en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2020-08-01

Att göra i hem och trädgård i augusti

Nu börjar vi närma oss höstens skördefester – det är augusti. Plocka ljuvlig sensommarbuketter och njut av nykokt marmelad och nyplockad, krispig sallad. Glöm inte heller bort att det är läge att så för skörd under hösten.

Nu är det äntligen dags att våren och sommarens odlarjobb får bära frukt. Det är nu som vi äntligen få njuta av solmogna tomater, krispiga rotfrukter och chili tillsammans med mycket, mycket mer. Låt det dock inte stoppa dig från att fortsätta så nytt. Blir det en lång och varm höst kommer du att ångra dig när du ser tomma luckor i trädgårdsland och pallkragar. Allt du sår nu hinner kanske inte bli så stort – men smaken är desto större!

Ge dina gröna tomater chansen att mogna. Nyp bort sidoskott, toppa plantan om det behövs och se till att de får vatten. Foto: Annika Christensen

Tomatodlingen i augusti

Du behöver sannolikt hjälpa tomatplantorna på traven genom att toppa dem för att inga nya blomklasar ska ta kraften ur plantan. Låt plantan ge all sin energi till de tomater som redan börjat utvecklas. Då hinner de växa till sig och mogna. Har du högväxande tomatsorter kan det också vara bra att fortsätta tjuva tomaterna.

Om temperaturen i växthuset blir riktigt hög kommer dina tomater (och dina andra växter, såklart) att förbruka vatten och näring mycket fort. Gödsla och vattna regelbundet så att inte tomaterna slutar växa. Lufta gärna växthuset under dagen så att temperaturskillnaden mellan dag och natt inte blir så stor. Vid skarpa temperaturbyten riskerar tomaterna att spricka.

Skörda det gröna

Om vi bortser från de späda primörer vi skördar i början av sommaren är det först i augusti som de egenodlade rotfrukterna börjar bli fullstora. Skörda och njut av färska eller lättkokta morötter och rödbetor. Så här fina råvaror är som godast på det enkla viset! Har du mycket i trädgårdslandet kan du förstås även göra goda kakor av rotfrukterna – både rödbetskaka och morotskaka är gott. Morötterna kan du med fördel även använda i marmelader eller chutneys. Andra perfekta grönsaker för just marmelad och chutney är tomater och chili. Härligt att njuta av till vintern eller ge bort som i present. Här är recepten på sötstark chilimarmelad, kryddig tomatchutney och mumsig morotsmarmelad.

Augustinätterna är kyligare och betydligt fuktigare än tidigare på sommaren. När du skördar kryddor för att torka och spara till vintern är det bättre att vänta till lite senare på dagen med att skörda. Då hinner de torka till innan du plockar dem för att torka. Här berättar vi hur du gör för att torka dina egenodlade kryddor.

 

Njut av skörden och att din odling är ditt skafferi. Foto: Lovisa Back

Fortsätt att så grönsaker i augusti

Direktså eller förädla småplantor att fylla luckor efter skörd. Foto: Annika Christensen

När du skördar dina rotsaker och bönplantorna har gjort sitt blir det plötsligt hål i din odling. Även om det är hög tid för skörd så är det fortfarande gott om tid innan vinterkylan kommer. Har du ännu inga luckor i landet passar du på att förså så att du har småplantor att sätta ut när det blir dags.

Bladgrönt som står över jord växer ofta snabbt. Sallat och rucola gror bättre när det är lite svalare och går inte heller lika lätt i blom när dagarna blir kortare. Svartkål, grönkål och maché-/vintersallat är bland de härdigaste plantor vi har och kan skördas hela vintern. Läs om att så vintersallat i augusti för skörd i november.

Asiatiska kålsorter som pak choi och tatsoi är ruskigt snabba och mycket köldtåliga. Dessa är bland de bästa du kan så på sensommaren och hösten för att kunna skörda friska blad ända in på vintern. Tidigare i somras delade vi med oss av recepttips med just asiatiska bladgrönsaker.

Den goda sockerärtan växer också som bäst i svalare väder och går bra att så i augusti för att skörda under hösten.

Flera av grönsakerna som växer under jord är tillräckligt snabba för att hinna skördas i år. De är dessutom naturligt skyddade mot de första frostknäpparna där de ligger gömda i marken. Sommarmorötter, rädisor, rättika, majrova och kålrabbi är riktiga racerrötter. Brukar du bli besviken över att rädisorna du sår i maj ger mer blast än rötter ska du prova att så dem i augusti och senare. Under hösten brukar de nämligen lägga mer krut på att växa under mark än över!

