en blogg från Nelson Garden
Gästbloggat
Hydroponisk odling Foto: Henrika Åström
Publicerat: 2018-10-31

Min första hydroponiska odling – Del 1

Jag bor i en lägenhet och vill gärna ha tillgång till färska kryddor året om. För ett år sedan kom jag i kontakt med en hydroponisk odling här i Stockholm. Så inspirerande – ett enormt runt växthus där det odlas fisk, banan och kaffe – fantastisk tanke med närodlade bananer!

I odlingslådan Harvy behöver du ingen syrepump eftersom plantorna får syre i den lilla luftspalten ovanför vattenytan. Foto: Annika Christensen

I odlingslådan Harvy behöver du ingen syrepump eftersom plantorna får syre i den lilla luftspalten ovanför vattenytan. Foto: Annika Christensen

Växthuset värms upp av solkraft, fiskarna simmar runt i en stor bassäng och ger också gödning år växterna. Och allt går att äta. Detta slutna kretsloppsystem har jag haft som en dröm att i minimal skala få igång i min lägenhet. Därför vill jag nu prova på hydroponisk odling. Utan fiskar då, men då det är deras kiss och bajs som i en så kallad aquaponi står för gödsel, ersätter jag det med flytande gödning i vattnet. Jag har valt odlingslådan Harvy, där jag kan odla hydroponisk utan att behöva koppla in en pump som syresätter vattnet.

Vad jag vill odla

Då jag inser att kaffe- och bananplantage går bort i min lilla lägenhet, satsar jag på kryddor. Tanken är att lätt kunna tillsätta färska kryddor i matlagningen. Det ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan jag får någon skörd och jag kommer att experimentera med olika fröer för att se vad som är bäst att odla.

Det kommer säkert att bli en del misslyckanden som jag hoppas leder till lärdomar om hur jag bäst kan använda min lilla vattenodling. Den stora fördelen är ju att jag inte behöver tänka att vattna i samma utsträckning som med jordkrukor. Det gör ju att jag lätt kan lämna odlingen en vecka eller två utan uppsikt.

Var jag vill odla och första sådden

Mitt köksfönster vetter visserligen mot norr, men med växtbelysning är det inget problem. Jag satte upp en tillhörande belysning som är igång 15 timmar om dygnet.

Harvy var lätt att montera och pluggarna enkla att sätta i. Jag provar med egna frön av grekisk krasse, asiatisk kål och en medföljande plugg med basilika. Den grekiska krassen är en favorit sedan tidigare, den är fint pepprig och smakar som en blandning av ruccola och smörgåskrasse.

Efter en vecka kom två kraftiga hjärtblad upp. Jag känner på pluggarna för att se om lådan behöver påfyllning av vatten. Ytterligare en vecka senare har plantorna tagit sig rejält. Det är lätt att se hur växterna trivs – genom att lyfta på locket till Harvy ser jag hur rötterna sprider sig i vattnet.

Den asiatiska kålen växer snabbt och har en mild kålsmak.

Den asiatiska kålen växer snabbt och har en mild kålsmak. Foto: Henrika Åström

Första skörden och andra sådden

Efter tre veckor visade det sig att den asiatiska kålen inte var den smaksensation jag hade förväntat mig. Jag vill ha kryddiga växter att klippa direkt i maten eller möjligen fräscha salladsblad att toppa maten med. Så nu har jag tagit de medföljande pluggarna för sallad och basilika och väntar på att fröna ska gro.

Veckan gick och salladspluggen visar inga livstecken. Jag sätter egna frön och avvaktar vid bänken igen. Dock har en av basilikapuggarna börjat ta sig fint redan efter några dagar.

Skötsel av min odling

Jag provar att toppa en planta av grekiska krasse och låter den andra vara. Detta för att jämföra hur de utvecklar sig. Krassen är fint flikbladig och ser ut att trivas i Harvy. Det som nu sätter lite huvudbry är elementet under lådan … värmen har nu sats på och jag är lite osäker på hur växterna kommer att trivas med den.

Hur odlingen fortskrider och vilka skördar jag får, hoppas jag att kunna återkomma till senare i vinter. Frågor som jag hoppas få svar på är: Klarar odlingen sig själv under ett par veckor? Vilken krydda är mest lämplig för en Harvy? Tar inomhusklimatet knäcken på någon planta? Ha en fin höst och tänd gärna en växtlampa om det blir för mörkt!

Porträtt Henrika Åström

Om Henrika Åström:

Jag bor i en liten lägenhet i Bagarmossen där stadsodling har blivit en växande rörelse. Jag är chef för Miljöverkstan i Haninge som arbetar för att sprida kunskap om hållbar utveckling. En del i hållbarhetsarbetet är att försöka öka graden av självförsörjning även i stadsmiljö. Att odla hydroponiskt är en av de metoder som är perfekta för lägenheter i staden.

Läs också:

Hydroponik för alla med odlingslådan Harvy

Vilka sorter är lämpliga för hydroponisk odling?

Min första säsong som täckodlare – del 1