träda och gro först frampå våren. Sprid gärna ut din sådd och spara några fröer till våren, ifall de inte tar sig.

Höst- och vintern är tiden att så. Vissa fröer bör sås lite tidigare, så de hinner gro innan vintern, medan andra ska ligga i träda och gro först frampå våren. Sprid gärna ut din sådd och spara några fröer till våren, ifall de inte tar sig. Foto: Lovisa Back

Driv upp din egen amaryllis från lök

Amaryllislökar är lätt att lyckas med. Lökar hittar du i de flesta trädgårdsbutiker. Det går snabbt och lätt att sätta dem i en kruka med lite jord eller marmorkross. Genom att driva upp egna lökar av amaryllis får du oftast betydligt fler och präktigare blommor i samma kruka jämfört med om du väljer att köpa uppvuxen amaryllis i kruka. Du kan också hitta fler spännande och ovanliga sorter än vad som oftast finns i butik kring jul. Sätt exempelvis en lök av sorten ’Magical Touch’ och du får flera pampiga blommor att njuta av i sammetsrött med tunna, vita kanter runt de välformade kronbladen. Mer om fördelarna med att driva egen amaryllis hittar du här.

Vid en temperatur av 22 grader tar det runt 6 till 7 veckor att driva en amaryllislök. Vill du att den ska blomma till jul är det alltså dags att skaffa lökarna redan i början på november. Samma tidsprincip gäller för lökar av tazett, jultulpan och julhyacint. Här kan du hitta trädgårdsbutiker som har amaryllis nära dig.

Låt amaryllissäsongen bli längre än julen. Påbörja drivningen av dina lökar vid olika tidpunkter och välj gärna vita sorter för en stilig vinterkänsla. Foto: Peter Karlsson

Låt amaryllissäsongen bli längre än julen! Påbörja drivningen av dina lökar vid olika tidpunkter och välj gärna vita sorter för en stilig vinterkänsla. ’Elvas’ heter sorten med eldröda inslag. Foto: Peter Karlsson

Inomhusodla bladgrönsaker och kryddor

Har du införskaffat växtbelysning kan du med hjälp av den odla ätbart inomhus året om. Groddar behöver ingen belysning alls men vill du odla bladgrönsaker eller kryddor, som exempelvis basilika, så växer de mycket bättre om de får hjälp av växtbelysning. Läs gärna 5 tips om växtbelysning och inomhusodling.

Låt källaren förvandlas till en grönskande köksodling i vinter. Nyckeln till att odla året om är ljus!

Låt källaren förvandlas till en grönskande köksodling i vinter. Nyckeln till att odla året om är ljus! Foto: Markus Danielsson

Övervintra medelhavsväxter

Oliv-, citron- och lagerträd vill ha en ljus och sval övervintringsplats. Mellan 5 och 10 grader är lagom. Flytta in dem i exempelvis källaren och tillför extra ljus med en växtlampa, då ökar du chansen att få njuta av dem även nästa år.

Växtbelysning hjälper även dina medelhavsväxter, som exempelvis olivträd, att må gott under vintern. Foto: Markus Danielsson

Skydda plantorna mot kylan

Kupa rosorna runt nedre delen av stammen med jord, täckbark och lite granris. Rhododendron och klätterväxter får också lite hjälp mot kylan med ett extra lövtäcke. Sätt skuggväv på buxbom och andra vintergröna plantor så att de inte torkar ut när vårsolen kommer. Har du krukor med dahlior som inte fått komma in ännu så går det bra att ställa in hela krukan i garaget eller källaren. Till våren är det bara att ge dahliaknölarna lite ny näringsrik planteringsjord i krukan – då brukar de ta fart och börja växa igen. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, så får du en påminnelse när det är dags att väcka dahliaknölarna.

Höstgräv köksträdgården

Om du har lerjord och inte täckodlar så kan den må bra av att höstgrävas. Du syresätter då jorden och får bort en del av ogräset. Passa då på att jordförbättra genom att gräva ner lite hopräfsade löv i trädgårdslandet eller rabatten. Självklart kan du också gräva ned lite av innehållet från din kompost, om du har en. Lämna dock alltid delar av trädgårdens jord orörd, så att jordboende nyttodjur har en lugn plats att övervintra.

Vintervit fröautomat i romantisk stil från Nelson Garden med design av Alexander Lervik. Efter hand fåglarna äter av maten framträder en dekorativ fågel i metall.

Blåmesen gillar jordnötter, men kalasar givetvis gärna på solrosfrön om dessa erbjuds. Foto: Lennart Hyse och Christer Svensk

Tänk på fåglarna i vinter

När marken fryser och snön lägger sig så blir det svårt för småfåglarna att hitta föda. De behöver fet mat för att klara kylan. En enkel servering av exempelvis solrosfrönfågelbordet och talgbollar i trädet blir rena höstfesten för fåglarna. Tips på hur du får fler småfåglar att besöka din trädgård hittar du här.

Stoppa frostfjärilen

Innan första frosten, sätt upp en limring runt stammen på dina fruktträd. Den hindrar frostfjärilen från att klättra uppför trädstammen och lägga sina ägg. Dessa ägg blir till larver som kan orsaka stor skada på trädet under våren.

Gräv upp de sista potatisarna

Om du har kvar potatis i grönsakslandet och inte vågar chansa på att jorden hålls fri från tjäle, så är det dags att plocka upp dina knölar. Förvara potatisarna mörkt och svalt, så är det ingen brådska att äta upp dem.

Vårda det hårda – redskap i trädgården

Se till att vattnet är helt avstäng och rulla ihop vattenslangen för att undvika att slang, vattenledningar eller vattenkran fryser sönder. Borsta av och smörj dina trädgårdsredskap innan du ställer dem på ett torrt ställe över vintern. Har du en trädgård i landets sydligaste delar kan det dock låta dina handredskap, som ogräsjärn och kultivator, vara lättillgängliga. Trots det lilla dagsljuset så brukar ogräset orka sig upp även vintertid. Passa på att rensa lite ogräs, en mild vinterdag, så har du försprång i vår.

Ta hand om dina trädgårdsredskap redan säsong ett, så håller de längre.

Mer höstlösning:

Enkelt att lyckas med egen amaryllislök

Odla inomhus mitt i vintern

Vilken fågelmat passar vilken fågel?

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.