Även några av våra snabbväxande kryddväxter går att så nu. Dill förknippar vi ofta med sommarens maträtter men kryddan är garanterat lika god i vinter. Prova att kasta ut några dillfrön nu för skörd av färska kvistar närmare vintern.

Blommor att plocka och att så

Det är inte bara skördetid för grönsaker, rotfrukter, frukter och bär. För många blommor är augusti praktmånaden och de håller sig fina längre när det inte är lika varmt och torrt. Plocka många buketter av sommarblommorna i trädgården – chansen är stor att du förlänger plantornas blomningstid. En del blommor, exempelvis ringblomma och krasse, är dessutom ätbara även för oss. Se våra tips på fina ätbara buketter här.

De blommor du lämnar kvar på plantan bildar så småningom frökapslar. Låt dem stå kvar och överraskas av vilken växtplats de väljer nästa år eller knipsa av dem och så dem själv på lämpligt ställe. Genom din blommande trädgård hjälper du också humlor och andra nyttodjur på traven. Läs mer här om hur du kan hjälpa våra viktiga humlor och vildbin.

Om du vill börja planera för kommande år är sensommaren ett ypperligt tillfälle att så frö av tvååriga växter, bienner. Fingerborgsblomma, mariaklocka och förgätmigej är exempel på några sorter som är lättodlade och kan sås nu.

Plocka luktärter – mycket och ofta – så kan du se den blomma ända till frosten. Foto: Annika Christensen

Gödsla – men inte överallt

Det är bra om du nu har slutat med kväverik gödsel till fleråriga växter. Ger du dina fleråriga växter alltför mycket näring alltför sent kommer de inte att hinna förbereda sig inför vintern. Risken är att de inte klarar av kylan och mörkret som kommer. Grönsaker och ettåriga blommor som skördas sent kan dock få näring fram till två veckor innan skörd eftersom de växer mycket de sista veckorna. Få stenkoll på gödsel och växtnäring i vår gödselskola.

Squashen fortsätter att producera frukt hela hösten. Fortsätt att gödsla så att plantan orkar med! Fleråriga växter bör dock få förbereda sig för vintervilan. Foto: Annika Christensen

Så gröngödsel

En markyta som ligger bar riskerar att förlora sin näring genom urlakning. Det är dessutom som bäddat för ogräset att ta fäste. Om du har tömt din odling och inte är intresserad av att så nya grönsaker kan du passa på att så en eller flera olika gröngödslingsväxter. Förutom att täcka jordytan hjälper dessa växter till att förbättra jordens struktur och tillför näring, eftersom du vänder ned bladmassan i jorden fram på senhösten.

Köldkänsliga växter

Även om augusti är en sommarmånad kan nätterna bli ruskigt kalla på sina håll. Var uppmärksam på temperaturen och skydda känsliga växter genom att ställa dem på en mer skyddad plats. Basilikan är känslig för kyla och det kan vara läge att plocka in basilikakrukan inomhus. Med lite extra belysning under hösten och vintern kan basilikan nämligen växa och ge skörd långt in på vintern. Funderar du på växtbelysning redan nu, kan du läsa mer här.

Så nytt gräs och beskär dina fruktträd

Gräsmattan kan behöva ses över under den senare delen av augusti. När vädret bli svalare och fuktigare är det en bra tid att så nytt gräs. I det svala vädret gror gräsfröna bättre och eftersom grässådden inte bör torka ut är det fuktiga sensommar- eller höstvädret passande.

Om du har en gräsmatta som fortfarande behöver klippas bör du lägga det mesta av gräsklippet kring dina ettåriga sådder. Det är toppenbra näring för de grönsaker du sår och vill skörda i höst och hjälper dessutom till att bevaras fukten i jorden.

Under JAS (juli, augusti och september) är det en bra tid att beskära äppelträden. Även persika, aprikos, körsbär och plommon kan behöva beskäras lite grann – dock inte lika hårt som äppelträden – för att gynna nästa års frukt. Här finns en snabbguide för hur du beskär dina äppelträd och vinbärsbuskar.

Nu håller sig marken fuktig och det är perfekt tid att anlägga ny gräsmatta eller laga den befintliga.

Läs också:

Så skördar du din basilika 

Semestertips: 12 fantastiska trädgårdar 

Torka kryddor och ge bort i present 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.